Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται επενδύσεις στα... mixed use resorts

Τη δυνατότητα επένδυσης σε οργανωμένα συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Έρχονται επενδύσεις στα... mixed use resorts
Τη δυνατότητα επένδυσης σε οργανωμένα συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Η τουριστική κατοικία εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resorts), που μπορούν να κατασκευαστούν σε εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε οργανωμένες τουριστικές περιοχές (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης - ΠΟΤΑ).

Στα κατοικημένα νησιά ως ελάχιστη επιφάνεια για κατασκευή συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών ορίζονται τα 100 στρέμματα, με εξαίρεση την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν κάθε τουριστικής κατοικίας που θα βρίσκεται εντός των συγκροτημάτων ορίζεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικών για να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι τουριστικά προϊόντα ξενοδοχειακού χαρακτήρα και να μην έχουν σχέση με συμβατικές (οικιστικές ή άλλες) αναπτύξεις.

Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει και ξενοδοχειακός όμιλος που λειτουργεί ένα τέτοιο συγκρότημα. Τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των 5 αστέρων.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου επενδύσεις σε συγκροτήματα κατοικιών στα οποία πωλούνται ή ενοικιάζονται σπίτια, χωρίς να βρίσκονται υπό τη διαχείριση τουριστικών ομίλων. Φαίνεται πως επικράτησαν οι απόψεις των ξενοδόχων οι οποίοι ζητούσαν να μην ενταχθούν στον νόμο αυτοτελείς αναπτύξεις που δεν έχουν τουριστικό χαρακτήρα.

Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τμήμα των τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνονται σε ένα συγκρότημα, με στόχο να εξασφαλίζουν π.χ. τμήμα της χρηματοδότησης για το συνολικό έργο.

Το 30% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του τουριστικού συγκροτήματος μπορεί να πωληθεί ή να μισθωθεί με δεκαετείς συμβάσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτών των τουριστικών κατοικιών μπορούν να τις πωλούν ή να τις επινοικιάζουν, υπό όρους και προϋποθέσεις, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο τουριστικό συγκρότημα.

Στις ρυθμίσεις του νόμου για την τουριστική κατοικία μπορούν να ενταχθούν και υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ο συντελεστής δόμησης επί του συνόλου του τουριστικού καταλύματος είναι 0,15 και είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα για τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου (0,20).

Συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών μπορούν να δημιουργούνται και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή του συνόλου του οικισμού.

Προκειμένου να αλλάξει η σημερινή εικόνα των διάσπαρτων ανά την Ελλάδα εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών ξενοδοχείων, το σχέδιο νόμου προσφέρει κίνητρα για την κατεδάφισή τους, τα οποία συνδέονται με τη δυνατότητα δόμησης του ακινήτου με χρήση επίσης τουριστική. Για τα ξενοδοχεία που δεν θα κατεδαφιστούν προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Το ετήσιο τέλος φτάνει το 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Με το σχέδιο νόμου απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων, ενώ ιδρύεται ειδική υπηρεσία προώθησης τουριστικών επενδύσεων στον ΕΟΤ. Η τελευταία θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τη διευκόλυνση των επενδυτών.

Τέλος, ρυθμίζεται σειρά θέματα για τα ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στην ιδιοκτησία της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) και πρόκειται να πωληθούν - παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Στην ουσία, νομιμοποιείται σχεδόν κάθε κτίσμα που βρίσκεται εντός των ακινήτων της ΕΤΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι μακριά ή κοντά στον αιγιαλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v