Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα το 2011

"Γκάζι" στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων προσπαθεί να πατήσει η κυβέρνηση, με στόχους μέχρι τον Ιούνιο να έχει οριστεί η πλειονότητα των συμβούλων και να έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα 22 δισ. στην επόμενη τετραετία.

ΥΠΟΙΚ: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα το 2011
"Γκάζι" στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2015 προσπαθεί να πατήσει η κυβέρνηση, με στόχους μέχρι τον Ιούνιο αφενός να έχει οριστεί η πλειονότητα των συμβούλων και αφετέρου να έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα τα οποία θα αποδώσουν πάνω από 22 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε:
 
• Αύριο θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συζητήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την αρχική εξέταση του συνολικού πλαισίου. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής.

Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει κλείσει το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων. Ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον "καθαρισμό" τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης -  πολεοδομικά, χωροταξικά κ.λπ.). Ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

• Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή και άλλων εργαλείων όπως η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, αυτό όμως έχει μεγάλη δυσκολία ιδιαίτερα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

• Για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, γίνονται τακτές επαφές με την D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

• Αναφορικά με τις τράπεζες, παραμένει η θέση της κυβέρνησης για κρατικό πυλώνα, όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για "εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου" (π.χ. αναδιάρθρωση της ΑΤΕ).

• Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στη μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του χρέους (π.χ. αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά κ.λπ.).

Έρχονται νέα μέτρα …

Εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα (το κλιμάκιο έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, "για την αντιμετώπιση των ρίσκων"στον προϋπολογισμό. Ο υπουργός είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί εάν αυτές θα αφορούν στα έσοδα ή στις δαπάνες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι, παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο φέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Το μεσοπρόθεσμο…

Για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

-Άρχισε ήδη η επεξεργασία για το μακροοικονομικό σενάριο, το δημοσιονομικό κενό, την κατανομή σε δαπάνες και έσοδα και την αναγωγή σε υπουργεία και τομείς πολιτικής. Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές στα υπόλοιπα υπουργεία με τις βασικές κατευθύνσεις.

-Έχει συσταθεί σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα δράσης, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΚ και των πέντε εταιριών ορκωτών λογιστών, για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν θα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων και περικοπή του ΠΔΕ. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Σχετικά με τις χθεσινές αποφάσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έγκριση του συνολικού πακέτου στη σύνοδο κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου, αλλά θεωρούνται δεδομένες η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.

"Οι θετικές αυτές εξελίξεις", ανέφερε, "δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου" για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Στο τέλος του α΄ τριμήνου η χώρα θα είναι απολύτως "εντάξει" με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης (ο οποίος θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα) για να καλύψει τα 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται να βρεθούν το 2012 μέσω των αγορών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "με τα σημερινά επιτόκια δεν μπορεί η χώρα να δανειστεί μακροπρόθεσμα" και μόνο με "βατά επιτόκια" θα εκδώσει και ετήσια ομόλογα, πέραν των εντόκων γραμματίων που ήδη εκδίδει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v