Σωτηρία στις εξαγωγές αναζητούν κράτος, εταιρίες

Σε αγώνα δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο για εξαγωγές άνω των 38 δισ. ευρώ το 2014 και 14,23 δισ. ευρώ που εκτιμάται φέτος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σωτηρία στις εξαγωγές αναζητούν κράτος, εταιρίες
Σε αγώνα δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων δύο κυρίως ετών στο κομμάτι των εξαγωγών έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του κράτους προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο για εξαγωγές άνω των 38 δισ. ευρώ το 2014 από 14,392 δισ. ευρώ πέρυσι και 14,23 δισ. ευρώ που εκτιμάται φέτος.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, αναζητούν ρευστότητα και καταναλωτές στις διεθνείς αγορές, καθώς βλέπουν ότι το μέλλον στο κομμάτι της κατανάλωσης, και όχι μόνο εντός της χώρας, παραμένει θολό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2011 να παραμείνει αρνητικός (-3%) λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ τη διετία 2010 -  2011, ενώ αρνητική παραμένει και η πρόβλεψη για την ιδιωτική κατανάλωση, στο -4,1% φέτος και στο -4,3% την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς αρκετές εξ αυτών, που σήμερα αναζητούν φως στο τούνελ στις διεθνείς αγορές, "ανδρώθηκαν" και λειτούργησαν εντός των στενών ορίων της ελληνικής επικράτειας και πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν ευκαιριακές κυρίως εξαγωγικές προσπάθειες, χωρίς να έχουν χαράξει συγκεκριμένη εξαγωγική στρατηγική.

Όσες πάντως επένδυσαν τόσο στις εξαγωγές όσο και στη διεθνοποιημένη παραγωγική βάση, π.χ. ΦΑΓΕ, Chipita, Coca Cola 3E, Frigoglass κ.λπ., κατάφεραν, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος (οικονομικά μεγέθη 9μήνου και τρίτου τριμήνου), όχι μόνο να διαθέτουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ασφαλές "μαξιλάρι" αλλά και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις απώλειες από την εσωτερική αγορά.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τόνωση των εξαγωγών - Ποιοι οι στόχοι

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας, το οποίο σύμφωνα με το πλάνο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων φορέων και θεσμών για τις εξαγωγές (ΟΠΕ, Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, ΟΑΕΠ).

Παράλληλα, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα για εξαγωγικές εταιρίες καθώς και την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας μέσα από τη βελτίωση των μηχανισμών πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί Ταμείο για την Εξωστρέφεια, το "Go To Market", ενώ απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου εθνικού brand.

Με απλά λόγια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διά στόματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φιλοδοξεί οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, δηλαδή σε αξία θα αγγίξουν τα 23 δισ. ευρώ, και το 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, δηλαδή θα ξεπεράσουν σε αξία τα 38 δισ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό, πάντως, οι στόχοι για αύξηση των εξαγωγών φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένοι. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι εξελίξεις στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον μετά το 2011 θα επηρεάσουν θετικά και την ελληνική οικονομία, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 5,1% το 2011, σε ποσοστό 6% το 2012 και κατά 7,4% το 2013.

Στόχος αρκετά φιλόδοξος, κυρίως του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα οποία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα στοιχεία του Αυγούστου, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση 18,7%, η αξία των ελληνικών εξαγωγών υπολειπόταν κατά πολύ αυτής του 2007 και άγγιζε τα επίπεδα του 2008, χρονιά που δεν ήταν και από τις καλές για τις ελληνικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές ουσιαστικά έχουν επανέλθει στα επίπεδα του Αυγούστου 2008, ενώ υπολείπονται κατά 7% από την εξαγωγική επίδοση του 2007.

Και αν τον Αύγουστο οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν σημαντική άνοδο, αυτό δεν συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, οπότε και σημειώθηκαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των μεταφορέων. Αποτέλεσμα σημαντική μείωση κατά 9,6%, που ανέκοψε την ανοδική τάση του Αυγούστου.

Η ποσοστιαία υποχώρηση του Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του έτους, μετά το -14% του περασμένου Φεβρουαρίου, και αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τη λογική των "μονών-ζυγών" που ακολουθούν από μήνα σε μήνα οι ελληνικές εξαγωγές. Αν τα στοιχεία της εκτίμησης προστεθούν σε αυτά του οκταμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 εμφανίζονται αυξημένες μόλις  κατά 2% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 (στα 10.996 εκατ. ευρώ από 10.780 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 22,3% και η αξία τους υποχώρησε σε 28.841 εκατ. ευρώ από 37.132 εκατ.

Πάντως, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, υπολογίζεται ότι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα καταγράψουν φέτος οριακή μείωση της τάξεως του 0,6% από κάμψη 20,1% πέρυσι, ενώ για την πορεία των εισαγωγών εκτιμάται ότι φέτος αναμένεται να μειωθούν κατά 12%, σε ποσοστό 6,4% το 2011 και κατά 1,5% το 2012. Για το 2013 υπολογίζεται άνοδος 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v