Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένοι οίκοι: Πάρτε τα λεφτά (αν σας τα δώσουν)

Οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είτε θα προτιμήσει είτε θα υποχρεωθεί να προσφύγει στη βοήθεια, αν και η Deutsche Bank και η Moody’s θεωρούν ότι είναι πιθανόν να προκύψουν προβλήματα.

Ξένοι οίκοι: Πάρτε τα λεφτά (αν σας τα δώσουν)
Οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είτε θα προτιμήσει είτε θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να προσφύγει στη βοήθεια, αν και τόσο η Deutsche Bank όσο και η Moody’s εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψουν προβλήματα στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Άκρως πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, και μάλιστα σύντομα, να προσφύγει στο πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης είναι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αφού σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή του κ. Pryce, το θέμα δεν είναι το αν αλλά το πότε θα το χρησιμοποιήσει και πιστεύει ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, η Fitch φαίνεται να ρίχνει τους τόνους στο θέμα της ρευστότητας καθώς ο κ. Pryce υποστήριξε ότι η ανησυχία τους αφορούσε κυρίως στη βραχυπρόθεσμη ικανότητα χρηματοδότησης της χώρας, ενώ το πιθανότερο είναι πως θα διατηρηθεί αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Αντίθετος με την εκτίμηση της Fitch ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σύντομα στο πακέτο στήριξης είναι ο αμερικανικός οίκος Citigroup, αφού θεωρεί πως η χώρα ναι μεν θα καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης αλλά κατά τη διάρκεια του έτους και όχι σύντομα. Από την άλλη, η Citi συμφωνεί με τη Fitch ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας φαίνεται να αναβάλλεται καθώς η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank, παρότι χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας για την Ελλάδα, εντούτοις διαβλέπει σημαντικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση, αφού τονίζει ότι υπάρχει μια σειρά εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν και οι συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι δύσκολες.

Επιπλέον, αποφεύγει να πάρει θέση αν τελικά θα χρειαστεί η χώρα τη βοήθεια ή όχι, τονίζοντας ωστόσο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ πιθανότατα ελπίζει ακόμη στο ότι "η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό", φοβούμενη τόσο επιπτώσεις στις γερμανικές εκλογές της 9ης Μαΐου όσο και συνέπειες σε σχέση με το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Moody’s εξακολουθεί να τονίζει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών είναι μεγαλύτερη του 50%. Η Moody’s είναι θετική για τη μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τον μηχανισμό βοήθειας της χώρας, σημειώνει ωστόσο, συμφωνώντας ουσιαστικά με την Deutsche Bank, ότι υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικοί κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την εκτέλεσης του προγράμματος αλλά και με τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο θεωρεί ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι πολύ μικρός.

Σύμφωνα με την κ. Sarah Carlson, κορυφαία αναλύτρια της Moody’s, δεν είναι σαφές για το εάν τελικά η Ελλάδα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα.

Τέλος, σε reports τους οι γαλλικές BNP Paribas και Credit Agricole, παρότι δεν αναφέρουν ρητώς το πότε η Ελλάδα θα κάνει χρήση του πακέτου στήριξης, αναφέρουν η μεν Credit Agricole ότι το πακέτο λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, η δε BNP πως η Ελλάδα θα κάνει χρήση της βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v