Επιχειρηματίες:«Εδώ & τώρα» να αλλάξουμε όλοι

Τι βλέπουν μετά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δέκα επιχειρηματίες. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θεωρούν αναγκαία. Τι μηνύματα στέλνουν σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιχειρηματίες:«Εδώ & τώρα» να αλλάξουμε όλοι
Θετική εξέλιξη που είναι απλώς το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να βγει από την κρίση χαρακτηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τις αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Μετά τις αποφάσεις αυτές, το «μπαλάκι» επιστρέφει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο πολιτικός κόσμος, οι επιχειρήσεις, οι συνδικαλιστές και γενικά το σύνολο των πολιτών να πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους…

«Θετική εξέλιξη, λαμβανομένου υπόψη ότι βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο», θεωρεί τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής ο κ. Ευάγγελος Ρούσσος, πρόεδρος της εταιρίας Revoil.

«Από εκεί και πέρα, όμως, τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από τη στάση που εμείς θα τηρήσουμε. Επιβάλλεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στον συνδικαλιστικό τομέα, αλλά και στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να αποβάλει τον κακό εαυτό της και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, των βυτιοφόρων, η περιβόητη απελευθέρωση δεν έχει ακόμη ουσιαστικά ξεκινήσει.

Ο Έλληνας είναι ικανός με το φιλότιμό του και την εξυπνάδα του να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί. Το ελληνικό φιλότιμο ήταν εκείνο που έκανε την ελληνική ναυτιλία να φτάσει εκεί που έφτασε σήμερα. Και φυσικά δεν μιλώ μόνο για τους εφοπλιστές, αλλά και για όλους τους ναυτικούς. Για όλους…», κατέληξε ο κ. Ρούσσος.


«Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής ήταν μάλλον θετικές, γιατί αν δεν λαμβάνονταν, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Είναι ευχάριστο ότι κερδίζουμε χρόνο, ότι παραμένουμε στο ευρώ και πως δεν πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development και ιδρυτής της Sato.

Συνεχίζοντας, ωστόσο, ο κ. Θεοδωρίδης επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου δεν είπαν τίποτε για το θέμα της ανάπτυξης. «Το ζήτημα τώρα είναι κατά πόσον θα μπορέσει να προκύψει συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για μια κατάσταση που τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολη. Πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερες κρατικές δαπάνες, περισσότεροι φόροι και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Είναι μια δύσκολη ιστορία, όπου δυστυχώς θα πρέπει να ληφθούν ακόμη και οδυνηρές αποφάσεις. Πληρώνουμε το γεγονός ότι αργήσαμε πολλά χρόνια να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις…».

«Αναμφίβολα, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αλλά από εκεί και πέρα πολλά θα εξαρτηθούν και από εμάς», πιστεύει ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Οι αποφάσεις αυτές θέτουν ένα πλαίσιο που σταματά την καθημερινή αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα όμως, εξαρτάται από τις πολιτικές δυνάμεις και από την κοινωνία αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους απαιτούμενους στόχους που ορίζει το πλαίσιο.

Η ουσία είναι πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται. Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να επιδείξει ωριμότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει αναμφίβολα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάτω από ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, για την αγορά, που ακόμη δεν γνωρίζω πώς θα επηρεαστεί, είναι αυτό της παροχής ρευστότητας στην οικονομία», καταλήγει ο κ. Μπήτρος.

«Είναι καλή εξέλιξη το 'κούρεμα' του χρέους. Ωστόσο, το χρέος αποτελεί μόνο έναν παράγοντα πίεσης για την ελληνική οικονομία και η πρόσφατη συμφωνία δεν λύνει άλλα ζητήματα», αναφέρει ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.

Συμπληρώνει ότι «είναι αναγκαίες οι εσωτερικές αλλαγές, ώστε η όποια ρύθμιση του χρέους να έχει νόημα. Θα πρέπει να γίνουν πολλά τόσο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και εν γένει στη λειτουργία του κράτους όσο και στον τομέα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, για να τελειώσουν οριστικά τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και μας έπνιξαν».

