Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περαίωση για όλους πλην "μεγάλων"

Μαζική περαίωση για επαγγελματίες - επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις 1.000 μεγαλύτερες, "κλειδώνει" το ΥΠΟΙΚ. Μελετάται αύξηση προκαταβολής και δόσεων. Ληξιπρόθεσμες και δικαστικές εκκρεμότητες στο ν/σ.

Περαίωση για όλους πλην μεγάλων
Περαίωση μαζικού χαρακτήρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις 1.000 μεγαλύτερες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ετοιμάζεται να "κλειδώσει" μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής εξετάστηκαν τα αιτήματα των επιχειρηματικών φορέων και εγκαταλείφθηκαν τα αρχικά σχέδια για πλαφόν ακαθάριστων εσόδων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: "Το όριο ακαθάριστων εσόδων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, μπορεί να είναι 15 - 20 εκατ. ευρώ, μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου. Το κριτήριο θα είναι όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν τελικά, και αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες, να μπορούν στο σύνολό τους μία προς μια να ελεγχθούν, σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη την Τρίτη, για να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα προβλέπεται παράλληλα γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 32 δισ. ευρώ με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και πληθώρα δόσεων, δυνατότητα για πρώτη φορά υπαγωγής στην περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια ύψους 33 δισ. ευρώ και ένα εκτεταμένο και σαφές σχέδιο ελέγχων για όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν από την περαίωση.

Δεύτερες σκέψεις υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, αναφορικά με την αρχική επιλογή "περαιώστε και κάψτε τα βιβλία". "Δεν θέλουμε να περάσει λάθος πολιτικό μήνυμα για συγχωροχάρτι σε φοροφυγάδες", λέει στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου και διευκρινίζει: "Αναζητούμε λύση ισοδύναμου αποτελέσματος. Για παράδειγμα, εξετάζεται στην περίπτωση όπου φορολογούμενος περαιώσει τις ανέλεγκτες χρήσεις του αλλά από διασταυρώσεις προκύψουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις να υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου της συγκεκριμένης περίπτωσης, αλλά όχι διενέργειας συνολικού ελέγχου για τις χρήσεις που έχουν περαιωθεί".

Δεδομένο άλλωστε θεωρείται ότι το σχήμα λόγου "κάψτε τα βιβλία" θα έχει ισχύ μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει πλήρης εξόφληση των πρόσθετων φόρων που θα προκύψουν από την περαίωση.

Προϋπόθεση δηλαδή θα αποτελεί να έχει πληρωθεί το σύνολο των δόσεων, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μεγάλο πλήθος φορολογουμένων κατέβαλε την προκαταβολή και μία - δύο δόσεις -συνήθως για να πάρει φορολογική ενημερότητα- και στη συνέχεια γύρισε την πλάτη σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε περαιώσεις.

Στη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης το θέμα της περαίωσης αναμένεται να κλείσει ως προς τις προτάσεις που θα κατεβάσει στη διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, αφού και στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα διορθώσεων. Στο τραπέζι σήμερα βρίσκονται:

1. Ο μαθηματικός τύπος: Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι καθαρά ή έχουν κριθεί ανεπαρκή - ανακριβή.

Το 20% του ποσού που προκύπτει είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής ΦΠΑ) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται. Έχουν υπάρξει προτάσεις όμως στον μαθηματικό τύπο να περιλαμβάνονται και οι μοναδικοί συντελεστές καθαρού κέρδους ή οι εκάστοτε ισχύοντες (στη χρήση που περαιώνεται) φορολογικοί συντελεστές.

2. Τα ελάχιστα ποσά. Αναζητείται η χρυσή τομή ώστε τα ελάχιστα ποσά φόρου να είναι ανεκτά, χωρίς να θεωρούνται χαριστικά. Η βασική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστων ποσών από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση. Οι προσδοκίες εσόδων από την περαίωση δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, μετά και τις παρατηρήσεις της τρόικας που θέτει τον πήχη σαφώς χαμηλότερα. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν αστείες τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν από μερίδα του Τύπου σχετικά με έσοδα 5 - 10 δισ. ευρώ.

3. Η προκαταβολή και οι δόσεις. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε προκαταβολή φόρου 10% και δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 12 δόσεις η κάθε μία, εκ των οποίων δεν θα μπορούσε να είναι κάτω των 300 ευρώ. Τώρα μελετάται αύξηση της προκαταβολής στο 20% - 25% αλλά και διεύρυνση των δόσεων έως τις 24.

4. Οι εξαιρέσεις. Υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία θα εξαιρούνται της περαίωσης. Αντίθετα θα περιλαμβάνονται υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων (μόνο για τους λήπτες) και με ποινή έξτρα φόρου.

Άλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν κατηγορηματικά πως "η περαίωση σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά στην περίφημη υπόθεση των γιατρών του Κολωνακίου και σε όλες εκείνες που συνεχίζει να ερευνά το ΣΔΟΕ". Η περαίωση δεν θα αφορά σε όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα τελευταία χρόνια, αλλά αντίθετα θα αγγίζει όσους έχουν κάνει μεν αυτοπεραίωση, αλλά περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχων. Σε αυτούς -υπό τον κίνδυνο ελέγχου- θα δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

5. Η διαδικασία. Η ΓΓΠΣ, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη την προεργασία, θα τρέξει όλη τη διαδικασία, εκδίδοντας ατομικά ειδοποιητήρια περαίωσης για κάθε έναν φορολογούμενο που θα υπαχθεί, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή των εφοριών, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το όποιο περιθώριο συναλλαγής εφοριακών - φορολογουμένων. Οι εφορίες θα εμπλακούν μόνο στην περίπτωση των 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες.

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια Α΄ και Β΄ βαθμού δικαιοδοσίας και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, για την περαίωση του φόρου εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, θα απαιτείται σχετική πράξη Διοικητικής Επίλυσης της Διαφοράς υπογραφόμενη από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ και τον επιτηδευματία. Με την υπογραφή της πράξης και την προσαγωγή απλού αντιγράφου στο Διοικητικό Δικαστήριο προ ή κατά τη δικάσιμο θα καταργείται η δίκη. Ο επιτηδευματίας θα μπαίνει στην περαίωση για να κλείσει την υπόθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v