Εισηγμένες χάλυβα: Την τιμή και τα... μάτια τους!

Για το υπόλοιπο του 2010 η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί, με κάποια τόνωση προς το τέλος του έτους, λόγω της ανάγκης για αύξηση αποθεμάτων από τελικούς χρήστες.

Εισηγμένες χάλυβα: Την τιμή και τα... μάτια τους!
* Ο πίνακας που αφορά στα αποτελέσματα 9μήνου των εταιριών χάλυβα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Για το υπόλοιπο του έτους η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ενώ κάποια τόνωση υπολογίζεται προς το τέλος του έτους, λόγω κυρίως της ανάγκης για αύξηση των αποθεμάτων από τους τελικούς χρήστες.

Παράλληλα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων η κατανάλωση προϊόντων χάλυβα προβλέπεται να είναι περιορισμένη ελλείψει εκτέλεσης σημαντικών έργων». Αυτά αναφέρει η διοίκηση της Έλαστρον, η οποία την τελευταία διετία συνέχισε τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη και στα Βαλκάνια.

Το κακό είναι ότι κανείς δεν περιμένει στον κλάδο τόνωση της ζήτησης στο άμεσο μέλλον από τα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα. Αντίθετα, έχουν ενταθεί οι φόβοι για επισφάλειες πελατών, καθώς οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρείας:

«Το θέμα δεν είναι να δανείσετε εμένα, που ήδη έχω μεγάλες γραμμές πίστωσης, αλλά τους πελάτες μου»...

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι εταιρείες εμπορίας και επεξεργασίας χάλυβα αρνούνται να πουλήσουν προϊόντα αν οι πελάτες τους δεν συγκαταλέγονται στη λίστα εκείνων των οποίων οι εταιρείες factoring εξακολουθούν να ασφαλίζουν τις πιστώσεις.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου γνώρισαν το 2009 το χειρότερο έτος στην ιστορία τους, με τους πολύ μειωμένους όγκους πωλήσεων να συνοδεύονται από καταβύθιση τιμών. «Είχαμε αγοράσει σε υψηλότερα επίπεδα και υπήρχαν πολλές φορές που πουλούσαμε με αρνητικά μικτά περιθώρια κέρδους», είχε παραδεχτεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, κάτι όμως το οποίο συνέβαινε σε όλες τις εταιρείες του χώρου.

Φέτος τουλάχιστον, οι τιμές του χάλυβα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προσαρμόσει το μέσο κόστος των αποθεμάτων σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Γι’ αυτό, άλλωστε, είδαμε και τη σαφή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και των τεσσάρων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου (των δύο προαναφερομένων καθώς και της Μπήτρος Συμμετοχών και της Αφοί Κορδέλλου) στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν βασίζουν τη βελτίωση των επιδόσεών τους στην άνοδο της ζήτησης, αλλά σε νέα αύξηση της τιμής του μετάλλου μέσα στο νέο έτος. Όσο για τη ζήτηση, η αγορά εύχεται τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η θέση της εταιρείας ΣΙΔΜΑ: «Την τελευταία περίοδο στη διεθνή αγορά σημειώνονται αυξήσεις σε επίπεδο τιμών πρώτων υλών, γεγονός θετικό, που δεν συνοδεύεται όμως με σημαντική αύξηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Η διατήρηση αυξητικής τάσης στις τιμές θα βοηθήσει στην επίτευξη καλυτέρων αποτελεσμάτων τη νέα χρονιά, εφόσον η ύφεση στην εσωτερική αγορά δεν επιδεινωθεί».

--- Νέες άμυνες

«Η διοίκηση του ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εντείνει τις προσπάθειές της για βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και μείωση των λειτουργικών δαπανών, πάντα με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της κερδοφορίας», αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας Έλαστρον.

Νέο «ψαλίδι» στις δαπάνες είδαμε και φέτος στη ΣΙΔΜΑ, η οποία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει (πώληση ή ενοικίαση) το ακίνητο έκτασης 35 στρεμμάτων που διαθέτει στον Ασπρόπυργο, καθώς οι εκεί εγκαταστάσεις της μεταφέρθηκαν στα Οινόφυτα.

Επιπλέον, μέσα από τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, γίνεται προσπάθεια ανάληψης πρόσθετων εργασιών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στις πωλήσεις από την επικρατούσα κατάσταση στην εγχώρια αγορά.

Η Μπήτρος Συμμετοχών κινείται και αυτή με στόχο τον περιορισμό των δαπανών και παράλληλα στρέφει την προσοχή στις ταμειακές ροές της. Επιπλέον, ο εισηγμένος όμιλος ρευστοποιεί σταδιακά μερικά ακίνητα αλλά και σχεδιάζει κάποια δράση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

--- Τι έδειξε το εννεάμηνο

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι επιδόσεις του εννεαμήνου είναι πολύ καλύτερες από αυτές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όμως η άνοδος της τιμής του χάλυβα επηρέασε αρνητικά τις ταμειακές ροές.

--- Οι άλλες εισηγμένες του χάλυβα

Άλλες εταιρείες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην αγορά του χάλυβα είναι η Σιδενόρ, η Γενική Εμπορίου και η Mevaco. Η τελευταία στο εννεάμηνο επέστρεψε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, με κύριο μοχλό την ανάκαμψη των παραγγελιών που δέχτηκε από την εταιρεία Frigoglass.

Η Γενική Εμπορίου (μικρές ζημίες στο εννεάμηνο, με θετικές ταμειακές ροές) διαθέτει αρκετά αποθέματα από προϊόντα χάλυβα και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, αλλά σε περιόδους κρίσης το ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτά τα προϊόντα μπορούν να πουληθούν. Και φυσικά η εταιρεία Σιδενόρ μείωσε δραστικά τις ζημίες της, χάρη όχι μόνο στην πορεία της τιμής του χάλυβα αλλά και στις αυξημένες πωλήσεις στα Βαλκάνια και στη βόρεια Αφρική. 

* Ο πίνακας που αφορά στα αποτελέσματα 9μήνου των εταιριών χάλυβα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 664ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 10 - 14 Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v