Ο διευθύνων σύμβουλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων Κων/νος Λαμπρόπουλος επισημαίνει πως σαφώς η εξέλιξη είναι θετική, αλλά χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, η οποία συνεχίζει να υποφέρει. «Ασχολούμαι με την οικονομική καθημερινότητα και αυτή έχει προβλήματα που δεν θα λυθούν με το 'κούρεμα' του χρέους», υπογραμμίζει. Εκτιμά και εκείνος ότι χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, πολλή δουλειά και σχέδιο ανάπτυξης, ώστε μακροπρόθεσμα η οικονομία να ορθοποδήσει.

«Μόνο οι πράξεις πολιτικής ευθύνης και ο τολμηρός οραματισμός για το αύριο της χώρας μπορούν ίσως να απομακρύνουν πιθανό οριστικό αδιέξοδο για την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην κρίση μόνο από έναν δρόμο: τον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτόν τον δρόμο που παραμέλησαν οι κυβερνήσεις και η διοίκηση, με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Τώρα η ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Διαφορετικά μονόδρομος θα είναι το αδιέξοδο». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Μαθιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας Μαθιός Πυρίμαχα, αναφερόμενος στη συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Και πρόσθεσε: «Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου έχουν και τη διάθεση και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε κάλεσμα για εκστρατεία ανόρθωσης της οικονομίας. Αρκεί το κάλεσμα αυτό να συνοδεύεται από τολμηρή πολιτική βούληση και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες».

«Ένα 'κούρεμα' κατά 50% είναι βαρύ τόσο για τη χώρα όσο και για τους κατόχους των ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, δόθηκε λύση που μας δίνει βάθος χρόνου. Εύχομαι οι αποφάσεις αυτές να αποτελέσουν το σκαλοπάτι ώστε η οικονομία μας να περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη», δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρίας Ευρωπαϊκή Πίστη.

Με θετικό τρόπο, επίσης, υποδέχτηκε τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου και ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MEVACO: «Θετικά στοιχεία είναι ότι δεν θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να επανακεφαλαιοποιηθούν και φυσικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί.
Όλα αυτά όμως δεν φτάνουν. Θα πρέπει να επιδιώξουμε αναπτυξιακή κατεύθυνση, με εξυγίανση του δημόσιου τομέα, με εκσυγχρονισμένο πλαίσιο που θα αφορά στις επενδύσεις και φυσικά με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία. Αν όλα αυτά γίνουν, τότε η χώρα μπορεί να μπει σε τροχιά εξυγίανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας.

Ο κ. Γιώργος Κρεμμύδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, δήλωσε τα εξής: «Γλιτώσαμε από τον ακαριαίο θάνατο, αλλά για να αποφύγουμε τώρα τον αργό θάνατο θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία. Επιβάλλεται, και μάλιστα γρήγορα, να προχωρήσουμε σε ριζική αναδιοργάνωση της χώρας με 'συνταγή Ράιχενμπαχ', δηλαδή ουσιαστικά να δούμε σε ποιους τομείς έχουμε τις μεγαλύτερες αδυναμίες και σε αυτούς να δούμε τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προκειμένου να τα προσαρμόσουμε στη δική μας χώρα».

Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η άποψη του γνωστού στελέχους της αγοράς κ. Τάκη Δουμάνογλου: «Οι αποφάσεις της χθεσινής συνόδου κορυφής ήταν μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία και όχι ικανή συνθήκη ώστε η χώρα μας να δρομολογήσει μια νέα περίοδο υγιούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Γενικότερα, θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είχαν οι Έλληνες τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, περίοδο κατά την οποία η χώρα αναπτυσσόταν ταχέως. Επίσης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σταματήσει η ασωτία του ελληνικού δημοσίου και η οικονομία να δώσει έμφαση στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή με άλλα λόγια στην παραγωγή».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v