Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι θα συζητήσει η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων

Έμφαση στο κρατικό real estate, με πωλήσεις ή μακροχρόνιες μισθώσεις κτιρίων, θέλει να δώσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προχωρά στη δημιουργία ομάδας εργασίας για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Tι θα συζητήσει η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων
Έμφαση στο κρατικό real estate, με πωλήσεις ή μακροχρόνιες μισθώσεις δημόσιων κτιρίων, εκτάσεων και υποδομών, θέλει να δώσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προχωρά στη δημιουργία ομάδας εργασίας για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και ο ορισμός συμβούλου για την αποτίμηση της δημόσιας συμμετοχής στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα τεθούν επί τάπητος στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 11 υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη δημόσια ακίνητη περιουσία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει τη δημιουργία νέων συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική, τους οδικούς άξονες της Κρήτης και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη).

Παράλληλα, σχεδιάζεται η πώληση μεμονωμένων Ξενία ή η δημιουργία επενδυτικού σχήματος στο οποίο θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία, με ταυτόχρονη αξιοποίησή τους με συμβάσεις παραχώρησης ή ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α., με διακράτηση του 51% ή του 34%. Για τα τουριστικά ακίνητα προβλέπεται η δημιουργία χαρτοφυλακίων «υψηλής ποιότητας» και η εισφορά τους σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α., με διακράτηση του 51% ή του 34%.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, μετά την πρόταση της Πειραιώς για απόκτηση της ΑΤΕ και του Τ.Τ., θεωρείται η αποτίμηση που θα κάνει για τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ο σύμβουλος ο οποίος θα οριστεί από την επιτροπή, ενώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει:

ΟΛΠ - ΟΛΘ με 74% συμμετοχή του κράτους και περιφερειακά λιμάνια με συμμετοχή 100%.

Σχεδιάζεται η δημιουργία μιας ή περισσότερων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας και ταυτόχρονα η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους. Προβλέπεται ακόμα η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει με 55%.

Επιδιώκεται η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών ή/και στο Χ.Α. Σχεδιάζεται ακόμα η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων (100% στο Δημόσιο) μέσω συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επιμέρους ή ομάδων αεροδρομίων με στρατηγικούς επενδυτές. Στόχος είναι εξάλλου να ιδρυθεί μία εταιρία όπου το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης αεροδρομίων και η εταιρία αυτή να εισαχθεί στο Χ.Α.

ΕΥΑΘ με μερίδιο Δημοσίου 74%. Σχεδιάζεται η διάθεση του 23% με πλήρη διαχωρισμό δικτύου.

ΕΥΔΑΠ με μερίδιο Δημοσίου 61%. Απαιτείται περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου και στη συνέχεια πώληση του 10% ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του 51%.

ΔΕΠΑ: Η παρουσία του Δημοσίου φτάνει το 65%, ενώ υπάρχει option από τη ΔΕΗ για το 30% του Δημοσίου, εάν αυτό αποφασίσει να πουλήσει. Συνεπώς απαιτείται εκτίμηση της αξίας του option της ΔΕΗ και διαχωρισμός ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ με έλεγχο Δημοσίου και διαχείριση.

ΔΕΗ: Η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται στο 51% και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή. Επίσης, προβλέπονται η διατήρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στον ΔΕΣΜΗΕ και η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς.

ΕΛΠΕ: Προβλέπεται η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής.

ΕΛΤΑ: Το Δημόσιο ελέγχει το 90%, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Τ.Τ. Προβλέπεται η πώληση του 39% ώστε να διατηρηθεί η πλειοψηφία του 51%.

ΟΤΕ: Προβλέπεται η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής.

ΦΑΣΜΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: Σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης.

Καζίνο: Σχεδιάζεται η πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ.

ΟΠΑΠ: Το Δημόσιο συμμετέχει με δεσμευτική μειοψηφία (34%). Προβλέπεται σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την εποπτεία της αγοράς, το διαδικτυακό στοίχημα και άδειες ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένου κέρδους, επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου. Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση της ρευστότητας του ΟΠΑΠ προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του (π.χ. Ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, επέκταση αδειών), καθώς και η διατήρηση της συμμετοχής του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v