Εισηγμένες:Πώς αντιμετωπίζουν το βάθεμα κρίσης

Οι περιπτώσεις δέκα εισηγμένων ομίλων, εκ των οποίων άλλοι συνεχίζουν να επενδύουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της κρίσης και άλλοι απλώς το έχουν… ρίξει μόνο στην άμυνα.

Εισηγμένες:Πώς αντιμετωπίζουν το βάθεμα κρίσης
Οι περιπτώσεις δέκα εισηγμένων ομίλων, εκ των οποίων άλλοι συνεχίζουν να επενδύουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της κρίσης και άλλοι απλώς το έχουν… ρίξει μόνο στην άμυνα.

Την ώρα όπου η κρίση στην πραγματική οικονομία βαθαίνει (εκτιμήσεις για ΑΕΠ -2,6% το 2011), οι εισηγμένες εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τη συγκυρία. Άλλες εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς θα περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος και στο πώς θα μειώσουν (μέσα από θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και πωλήσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων) την εξάρτησή τους από τις τράπεζες.

Μέσα από αυτήν την πολιτική διορθώνουν λάθη του παρελθόντος, προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και αναμένουν να μειωθεί ο αριθμός των ανταγωνιστών τους που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Έτσι, όταν θα ξεκινήσει να ανακάμπτει και πάλι η ελληνική οικονομία, αυτές θα είναι σε θέση να καρπωθούν σημαντικό μέρος από το rebound που θα προκύψει.

Άλλες εταιρίες, ωστόσο, συνεχίζουν την επιθετική τους πολιτική, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν. Κάποιες μάλιστα προσπαθούν να συνδυάσουν την επέκτασή τους αυτή χωρίς να υποχρεωθούν σε αρνητικές ταμειακές ροές, καταφέρνοντας να έχουν και... την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Σκοπός αυτής της πολιτικής είναι η εκμετάλλευση των ευκαιριών της κρίσης.

--- Βήματα επέκτασης

Όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο η προσπάθειά μας για διεύρυνση του αριθμού των σημείων πώλησής μας θα πρέπει να ενταθεί και ο πάγιος ετήσιος στόχος μας για 2 - 3 νέα καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Αυτή είναι η θέση της Jumbo, η οποία ωστόσο επιδιώκει παράλληλα και να μειώσει το ύψος των επενδύσεών της, κλίνοντας περισσότερο προς τα ενοικιασμένα παρά προς τα ιδιόκτητα καταστήματα. Στην ερώτηση για το αν η Jumbo προτίθεται να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιριών, η απάντηση της διοίκησης είναι ξεκάθαρη: "Δεν πιστεύουμε στις εξαγορές".

Όσον αφορά στη Sprider ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος,  κ. Σάκης Χατζηιωάννου, δήλωσε: "Τα κέρδη μας ενδιαφέρουν, αλλά στην παρούσα συγκυρία δεν είναι το ζητούμενο. Στόχοι μας είναι η διαφύλαξη των ταμειακών μας ροών και η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς μας".

Επίσης, συμπλήρωσε ότι την ώρα όπου χιλιάδες μικρά καταστήματα κλείνουν, οι ξένες αλυσίδες επεκτείνονται και για τον λόγο αυτόν η εταιρία του πρέπει να επενδύσει για να βγει ενισχυμένη στο τέλος της κρίσης.

Και στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος διευρύνει τον αριθμό των καταστημάτων του -με πιο μέτριους έστω ρυθμούς από το παρελθόν- και προχωρά σε ανακαινίσεις άλλων.

Εστιασμένη στο ζήτημα της ρευστότητας, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, εμφανίζεται σήμερα η διοίκηση του ΟΤΕ. Ο υπό αποχώρηση διοικητής του Οργανισμού, κ. Παναγής Βουρλούμης, ανέφερε ότι στις προθέσεις είναι η πώληση της συμμετοχής στην Telekom Srbija, με κυριότερο στόχο την άντληση κάποιων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που θα βοηθούσαν στην υλοποίηση επενδύσεων.

Να θυμίσουμε ότι μέσα στο 2011 ο ΟΤΕ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 2 δισ. ευρώ και αυτό έχει συμφωνηθεί να γίνει (με σκοπό το χαμηλότερο κόστος χρήματος) με τη συνδρομή της Deutsche Telekom.

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που ολοκλήρωσαν μέσα στο 2009, ή έστω στις αρχές του 2010 (μέσα στην κρίση δηλαδή) πολύ σημαντικά επενδυτικά projects και τώρα σκοπό έχουν να περιορίσουν πολύ τις επενδύσεις τους, αναμένοντας πλέον θετικές ταμειακές ροές.

Μεταξύ των εταιριών αυτών συγκαταλέγονται οι όμιλοι Τιτάν (μετά τις επενδύσεις στην Αλβανία και στην Αίγυπτο) και Motor Oil (μετά τις επενδύσεις στα πρατήρια Shell και στο διυλιστήριο Κορίνθου).

Έως 4 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας Βαράγκης, στόχοι της οποίας είναι τόσο η εύρεση κεφαλαίων κίνησης προκειμένου να διεκδικηθούν και να υλοποιηθούν νέα έργα όσο και η μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Η εταιρία Πετρόπουλος βλέπει τις συγκρινόμενες πωλήσεις της να υποχωρούν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η κίνησή της να εξαγοράσει τον κλάδο λιπαντικών της Shell αναμένεται να περιορίσει τουλάχιστον κατά ένα σημαντικό ποσοστό τις φετινές απώλειες.

Ο εισηγμένος όμιλος δηλώνει ανοιχτός και για την ανάληψη - εξαγορά και άλλων αντιπροσωπειών που θα μπορούσαν να επιδείξουν δυναμική πορεία στην εγχώρια αγορά.
Πρώτα η άμυνα…

Στην περίπτωση της Μοτοδυναμικής, η εισηγμένη προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός. Η εισηγμένη μέσα από μια σειρά κινήσεις έχει περιορίσει δραστικά το λειτουργικό της κόστος και κατάφερε να σημειώσει στο πρώτο φετινό εξάμηνο θετικότατες ταμειακές ροές.

Αν η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως, τότε ο δανεισμός της θα υποχωρήσει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, γεγονός πολύ σημαντικό σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης, όπου παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης μοτοσικλετών και μηχανών θάλασσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σαφώς αμυντική συμπεριφορά κρατά και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η οποία δηλώνει ότι έχει ολοκληρώσει από τα τέλη του 2008 - αρχές του 2009 το επενδυτικό της πρόγραμμα και τώρα μειώνει την έκθεσή της προς τις τράπεζες μέσω της δημιουργίας θετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, κ. Γιώργου Κρεμμύδα, είναι ότι δεν χρειάζονται εξαγορές για να διευρυνθεί το μερίδιο αγοράς, καθώς αυτό γίνεται μέσω της οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τους ανταγωνιστές.

Η αλυσίδα Βάρδας προχωρά σε επιλεκτική μείωση και αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της, συνδυάζοντας τις κινήσεις αυτές με σημαντικές περικοπές στο κόστος και με έμφαση στην επίτευξη θετικών ταμειακών ροών. Έτσι, παρά την πτωτική πορεία των πωλήσεων κατά το εννεάμηνο, στοχεύει σε αποτέλεσμα του οποίου η "κάτω γραμμή" θα ξεκινά από συν (οριακά θετικό αποτέλεσμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v