Κλωστές: "Ανάβει τα αίματα" η κυβέρνηση

Την ώρα που οι παράγοντες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση η κ. Κατσέλη δηλώνει αισιόδοξη για ανάκαμψη σε βάθος τριετίας.

Κλωστές: Ανάβει τα αίματα η κυβέρνηση
* Τα αναλυτικά στοιχεία για τις κλωστουφαντουργίες στο α΄ τρίμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Την αισιοδοξία της ότι σε δύο - τρία χρόνια η ποιοτική ελληνική κλωστοϋφαντουργία θα ανακάμψει από τη στιγμή που θα γίνουν συντονισμένες κινήσεις από την Πολιτεία και τις εταιρείες εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ).

«Διαφωνώ με τις σειρήνες που θέλουν τον κλάδο τελειωμένο και πιστεύω πως η ποιοτική ελληνική κλωστοϋφαντουργία θα ξεπεράσει και αυτήν την κρίση, όπως ξεπέρασε και άλλες στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, ξαφνιάζοντας τους εκπροσώπους του κλάδου.

Βέβαια, κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας είχε αφήσει -κατά τη διάρκεια ομιλίας του- και ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, κ. Ελευθέριος Κούρταλης, θεωρώντας θετικές εξελίξεις:

- Την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

- Τις αλλαγές στο εργασιακό μέτωπο (δυνατότητα χαμηλότερων συμβάσεων στον κλάδο, ελαστικοποίηση των απολύσεων κ.λπ.).

- Την παράλληλη μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία κ.ά.).

- Την αύξηση της τιμής του βάμβακος.

«Αυτό που βλέπουμε είναι παλαιοί πελάτες των ελληνικών εταιρειών να μας θυμούνται και πάλι και να επανέρχονται με παραγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρταλης.

Οι περισσότεροι βέβαια παράγοντες του χώρου διστάζουν να συμμεριστούν την αισιοδοξία της κ. Κατσέλη και ενδεικτικά υποστηρίζουν: «Παλεύουμε σε έναν άνισο αγώνα. Για να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος και να διασφαλιστούν 85.000 θέσεις εργασίας, θα πρέπει να γίνουν πολλά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας μην ξεχνούμε ότι ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος είναι υπεύθυνος για το 12% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών» (και του 30% των βιομηχανικών εξαγωγών).

Προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης, κινούνται και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλωστοϋφαντουργικού χώρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (βλέπε σχετικό πίνακα), όπου παρά τις όποιες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι έντονα ζημιογόνα. Και η πλειονότητα των εταιρειών απαντά στην κρίση με μείωση της παραγωγής, συγκράτηση των εξόδων και με έμφαση στη ρευστοποίηση αποθεμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές ταμειακές ροές και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αντοχής των επιχειρήσεων.

Οι πιθανές βοήθειες

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των κλωστοϋφαντουργιών στο Χ.Α. είναι τόσο χαμηλές ώστε έχουν ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό και το σενάριο του «λουκέτου». Άρα, σε περίπτωση επιβίωσής τους μπορεί -σε βάθος χρόνου και κάτω από προϋποθέσεις- να προκύψει και σημαντικό κέρδος για όσους «τολμηρούς» αποφασίσουν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσον η εκτίμηση της υπουργού βασίζεται σε ρεαλιστική βάση ή αν εντάσσεται στις συνήθεις πολιτικές ρητορικές, που... στο τέλος της ημέρας μένουν στα χαρτιά.

Πού ψάχνουν στήριξη

Ποια όμως είναι τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο 2010 προκειμένου να στηρίξει τις «ποιοτικές» κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες;

1. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι η μέσω του ΕΣΠΑ προώθηση του προγράμματος «Ένδυση και υπόδηση - Νέες προοπτικές», όπου ελπίζεται ότι από το προσεχές φθινόπωρο θα αρχίσουν οι πρώτες αιτήσεις.

2. Ο αναπτυξιακός νόμος (περιορισμένες εκταμιεύσεις από το 2011 και σταδιακά ανώτερες από το 2012) που θα πριμοδοτεί τα σύγχρονα μηχανήματα, την προμήθεια βάμβακος από τον νομό ή την ευρύτερη περιοχή, την παραγωγή οικολογικών προϊόντων κ.λπ.

3. Κάποιες καλές ειδήσεις όμως ίσως προέλθουν και από άλλα μέτωπα. Ήδη, βρίσκεται προς αναμόρφωση ο Νόμος 118 για τις κρατικές προμήθειες. Οι κλωστοϋφαντουργοί έχουν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό την αλλαγή αυτή, καθώς με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο καθυστερούν διαγωνισμοί έως και πέντε έτη...

4. Επίσης, πιθανολογούνται νομοθετικές κινήσεις για τη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στα εισαγόμενα ενδύματα από τις τρίτες χώρες, με στόχο να ανασάνει η εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, στο θέμα της γενικότερης πολιτικής εντάσσεται και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, τομέας στον οποίο έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ διαφόρων υπουργείων.

5. Aκόμη, αναμένονται κάποιες προσπάθειες χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

6. Θα υπάρξουν και άλλα εγχειρήματα «τύπου Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», με στόχο τη διάσωση εταιρειών.

* Τα αναλυτικά στοιχεία για τις κλωστουφαντουργίες στο α΄ τρίμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 637ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4 - 8 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v