Παράθυρο Juncker για reprofiling του χρέους

Σκληρά πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι. Αφήνουν όμως παράθυρο για re-profiling ή ήπια αναδιάρθρωση. Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για πρόσθετη βοήθεια. Το παρασκήνιο του eurogroup.

Παράθυρο Juncker για reprofiling του χρέους
Ανοικτό παράθυρο για re-profiling του χρέους άφησε επίσημα ο Γιούνκερ. Σκληρά πρόσθετα μέτρα και επέκταση αποκρατικοποιήσεων ζητούν οι Ευρωπαίοι. Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για πρόσθετη βοήθεια. Το παρασκήνιο τoυ eurogroup.

To μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν παραπάνω από σαφές: η οποία επιπλέον βοήθεια προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα κάνει επιτέλους αυτά που έχει υποσχεθεί. Ετσι το «μπαλάκι» επιστρέφει στην Αθήνα. Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τη συγκέντρωση εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Αν η Ελλάδα κάνει όσα της ζητά η τροϊκα, η ευρωζώνη θα εξετάσει την προοπτική αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, δήλωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του euro2day. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του συμβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «μια ευρεία αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά δεν αποκλείω κάποιου είδους reprofiling» , αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι πριν από οποιαδήποτε βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει τις τρύπες του 2011 και να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο αυτού του έτους, να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει.

Δήλωσε επίσης ότι το eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση αύξηση του ύψους των αποκρατικοποιήσεων, πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Είχαμε μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είμαι ικανοποιημένος που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρόοδο σε μικρό χρονικό διάστημα και για επιπρόσθετα μέτρα το 2011. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω» δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup.

Αφού εφαρμοστούν όλα αυτά, τότε η ΕΕ θα αποφασίσει τι θα κάνει με το δημόσιο χρέος αλλά και εάν θα δοθεί νέο δάνειο προς την χώρα μας. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν , είπε, όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας και παραδοθεί το πόρισμα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο συμβούλιο του Ιουνίου.


«Πρέπει πρώτα να δούμε το πρόγραμμα, μετά να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις θα φθάσουν ένα επίπεδο που θα ικανοποιούν εμάς, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, μετά θα δούμε εάν χρειάζονται και άλλα μέτρα και μετά θα δούμε το θέμα του re-profiling. Δεν είναι re-profiling ή τίποτα. Είναι πρώτα μέτρα, μέτρα και ξανά μέτρα και μετά ίσως το re-profiling» είπε χαρακτηριστικά.

Τις θέσεις αυτές επανέλαβε και σήμερα το μεσημέρι με νέες δηλώσεις του. Επισήμανε οτι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε αποκρατικοποιήσεις, ώστε το χρέος της να γίνει διαχειρίσιμο καθώς τώρα δεν είναι. Συμπλήρωσε δε, πως αν η Ελλάδα κάνει όλα τα παραπάνω θα εξεταστεί το εάν είναι δυνατή μια μορφή "ήπιας αναδιάρθρωσης".

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ολι Ρεν παρατήρησε ότι υπάρχουν ακόμα κενά στην προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικές για τη μείωση του χρέους και μπορούν να το μειώσουν κατά 20% περίπου» είπε.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον Γ.Παπακωνσταντινου, με τον Ολλανδό ομόλογο του μάλιστα να απειλεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του μνημονίου, η χώρα του θα σταματήσει τις πληρωμές των δόσεων που της αναλογούν. Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών κατέθεσε και πρόταση για την σύσταση ιδιωτικής εταιρείας που θα «τρέξει» το πρόγραμμα των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και είπε σε ολλανδούς δημοσιογράφους ότι «η πρόταση του βρήκε σύμφωνες αρκετές χώρες».
 
Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Γιούνκερ το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι τέτοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ολλανδική πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκτός από την Ολλανδία, την σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας διατήρησαν η Φιλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία ενώ υπήρξε ομοφωνία στο γεγονός ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δεν πρέπει να ληφθεί ως σήμα για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας.
«Οι περισσότερες χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει σκληρά μέτρα πριν αποφασίσουν νέο δάνειο και επιμήκυνση του χρέους» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε στην προοπτική της επιμήκυνσης των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια (που ονομάζεται για πολιτικούς λόγους reprofiling) , σε εθελούσια βάση και με την συμμετοχή των ιδιωτών, στα πρότυπα του μόνιμου μηχανισμού ESM. Τα ομόλογα θα συνοδεύονται με σκληρές ρήτρες (Collective Action Clauses) που θα διασφαλίζουν τους επενδυτές.
Στην συνεδρίαση συζητήθηκε και η προοπτική νέου μνημονίου το οποίο θα επαναπροσδιορίζει όλους του νέους όρους και αποφάσεις για την χώρα μας και βεβαίως τις δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και το ενδεχόμενο εγγυήσεων για νέο δάνειο.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν ζήτησαν συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νέες αποφάσεις που έρχονται θα ισχύσουν και μεσοπρόθεσμα.

«Η συναίνεση από όλα τα κόμματα χρειάζεται γιατί οι επενδυτές, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινή γνώμη θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι προοπτικές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γι αυτό χρειάζεται συναίνεση. Ακόμα και εάν δεν γίνουν εκλογές, το μεσοπρόθεσμο (θέμα) υπάρχει» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Αυτό έχει γίνει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θα θέλαμε την πολιτική ζωή της Ελλάδας να συμπεριφερθεί σαν ομάδα και με ευθύνη» είπε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει το διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψη σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v