Ανάβουν φωτιές τα «φθηνά» τσιγάρα

Εν αμφιβόλω τίθενται εκ νέου οι επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του κράτους από τη νέα άνοδο των τιμών στα τσιγάρα που ανακοινώθηκαν.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ανάβουν φωτιές τα «φθηνά» τσιγάρα
Εν αμφιβόλω τίθενται εκ νέου οι επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του κράτους από τη νέα άνοδο των τιμών στα τσιγάρα αφού με τα νέα πρόσθετα μέτρα -οι προηγούμενες αυξήσεις στις τιμές είναι καθ’ οδόν- η «ψαλίδα» μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων μεγαλώνει σημαντικά, καθώς από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα με τις νέες τιμές θα ξεπεράσει το 1,60 ευρώ.

Aυτή η εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου -και μάλιστα οι καπνοβιομηχανίες που διαθέτουν κυρίως τα αποκαλούμενα «ακριβά» τσιγάρα- θα στρέψει τους καταναλωτές στα «φθηνά», τα οποία έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στα έσοδα του κράτους. Ως αποτέλεσμα, το κράτος αντί να βάλει χρήματα στον δημόσιο κορβανά, όπως υποστηρίζουν, θα χάσει περισσότερα και από αυτά που εισέπραττε μέχρι και πρόσφατα.

Οι ίδιοι ζητούσαν επαναφορά του ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) τουλάχιστον στο επίπεδο του 80% της Πλέον Ζητούμενης Τιμής (ΠΖΤ), όπου βρισκόταν το 2009. Η κυβέρνηση, πάντως, άλλα υπολόγισε και προχθές ανακοίνωσε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα στο 65% από το 63%.

Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο της τιμής για τα ακριβά τσιγάρα και έτσι, από τα 3,20 ευρώ που κοστίζουν σήμερα και τα 3,80 ευρώ που υπολογιζόταν με τις προηγούμενες αυξήσεις, θα εκτοξευτούν στα επίπεδα των 4,20 - 4,40 ευρώ το πακέτο.

Όσον αφορά στα τσιγάρα μεσαίας τιμής, θα πωλούνται πλέον προς 3,40 ευρώ, ενώ τα αποκαλούμενα και φθηνά, από 2 ευρώ με τη σημερινή τιμή και 2,40 ευρώ σύμφωνα με τις προηγούμενες αυξήσεις, θα πωλούνται πλέον προς 2,80 ευρώ το πακέτο.

Με αφορμή και τις νέες αυξήσεις, στελέχη των καπνοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι η μείωση του ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε 75% από 80% ουσιαστικά αναιρεί τον λόγο ύπαρξής του, που είναι η συγκράτηση της ψαλίδας των τιμών και η μη ώθηση των καταναλωτών προς τα φθηνά τσιγάρα, με συνέπεια και τη μη είσπραξη των προβλεπόμενων φόρων.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Αλογοσκούφης, βλέποντας να χάνει έσοδα το κράτος από την κατακόρυφη άνοδο του μεριδίου των φθηνών τσιγάρων, είχε προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Εκτός από τα ταμεία του κράτους, μεταξύ των «χαμένων» -εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν- είναι και η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, η οποίακατέβασε για δύο μέρες τους διακόπτες στο εργοστάσιό της, θέτοντας σε αναγκαστική άδεια 700 από τους 850 εργαζομένους της, και έστειλε έτσι σαφές μήνυμα στην αγορά και στην κυβέρνηση.

Στους «κερδισμένους» είναι όσες καπνοβιομηχανίες στηρίζουν μέρος της ανάπτυξής τους στα φθηνά τσιγάρα, μεταξύ αυτών και η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν και πάλι η απόκλιση μεταξύ των ακριβών και των φθηνών τσιγάρων ήταν μεγάλη, είχε πετύχει σημαντική ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια και συγκεκριμένα το φθηνό της σήμα Leader το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης, όταν όλη η αγορά σημειώνει πτώση της τάξεως του 10%.

--- Το αίτημα

Έτσι, πληθαίνουν οι πιέσεις τις οποίες ασκούν οι καπνοβιομηχανίες προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επανεξετάσει το τελευταίο αίτημά τους για επαναφορά του ελάχιστου ΕΦΚ τουλάχιστον στο επίπεδο του 80% της ΠΖΤ, πολύ περισσότερο αφού η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και η νέα άνοδος του ΕΦΚ φέρνουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων πριν καλά-καλά περάσουν οι πρώτες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επίδραση της ανόδου του ΦΠΑ στα τσιγάρα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από τις προχθεσινές ανακοινώσεις είχε ζητηθεί από το οικονομικό επιτελείο να προβεί σε μείωση του ΕΦΚ από 63% σε 61,6% προκειμένου να μην επηρεαστεί η τελική τιμή στο πακέτο.

* Αναδημοσίευση από το 624ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 5 - 9 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v