Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οφειλές Δημοσίου στο στόχαστρο της τρόικας

Σε ΥΠΟΙΚ και ΓΛΚ θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας που βάζει αστερίσκους στη συλλογή στοιχείων - Έως το τέλος του 2012 πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, αναφέρει παράγοντας του ΔΝΤ.

Οι οφειλές Δημοσίου στο στόχαστρο της τρόικας
Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας που βάζει αστερίσκους στη συλλογή στοιχείων - Θα εξεταστούν τα βιβλία εσόδων-εξόδων σε καίρια υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες - Έως το τέλος του 2012 πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, αναφέρει παράγοντας του ΔΝΤ.


Πιάνουν δουλειά από σήμερα 25 ελεγκτές και γραμματείς της τρόικας που έφτασαν από χθες στη χώρα μας ώστε να επιθεωρήσουν την πορεία εφαρμογής 29 δράσεων τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου, βάσει του μνημονίου.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε στο euro2day ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν «κυρίως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και στον τρόπο περισυλλογής των δημοσιονομικών στοιχείων που παραμένει ελλιπής και χρονοβόρος». Δεν υπάρχει δηλαδή ακόμα σαφής εικόνα, βάσει της οποίας πρέπει να συνταχθεί η πρώτη επίσημη έκθεση αξιολόγησης του Ιουλίου.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και κύρια υπουργεία (Υγείας, Οικονομικών, Υποδομών, Άμυνας, Παιδείας και Οικονομίας), ώστε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των εσόδων, δαπανών και αποκλίσεων από το μνημόνιο.

Η τριμερής θεωρεί ότι από τα υπουργεία αυτά εξαρτάται η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού φέτος.

Το 2010 χαρακτηρίζεται από τους επιτηρητές μας «make or break year». Εάν δηλαδή δεν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις, η Ελλάδα θα πάρει τον δρόμο σταδιακής ανάκαμψης και επιστροφής στις αγορές, διαφορετικά ο εκτροχιασμός από τους στόχους ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και πιέσεις για ελεγχόμενη πτώχευση από κερδοσκόπους και μη.

Αυτή η λεπτή ισορροπία -που κρατάει στις πλάτες της την πορεία και άλλων «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης- είναι που έχει κάνει Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον να διατηρούν χαμηλούς τόνους για τις αποκλίσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί και να στηρίζουν, επικοινωνιακά τουλάχιστον, την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου τον Σεπτέμβριο είναι εξασφαλισμένη.

Φαίνεται πως η επιστροφή στην ύφεση που καραδοκεί στην ευρωζώνη έχει «γυρίσει» υπέρ της κυβέρνησης, καθώς τα όρια των πιέσεων από πλευράς εταίρων δεν μπορούν να είναι εμφανή στις αγορές, που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται απρόβλεπτα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης δεν έχει μελανά σημεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα διαμορφωθούν έσοδα και δαπάνες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την πλήρη καταγραφή των οφειλών του Δημοσίου σε νοσοκομεία, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη ο τρόπος καταγραφής τους στο 2009 έχει εγείρει ενστάσεις από τη Eurostat που «απειλεί» με νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους για το έτος αυτό. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με αποκλίσεις από τον στόχο των δαπανών και των εσόδων, μπορεί να φέρει νέα μέτρα το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Γι' αυτόν τον λόγο οι ελεγκτές:

1. Έχουν ζητήσει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα όλα τα καίρια υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί να είναι σε θέση να παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Εν τω μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποστολή των μόνιμων παρατηρητών στα υπουργεία αυτά από πλευράς της τρόικας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη θέση του μόνιμου εκπροσώπου στην ΕΣΥΕ και στο ΥΠΟΙΟ.

2. Έχουν ζητήσει η καταγραφή των κρατικών οφειλών να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει για τον δημόσιο τομέα, καθώς η τριμερής επεξεργάζεται σχέδιο για περαιτέρω συρρίκνωσή του και νέο γύρο περικοπών σε επιδόματα και μισθούς εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο των δαπανών. Παράλληλα, η τρόικα ζητεί έκθεση για το πώς θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη των νοσοκομείων, που θεωρούνται δύο διαχρονικές πληγές της ελληνικής οικονομίας.

3. Οι ελεγκτές θα εξετάσουν και την πορεία καταγραφής των ισολογισμών 10 ΔΕΚΟ που έχουν τα μεγαλύτερα χρέη, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ κ.λπ., που πρέπει βάσει μνημονίου να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

4. Το κράτος πρέπει να «προικίσει» με 10 δισεκατομμύρια ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να ξεκινήσει τις ενέργειες για τα τρίμηνα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

5. Οι επιθεωρητές θα επιβλέψουν και νομοθετική ρύθμιση για τον λεγόμενο δημοσιονομικό κανόνα «fiscal rule» στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση από το Ecofin του Μαΐου. Ο κανόνας «μορατόριουμ» για το έλλειμμα θα περάσει μεν μέσα στο καλοκαίρι, θα μπει όμως σε εφαρμογή μετά την έξοδό μας από την επιτήρηση. Σύμφωνα με αυτόν, η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια η ευθύνη να μη βαραίνει εξ ολοκλήρου τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σκέφτεται να «περάσει» και ρύθμιση περί ευθύνης υπουργών, διοικητών δημοσίων οργανισμών κ.λπ. σε περίπτωση που αποκλίνουν οι τομείς τους από τον δημοσιονομικό κανόνα.

Επί τάπητος ασφαλιστικό - εργασιακά

Για την τρόικα οι αλλαγές τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακό «είναι ξεκάθαρες και είναι μονόδρομος», αναφέρει κοινοτικός παράγοντας.

«Αυτές είναι που θα πείσουν τις αγορές για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί», αναφέρει η κοινοτική πηγή, καθώς «είναι ο μόνος τρόπος να επανακτήσετε την αξιοπιστία των αγορών.

Βάσει του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές για το 75% των δανειακών της αναγκών το 2012 και είναι επιτακτική ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι αλλαγές μέχρι τότε», συμπληρώνει.

Ήδη η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει λεπτομερές τριετές σχέδιο των διαρθρωτικών αλλαγών για την τριετία 2011 - 2013 μέχρι το τέλος του έτους και, όπως εξελίσσεται, η εφαρμογή σύνταξης στα 65 έτη, η εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών και η ευθυγράμμιση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται να ξεκινήσουν από το 2011 για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013.

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο η τρόικα αναμένει και την ολοκλήρωση των αλλαγών στο εργασιακό, που αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πληροφορίες, η έκθεση προόδου του Ιουλίου θα επικεντρώνεται στη ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην ανάγκη για φιλελευθεροποίηση του εργασιακού καθεστώτος ώστε να μειωθεί και η αυξανόμενη ανεργία.

Η συνταγή της τρόικας είναι γνωστή, αφού έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Περιλαμβάνει την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και τη σταδιακή αύξηση του ορίου απολύσεων, ανάλογα με τον δείκτη ανεργίας, τα ευέλικτα ωράρια και την εργασία χωρίς ασφάλιση ή κατώτατο όριο στον μισθό για συγκεκριμένη κατηγορία νέων ανέργων. Περιλαμβάνει επίσης τα τετραήμερα, την αντικατάσταση της μόνιμης με τη μερική απασχόληση σε τομείς με υψηλή ανεργία, καθώς και τη νομιμοποίηση της λεγόμενης «μαύρης εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v