Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επιχείρηση αισιοδοξίας" για Ελλάδα

Γιατί η Ευρώπη δεν θα τραβήξει τώρα το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Η ανάγκη περιορισμού του συστημικού κινδύνου και η "ανετοιμότητα" για αναδιάρθρωση. Ορόσημο τα νέα μέτρα. Crash test το Σεπτέμβριο.

Επιχείρηση αισιοδοξίας για Ελλάδα
Για τον προσεχή Σεπτέμβριο, και σε ένα δυσκολότερο συγκριτικά περιβάλλον, μετατίθεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους και εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το crash test της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τώρα τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης.

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, και ενώ το τεχνικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εδώ, στους πολιτικούς κύκλους επικρατεί η πεποίθηση πως η επόμενη δόση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, παρά την υστέρηση τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στην προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.

Η πεποίθησή τους στηρίζεται στο πολιτικό πινγκ-πονγκ του τελευταίου διαστήματος μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωζώνης.

"Η κυβέρνηση, στην πράξη, ζήτησε περισσότερο χρόνο, επικαλούμενη την μεγάλη πολιτική αντίσταση που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, δείχνουν έτοιμοι να μας δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία", σχολιάζει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η 16η Μαΐου -ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων μέτρων- θα "διαφημιστεί" μεν επικοινωνιακά ως ημέρα επανεκκίνησης της ελληνικής προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, στην πράξη όμως θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η έναρξη και επίσημα της αντίστροφης μέτρησης.

"Η κυβέρνηση μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πείσει τους εταίρους και τις αγορές για την πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την κάλυψη της περυσινής υστέρησης και να έχει δρομολογήσει τουλάχιστον τη μεταβίβαση του ΟΤΕ και το πλαίσιο για τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα", προειδοποιεί ο ίδιος.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση τραπεζιτών και στελεχών της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμοι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία να πιστοποιήσουν σοβαρές αποκλίσεις στην ελληνική δημοσιονομική προσπάθεια, πολύ περισσότερο να θέσουν επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

"Προς το παρόν, οι εταίροι μας δείχνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι παραμένει υπό έλεγχο ο κίνδυνος ντόμινο εξαιτίας της Ελλάδας, ενδεχόμενη όμως αμφισβήτηση της επόμενης δόσης θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου", σημειώνει στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Γι' αυτό και κατά τον ίδιο η τρόικα θα πιέζει έως τις 15 Μαΐου για ένα αποτελεσματικότερο μίγμα μέτρων, αλλά αν αυτό συμφωνηθεί με την κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το συνοδεύσει με έναν αέρα αισιοδοξίας, για να σταλεί μήνυμα προσήλωσης της Ελλάδας στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση.

"Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τον χρόνο. Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, επ' αφορμή του επικαιροποιημένου μνημονίου, και κερδίζουν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τυχόν αποτυχία της Ελλάδας σε ευθετότερη συγκυρία", προειδοποιεί στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Ο ίδιος σημειώνει πως στη συγκυρία η Ευρώπη επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι δεν θα διαχυθεί η βεβαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους από την Ελλάδα σε άλλους αδύναμους κρίκους της ζώνης του ευρώ, γεγονός που προς το παρόν έχει επιτευχθεί καθώς τα spreads των πορτογαλικών και των ιρλανδικών ομολόγων δεν ακολούθησαν τα ελληνικά στην κούρσα θανάτου μετά το φιάσκο των προσδοκιών της 15ης Απριλίου.

Ταυτόχρονα, κερδίζει χρόνο για τη σταθεροποίηση των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης και για την περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να μπορούν να αντέξουν ζημίες από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η κατάσταση μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετική για την Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς η Ιρλανδία θα κλείνει πιθανότατα το 2011 με πρωτογενές πλεόνασμα και η Πορτογαλία θα διαθέτει κυβέρνηση που ενδέχεται να έχει δείξει απτά δείγματα μεταρρυθμίσεων.

"Αν μέχρι τότε η Ελλάδα δεν έχει βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της, είναι πιθανόν να εγκαταλειφθεί στην τύχη της, γιατί θα έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος να πληγεί ολόκληρη η ευρωζώνη από μία ελληνική χρεοκοπία", σημειώνει το ίδιο στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση όπου χαθεί και η τελευταία ευκαιρία η Ελλάδα θα κινδυνεύσει τον Σεπτέμβριο να μην μπορεί να εκδώσει ούτε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v