Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτακτη εισφορά-φόρος σε διαφημίσεις

Έκτακτη εισφορά για την επόμενη τριετία από 4% έως 10% στα κέρδη των νομικών προσώπων εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 100.000€ αλλά και φόρο 20% στην αξία των τηλεοπτικών διαφημίσεων φέρνει το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών.

Έκτακτη εισφορά-φόρος σε διαφημίσεις
Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, με κλιμακωτούς συντελεστές από 4% έως και 10%, αλλά και φόρο 20% στην αξία των τηλεοπτικών διαφημίσεων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και ενσωματώνει τις εξαγγελίες για περικοπές επιδομάτων, μισθών και συντάξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας με Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Όπως προκύπτει από το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθεια της Ελλάδας, η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα έχει τριετή διάρκεια, αφού έχουν εγγραφεί έσοδα 600 εκατ. ευρώ από αυτήν την πηγή τόσο το 2011 όσο και το 2012 και το 2013 και η κατάργησή της προβλέπεται το 2014.

Οι συντελεστές ξεκινούν από το 4% για συνολικό εισόδημα ή καθαρά κέρδη από 1 ευρώ έως 300.000 ευρώ, στο επόμενο κλιμάκιο από 300.001 έως 1 εκατ. ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 6%, στο κλιμάκιο κερδών από 1.000.001 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ φτάνει το 8% και καταλήγει σε 10% για το κλιμάκιο κερδών πάνω από 5.000.001 ευρώ.

Το ποσό της εισφοράς, όμως, περιορίζεται αναλόγως, ώστε το εναπομείναν συνολικό καθαρό εισόδημα ή τα καθαρά κέρδη, που αποτέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της, να μην υπολείπεται του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.

Με την έκτακτη εισφορά, επιχείρηση που εμφάνισε πέρυσι κέρδη 100.000 ευρώ δεν θα έχει καμία έξτρα φορολογική επιβάρυνση, όμως επιχείρηση με 200.000 κέρδη θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 8.000 ευρώ σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2011, κάθε μία από τις οποίες δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 ευρώ

Από την κλίμακα της έκτακτης εισφοράς προκύπτει ακόμα ότι επιχείρηση με καθαρά κέρδη 300.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά 12.000 ευρώ, στα 400.000 ευρώ καθαρών κερδών αντιστοιχεί εισφορά 18.000 ευρώ, στα 500.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 24.000 ευρώ και στο 1 εκατ. ευρώ φτάνει τα 54.000 ευρώ.

Για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο ορίζει:

"Επιβάλλεται έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2010, των νομικών προσώπων του άρθρου 2 παρ. 4 και 101 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994, Α΄ 151).

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στο καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις διατάξεις των άρθρων 31 παρ. 19 και 105 παρ. 7 του ίδιου κώδικα, εφόσον το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τα εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού εισοδήματος. Αν το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά.

Για τις επιχειρήσεις που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΛΠ), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στα προηγούμενα εδάφια και υπερβαίνουν τα εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή στα καθαρά κέρδη της προηγούμενης παραγράφου υπολογίζεται ανά κλιμάκιο ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη από ένα ευρώ (1) έως και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000) η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενό τους επί συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%).

β) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από τριακόσιες χιλιάδες ένα ευρώ (300.001) έως και ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%).

γ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από ένα εκατομμύριο ένα ευρώ (1.000.001) έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000), η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%).

δ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από πέντε εκατομμύρια ένα ευρώ (5.000.001) και άνω η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε το εναπομένον συνολικό καθαρό εισόδημα ή τα καθαρά κέρδη, που αποτέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της, να μην υπολείπεται του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη για την εφαρμογή του άρθρου αυτού λαμβάνεται το ποσό που προκύπτει αναλογικά για τους δώδεκα (12) μήνες.

Το συνολικό καθαρό εισόδημα ή τα καθαρά κέρδη της παραγράφου 1, επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών εισοδημάτων ή των καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών 2008 και 2009. Αν για κάποιο από τα έτη αυτά δεν δημοσιεύτηκαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των ΔΛΠ, λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου μόνο τα καθαρά κέρδη του οικονομικού έτους που δημοσιεύτηκαν.

Για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση. Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τη φορολογία της επιχείρησης κατά την οριζόμενη διαδικασία στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης της επιχείρησης, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται σε βάρος της νέας επιχείρησης που προήλθε από τη μετατροπή ή τη συγχώνευση.

Αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά του καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών, δεν επιβάλλεται επιπλέον έκτακτη εισφορά ούτε επιστρέφεται εισφορά που τυχόν καταβλήθηκε.

Η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της εισφοράς.

Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/1999, Α΄ 97), όπως ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και για την έκτακτη εισφορά του άρθρου αυτού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Ιανουαρίου 2011 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του κάθε μήνα αντίστοιχα.

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%), με εξαίρεση την περίπτωση όπου το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση.

Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται δεν εκπίπτει ως δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε αποτέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εισφοράς, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εισφοράς για την περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου και κάθε άλλο σχετικό θέμα".

Φόρος στις διαφημίσεις

Επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του. Εφόσον το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομα του διαφημιστή που μεσολαβεί, αντίγραφο του τιμολογίου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του εκδότη αποστέλλεται στον διαφημιζόμενο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση του τιμολογίου.

Στα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να αναγράφονται και οι αριθμοί των σχετικών τιμολογίων.

Τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v