Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική οικονομία: Τρία χρόνια φαγούρα!

Αρνητική ανάπτυξη έως και το 2012 με συνολική πτώση του ΑΕΠ κατά 7,5%  και ανεργία έως 20% βλέπει για την Ελλάδα η Deutsche Bank - Τι φοβούνται και τι ελπίζουν οι παράγοντες της αγοράς.

Ελληνική οικονομία: Τρία χρόνια φαγούρα!
Αρνητική ανάπτυξη έως και το 2012 με συνολική πτώση του ΑΕΠ κατά 7,5% βλέπει για την Ελλάδα η Deutsche Bank, την ώρα που επιχειρήσεις και επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις παρενέργειες των κυβερνητικών μέτρων στην οικονομία - Τι φοβούνται και τι ελπίζουν οι παράγοντες της αγοράς.


«Ηράκλειο άθλο» χαρακτηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας για δημοσιονομική σύγκλιση και μείωση του ελλείμματος η Deutsche Bank σε έκθεσή της όπου προβλέπει ύφεση έως το 2012 και ανεργία έως 20%.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το -4% φέτος, ενώ η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως και κατά 7,5% συνολικά στην περίοδο 2010 - 2012 (-4% το 2010, -2% το 2011 και -1,5% το 2012, εκτιμώντας ανάκαμψη 1% από το 2013)!

Παράλληλα, αναμένει ότι έως το τέλος της προσαρμογής της χώρας η ανεργία ενδέχεται να ανέλθει έως και 20%, έναντι εκτιμήσεων της Ελλάδας για επίπεδα λίγο υψηλότερα του 10%.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η προσαρμογή δεν είναι ανέφικτη, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις όπου ανεπτυγμένες οικονομίες πέτυχαν προσαρμογές αντίστοιχης κλίμακας τα τελευταία 30 χρόνια.

---Οι παράπλευρες απώλειες

Η προσέγγιση αυτή των Γερμανών έρχεται σε μια περίοδο όπου επιχειρηματίες και επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των παρενεργειών στην πραγματική ελληνική οικονομία, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Γιατί μπορεί η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων να ικανοποίησε την αγορά (φάνηκε και από την αντίδραση του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α.), μπορεί επίσης η διεθνής περιοδεία του πρωθυπουργού να βελτίωσε τις προσδοκίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του χρέους, ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε ύφεση την ελληνική οικονομία.

Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τώρα για φέτος πτώση του ΑΕΠ λίγο μεγαλύτερη από το -1%, η Alpha Bank μιλά για επίδοση που θα μπορούσε να φτάσει έως και -2,5%, ενώ το τμήμα ανάλυσης άλλης τράπεζας κατεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη (μεταξύ -3% και -3,5%).

Οι περισσότερο αισιόδοξοι, βέβαια, προβλέπουν ότι:

α) Το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης θα διευθετηθεί και το ύψος των επιτοκίων σταδιακά θα αποκλιμακωθεί (στο 4% το βλέπει η JP Morgan).

β) Η οικονομία θα δει τον «πάτο του βαρελιού» κάπου μέσα στο φθινόπωρο και από εκεί και μετά θα ξεκινήσει μια δειλή και σταδιακή ανάκαμψη, με τη βοήθεια των έργων του Δ'  ΚΠΣ, των ΣΔΙΤ και κάποιων ιδιωτικών επενδύσεων που θα αρχίσουν να ξεμπλοκάρονται.

«Συζητούσαμε την είσοδο ενός διεθνώς γνωστού brand name, προκειμένου να συνεργαστούμε, αλλά οι συζητήσεις μας σταμάτησαν όταν ξέσπασε για τα καλά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και εκτινάχτηκαν τα spreads των κρατικών ομολόγων. Οι ξένοι μας είπαν ότι ήθελαν να περιμένουν λίγους μήνες, μέχρις ότουδουν τι τελικά πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα». Αυτά δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντικό γεγονός θα είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης για την πραγματική οικονομία.

Κάποιοι άλλοι, επίσης, πιστεύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ δεν θα λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις περίμεναν ότι θα ληφθούν σκληρά μέτρα και έτσι είχαν μειώσει σε μεγάλο βαθμό από πριν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αντίστοιχα.

---«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν»

Υπάρχουν όμως και παράγοντες της αγοράς -και είναι οι περισσότεροι- που πιστεύουν ότι οι πραγματικές δυσκολίες για την οικονομία μόλις τώρα αρχίζουν. Και δεν είναι μόνο ο πρόεδρος του ΣΕΒ που μίλησε για μακρόχρονη και επίπονη ταλαιπωρία.

«Μέχρι πέρυσι η πτώση οφειλόταν στην κακή ψυχολογία. Από φέτος, όμως, στην κακή ψυχολογία θα προστεθούν η πτώση των εισοδημάτων και η αύξηση της ανεργίας», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρίας.

Κάποιος άλλος συμπλήρωσε ότι είναι διαφορετικό να φοβάσαι πως θα μειωθεί ο μισθός σου και διαφορετικό να τον βλέπεις να μειώνεται στην πράξη…

Από τη «στενωπό της κρίσης» δεν θα μείνουν φυσικά αλώβητες και οι τράπεζες, όσο και αν αναμένεται με διάφορους τρόπους να ρυθμιστεί το θέμα της ρευστότητάς τους. Και αυτό γιατί η ταυτόχρονη πτώση εισοδημάτων για τα νοικοκυριά και λειτουργικών κερδών για τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως σε νοικοκυριά και εταιρίες που ήταν ευάλωτες πριν καν η κρίση αρχίσει να χτυπά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.

Σε απάντηση μάλιστα των όσων υποστηρίζονται για αυξημένες επενδύσεις από το 2011, «κρατούν μικρό καλάθι», γνωρίζοντας τα ταμειακά προβλήματα της χώρας, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και σημειώνοντας τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ότι το 2011 η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει και πρόσθετα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v