Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σε στρατηγικό επενδυτή το 17%

Μοντέλο ΟΤΕ και για τη ΔΕΗ προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για στρατηγικό επενδυτή και έξοδο σε νέες αγορές. "Το κράτος θα έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις". Τι είπε για το τίμημα. Οι αντιδράσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Σε στρατηγικό επενδυτή το 17%
Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, μέσω μεταβίβασης του 17% των μετοχών, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, μέσω της μεταβίβασης του ποσοστού, συνδέοντάς την με ανάπτυξη συνεργασιών για έξοδο της ΔΕΗ σε νέες αγορές, επέκταση δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ και κυρίως χαρακτηρίζοντάς την ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του κ. Παπανδρέου αναφορικά με το τίμημα. Όπως είπε, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου που θα μεταβιβαστεί «δεν μετριέται για μας απλώς σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν αμφισβητώ ότι έχει και τη δημοσιονομική του πτυχή, αλλά θα ήταν κρίμα -για να μην πω έγκλημα- αν αυτή ήταν η μόνη μας προτεραιότητα».

Συνέχισε δε αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, λέγοντας: «Αποτελεί μια ευκαιρία ώστε η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπροσανατολίσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητες προς τις ΑΠΕ».

Αναφορικά με το θέμα του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το κράτος θα διατηρήσει σημαντικό, καθοριστικό μερίδιο και θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνεται». «Ωστόσο», τόνισε στη συνέχεια, «η παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε κανένας άλλος θα διαχειρίζεται ως φέουδα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά για απονομή ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με την πρόσληψη και τη διευκόλυνση ημετέρων, φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με καθημερινό κόστος για το νοικοκυριό του».

Με την αποστροφή αυτή ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την επιχειρηματολογία όσων μέσα στο κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην κυβέρνηση αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Ή, καλύτερα, ότι είναι διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπο με το μπλοκ κομματικών στελεχών και συνδικαλιστών που αντιτίθενται στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο στο πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την ιδιωτικοποίησή της. Μάλιστα, για να τονίσει ακόμη περισσότερο τη στάση του επισήμανε: «Είναι στρατηγικής σημασίας, όμως, για ποιον; Για κάποια συντεχνία; Ή για τη χώρα και για τους πολίτες;».

Βεβαίως, ζητούμενο είναι, στην παρούσα συγκυρία και με τόσα μέτωπα ανοιχτά, κατά πόσον η κυβέρνηση αισθάνεται ισχυρή να βαθύνει τα μέτωπα αυτά και να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με συνδικαλιστές και με κάθε είδους κομματικούς, που αξιοποιούσαν τις προσβάσεις τους στις ελεγχόμενες από το Δημόσιο ΔΕΚΟ.

Μοντέλο ΟΤΕ;

Με τα όσα είπε στη Βουλή, στην ουσία προδιέγραψε για τη ΔΕΗ μοντέλο ιδιωτικοποίησης παρεμφερές με αυτό του ΟΤΕ. Η διαφορά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι θα ακολουθηθούν κανόνες διαφάνειας στη διάθεση του 17%, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή τιμή. Επιπλέον, όπως είπε, «η συνεργασία θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ελεγχθεί ποιοι είναι, πόσοι είναι, πόσο αξιόπιστοι είναι και τι στοχεύσεις έχουν».

Αρκετοί μέσα στη ΔΕΗ ανέμεναν μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, όλοι θεωρούν ότι ο στρατηγικός μέτοχος που θα προκριθεί στη φάση αυτή θα έχει και το προβάδισμα για πλήρη έλεγχο της Επιχείρησης σε δεύτερη φάση.

Ωστόσο, τόσο τα στελέχη της ΔΕΗ όσο και η αγορά αναμένουν τις μεθοδεύσεις που θα ακολουθηθούν. Κατά το παρελθόν, οι μόνες κινήσεις που έγιναν σε αντίστοιχες κατευθύνσεις αφορούσαν σε πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω δημόσιας προσφοράς (σε 3 δόσεις το 49% των μετοχών) και σε στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική RWE μέσω της δημιουργίας μικτών εταιριών (49% ΔΕΗ, 51% RWE), για την ανάπτυξη και τη λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στην παρούσα φάση, και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα ακολουθηθούν διαδικασίες δημόσιας πρόσκλησης για μεταβίβαση του 17% των μετοχών, με παραχώρηση άμεσων ή έμμεσων προνομίων, έναντι προτάσεων για συνεργασίες σε τρίτες χώρες σε επιμέρους τομείς.

Αντιδράσεις

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε επίκαιρη ερώτησή του εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή: 

* Καθυστερεί να μεταφέρει και να ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στο τρίτο πακέτο απελευθέρωσης ενέργειας στην εσωτερική έννομη τάξη. 

* Ολιγωρεί να άρει τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, προς όφελος της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. 

* Αφήνει αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες. 

* Παλινωδεί όσον αφορά στις ρυθμίσεις ζητημάτων σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά της, εμμένει στις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο. Η έναρξή τους θα εξαρτηθεί από το πότε η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και πώληση του 17% της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v