Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αδύναμος κρίκος" το πολιτικό σύστημα

Εντείνονται στο "παρά ένα" οι πολιτικές ζυμώσεις, εν όψει κινδύνου να βρεθεί "στον αέρα" η χώρα. Έλλειψη αντανακλαστικών καταλογίζουν τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Ζητούν συναίνεση σε μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Αδύναμος κρίκος το πολιτικό σύστημα
Σε μείζον πολιτικό θέμα μετεξελίσσεται, πλέον, η οικονομική κρίση, μετά την απαίτηση της Ευρώπης να ληφθούν «σκληρά» μέτρα άμεσης εφαρμογής και να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση επί των όρων του νέου μνημονίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Zαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν, με βάση τη γλώσσα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κάτι παραπάνω από σαφής: αφενός έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας (re-profiling) να συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα, και κυρίως να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, αφετέρου ζήτησε ευρεία πολιτική συναίνεση κατά το προηγούμενο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Προς το παρόν, και οι δύο προϋποθέσεις Γιούνκερ αποτελούν ζητούμενα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Οι υπόγειες όμως διεργασίες έχουν ανάψει, με επίκεντρο το μείζον θέμα να μη βρεθεί η χώρα στον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του κυβερνώντος κόμματος πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό να προτάξει τη σωτηρία της χώρας και να προχωρήσει τολμηρά στη λήψη σκληρών μέτρων, ζητώντας και τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Μετά τις τοποθετήσεις Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκη, προχθές «χτύπησε» ο βουλευτής Κιλκίς κ. Φλωρίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι πρέπει να κάνει, αλλά φοβάται να το πράξει.

Η πίεση των άλλοτε εκπροσώπων της πτέρυγας των εκσυγχρονιστών λειτουργεί στη συγκυρία, με βάση κυβερνητικούς κύκλους, σαν πολιορκητικός κριός. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει λάβει τις αποφάσεις του και γι' αυτό, όπως σημειώνουν, κίνησε η κυβέρνηση τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αποσκοπώντας στο να εξασφαλίσει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και για τη διετία 2012-13.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι επί της ανάγκης κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2012-13, είτε με λήψη πρόσθετου δανείου ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ, είτε με εθελοντική επιμήκυνση, υπάρχει μίνιμουμ πολιτική συμφωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση και από μικρότερα πολιτικά κόμματα.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει συναίνεση επί των διαφαινόμενων όρων του νέου μνημονίου. Μόλις χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, αφήνοντας όμως παράθυρο συναίνεσης σε επιμέρους μέτρα.

Η αγορά, από την πλευρά της, ζητά συναίνεση εδώ και τώρα για να αποφευχθεί το ορατό... έμφραγμα. «Καταφέραμε η οικονομική κρίση να γίνει βαθιά πολιτική κι ακόμη και την τελευταία στιγμή για τη χώρα δεν φαίνεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με μοναδικό στόχο τη διάσωση της Ελλάδας», σημειώνει γνωστός παράγοντας της τραπεζικής αγοράς.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι λίγος και τα αντανακλαστικά του πολιτικού κόσμου σχεδόν νεκρωμένα, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει αμέσως τις αποφάσεις του, όσο επώδυνες κι αν είναι, και να επιδιώξει τη συναίνεση με τη μορφή διλήμματος στην κοινωνία.

«Εάν συνεχίσει να μην αντιδρά, δυστυχώς η χώρα θα βιώσει εφιαλτικές καταστάσεις...» προειδοποιεί.

Τεστ μίνιμουμ συναίνεσης οι συντεχνίες και η… ΔΕΗ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ευθυγραμμιστεί με τη φρασεολογία Παπανδρέου για την ανάγκη περιορισμού νοσηρών συντεχνιακών συμπεριφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν πρωθυπουργός κατηγορεί τις συντεχνίες πως αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν τη δημόσια περιουσία ως «φέουδο», ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει αντιστοίχως λόγο για «τσιφλίκια» και για εργατοπατέρες «τσιφλικάδες».

Η περίπτωση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι -εφόσον η χώρα αποφύγει αυτήν τη στιγμή τα χειρότερα- θα αποτελέσει το πρώτο crash test για το αν μπορεί το πολιτικό σύστημα να επιτύχει τη μίνιμουμ έστω συναίνεση. Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκλίνουν στην ανάγκη περιορισμού του ρόλου της ΓΕΝΟΠ, ενώ η Ευρώπη έχει αναγάγει τη ΔΕΗ σε κομβικό σημείο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα στον αέρα

Χωρίς να δηλώνεται ευθέως, η Ευρώπη αφήνει να διαφανεί ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης εξαρτάται από τα μέτρα που καλείται να ανακοινώσει, και κάποια από αυτά να προωθήσει, μέσα στον επόμενο μήνα η ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται για μέτρα άμεσης εφαρμογής είναι η αποστροφή Γιούνκερ περί δέσμευσης της Ελλάδας να επιδείξει πρόοδο σε μικρό χρονικό διάστημα και αναγκαιότητας να καλύψει, με επιπρόσθετα μέτρα, την απόκλιση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόοδος σε μικρό χρονικό διάστημα συνεπάγεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μέτρα όπως η κατάργηση ή η συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, το ενιαίο μισθολόγιο και δέσμη μέτρων για περαιτέρω εξορθολογισμό στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μέτρα που θα πρέπει να προωθηθούν, σύμφωνα με τους ίδιους, από ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με ενιαίο σχέδιο και αντίληψη και η εφαρμογή τους θα αποτελέσει πιθανώς ένα πρώτο πεδίο πρακτικής σύμπλευσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να καθυστερήσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και η Ελλάδα να βρεθεί στον αέρα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου και του χρέους ως τα τέλη Ιουνίου.

Ήδη, για την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 6,4 δισ. ευρώ που λήγει σήμερα, το Δημόσιο αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αποσύρει από τις τράπεζες, πιέζοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση τη δυνατότητά του να ρολάρει τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου.

Στις τράπεζες αναμένεται να στραφεί το Δημόσιο και στην περίπτωση καθυστέρησης εκταμίευσης της πέμπτης δόσης των 110 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται η προσφυγή σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τις τράπεζες -πρακτική συνήθης για περίοδο ως έναν μήνα- προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη σταδιακή άρση της εμπιστοσύνης από τους καταθέτες. «Μπαίνουμε πλέον σε νέα φάση όσον αφορά στην αιμορραγία των καταθέσεων.

Μέχρι προ δύο μηνών, οδηγός ήταν ο πανικός. Σήμερα, δυστυχώς, εδραιώνεται η άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, δέχεται συνεχείς υποβαθμίσεις και κάποια στιγμή ένας κρίκος θα σπάσει», προειδοποιούν οι τραπεζίτες.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v