Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΧ: Τράπεζες σε ρόλο… Μήδειας!

Η κίνηση της Eurobank να απορροφήσει τη Δίας είναι μία ακόμη "καταχώριση" στον μακρύ κατάλογο των τραπεζών που έπραξαν αναλόγως. Πνέει τα λοίσθια ο κλάδος. Αδυνατίζει κι άλλο ο ρόλος των Ελλήνων θεσμικών.

ΑΕΕΧ: Τράπεζες σε ρόλο… Μήδειας!
Η κίνηση της Eurobank να απορροφήσει τη Δίας είναι μία ακόμη "καταχώριση" στον μακρύ κατάλογο των τραπεζών που έπραξαν αναλόγως κατά το παρελθόν - Πνέει τα λοίσθια ο κλάδος - Αδυνατίζει κι άλλο ο ρόλος των Ελλήνων θεσμικών.

Η απόφαση της Eurobank να απορροφήσει τη θυγατρική της Δίας ΑΕΕΧ είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον θεσμό των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς:

• Αποχωρεί από την αγορά η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, με βάση το ύψος του ενεργητικού, και που τα τελευταία χρόνια είχε σημειώσει τις καλύτερες αποδόσεις (η μετοχή της, μάλιστα, είχε τη σχετικά υψηλότερη εμπορευσιμότητα).

• Θα απομείνουν στο Χ.Α. μόλις τέσσερις ΑΕΕΧ (Alpha Trust Ανδρομέδα, Αιολική, Euroline, Interinvest), το συνολικό ενεργητικό των οποίων στις 20 Οκτωβρίου ανερχόταν μόλις στα 113,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν -θεωρητικά- συνέλεγε όλα τα κεφάλαια του κλάδου, αυτά θα έφταναν για να αγοράσει μόλις π.χ. το 75% της ΕΥΑΘ…

• Αυτό, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί το ενεργητικό των Μετοχικών και Μικτών Α/Κ Εσωτερικού, οδηγεί σε δραστική συρρίκνωση του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το εγχείρημα βέβαια της Eurobank δεν στερείται επιχειρήματα.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί απορροφά μια περιουσία τρέχουσας αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ (έμμεση αύξηση κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ρευστότητάς της) και μάλιστα με έκπτωση (discount) 24%.

Και δεύτερον, διότι δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους της Δίας να μετατρέψουν τις μετοχές της σε τίτλους Eurobank, με premium γύρω στο 30%, σε σύγκριση με την τρέχουσα αποτίμηση της περιουσίας τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ποιοι προηγήθηκαν

Φυσικά, η Eurobank δεν είναι η μόνη τράπεζα που έχει απορροφήσει θυγατρική της ΑΕΕΧ (μάλιστα η ίδια στο παρελθόν είχε απορροφήσει και τις Επενδύσεις Εργασίας).

Κάθε άλλο μάλιστα, αφού όλες οι τράπεζες έχουν φερθεί στο παρελθόν σαν… Μήδειες στις θυγατρικές τους επενδυτικές. Επιπλέον, εκμεταλλεύτηκαν και τα φορολογικά κίνητρα του νόμου περί συγχωνεύσεων(!) προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Ενδεικτικά λοιπόν παραδείγματα απορρόφησης ΑΕΕΧ από τις μητρικές τους εταιρίες είναι:

• Η περιβόητη Ασπίς Πρόνοια απορροφά την Ασπίς Επενδυτική.
• Η Εθνική Τράπεζα την Εθνική Χαρτοφυλακίου.
• Η Τράπεζα Πειραιώς την Ελληνική ΑΕΕΧ και την Πειραιώς Επενδυτική.
• Η Alpha Bank την Alpha Επενδύσεων.
• Η Εμπορική Τράπεζα την Εμπορική Επενδυτική.
• Απορροφήσεις εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου είχαμε επίσης τόσο από την Proton Bank (Μεσογειακή κ.ά.) όσο και από τον όμιλο Marfin Financial Group (Millennium κ.ά.), πριν αυτός πάρει τη σημερινή του μορφή.

Πέραν όμως των απορροφήσεων από τις μητρικές, υπήρχαν και ΑΕΕΧ που αποφάσισαν οι ίδιες τη διακοπή των εργασιών τους (π.χ. Altius, Ωμέγα, Active κ.λπ.), ενώ την Domus την έκλεισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι τέσσερις ΑΕΕΧ έχουν σημειώσει αποδόσεις σαφώς ανώτερες του Γενικού Δείκτη, καθώς διαθέτουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο σε καταθέσεις και μετοχές ξένων χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έως και την 20ή Οκτωβρίου, οι ΑΕΕΧ κατέγραψαν τις παρακάτω μεταβολές στην εσωτερική τους αξία: Αιολική -3,39%, Euroline -4,69%, Alpha Trust Ανδρομέδα -5,16%, Interinvest -10,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v