Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σχέδιο Μάρσαλ» γερμανικών προδιαγραφών

Στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις και καινοτομία συνιστά η Γερμανία. Νέο συνέδριο για επενδύσεις στη χώρα μας. Οι τομείς ενδιαφέροντος. Πρωτοβουλία εθελοντών για ανάπτυξη επιδιώκει η Ελλάδα.

«Σχέδιο Μάρσαλ» γερμανικών προδιαγραφών
Στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις, και δη σε καινοτόμους τομείς, συνιστά η γερμανική κυβέρνηση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα, τοποθετούμενη εμμέσως πλην σαφώς και για το πώς πρέπει να ανακατανεμηθούν τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Την ώρα όπου στην Ελλάδα απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση το πού πρέπει να πέσει το «ζεστό» κοινοτικό χρήμα και το πώς θα υποβοηθήσει στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων, στο Βερολίνο δείχνουν να έχουν πάρει την υπόθεση πιο ζεστά.

Η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας μετά την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη και τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζει την ανάγκη το ελληνικό πρόγραμμα υποδομών να αλλάξει βραχυπρόθεσμα ρότα και να στραφεί περισσότερο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, συνιστά στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις και στην καινοτομία, σημειώνοντας ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να συμβάλει στην αναμόρφωση του καταμερισμού εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο επιδεικνύει αξιοσημείωτη κινητικότητα και ως προς την προβολή των τυχόν επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας κ. Φ. Ρέσλερ και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), διοργανώνεται σήμερα με διαδικασίες-εξπρές συνέδριο για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των περίπου 20 μεγαλύτερων κλαδικών συνδέσμων της χώρας.

Πρόκειται για ασυνήθιστη, για τον γερμανικό προγραμματισμό, διαδικασία, καθώς η εντολή να διοργανωθεί το συνέδριο δόθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Χρυσοχοΐδη στη Γερμανία. Η ταχύτητα της αντίδρασης των Γερμανών δείχνει, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, τη μεταστροφή του κλίματος που έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα, σε επίπεδο γερμανικής κυβέρνησης και Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

Το συνέδριο αναμένεται να αποφασίσει τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις κατά την επίσκεψη του κ. Ρέσλερ στην Αθήνα το προσεχές φθινόπωρο.

Πέραν του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και η κυβέρνηση συμφώνησε να επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα θέσει σε διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται επίσης για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων.

Ταυτόχρονα, θέτουν σειρά ζητήματα, όπως η άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις και η ομαλοποίηση των πληρωμών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις γερμανικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρίες νοσοκομειακού εξοπλισμού και υλικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι με νομοσχέδιο, που προτίθεται να καταθέσει τον Σεπτέμβριο, θα άρει όλα τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η δημιουργία με μεταφορά γερμανικής τεχνογνωσίας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων θα αντιμετωπίσουν και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ρευστότητας.

Η ΕΤΕπ μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί και το κόστος απαλλοτρίωσης σε οδικούς άξονες που έχουν δοθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να ξεκολλήσουν τα έργα στους 5 οδικούς άξονες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει μέρος των δανείων από την ΕΤΕπ, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, να κατευθυνθούν μέσω των τραπεζών σε επιχειρήσεις με πρόβλημα χρηματοδότησης και να καλύψουν την εθνική συμμετοχή (15%) στις δράσεις που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.

Με τη γερμανική σύσταση για στροφή των κοινοτικών και εθνικών πόρων προς παραγωγικές επενδύσεις συμφωνούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, που ζητούν από την κυβέρνηση να θέσει θέμα χαλάρωσης των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το τι θεωρείται έμμεση ενίσχυση επιχειρήσεων.

«Πρέπει να ζητήσουμε από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια να βάλει προσωρινά νερό στο κρασί του, ώστε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση να μπορεί να στηρίξει παραγωγικές επενδύσεις αλλά και να αντιμετωπίσει την οξεία κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά», τονίζει επικεφαλής Επιμελητηρίου.

Πρωτοβουλία εθελοντών για Ανάπτυξη

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποιεί σειρά επαφές με στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε όχι, επιδιώκοντας κατά δήλωσή του «να στηθεί μια μεγάλη συμμαχία για Ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε επαφές με στελέχη επιχειρηματικών ομίλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, οι οποίοι συνεισφέρουν το 30% του ελληνικού ΑΕΠ, τζιράροντας ετησίως περί τα 60 δισ. ευρώ από τις εν Ελλάδι δραστηριότητές τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιήσει περισσότερες επενδύσεις από τους παραπάνω ομίλους και να προσελκύσει νέες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός και η διαχείριση αποβλήτων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v