Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έκρηξη επισφαλειών στα Βαλκάνια

Αύξηση εσόδων, η οποία όμως ροκανίζεται από τις υψηλότερες προβλέψεις για δάνεια σε καθυστέρηση, εμφανίζουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Τράπεζες: Έκρηξη επισφαλειών στα Βαλκάνια
Αύξηση εσόδων, η οποία όμως ροκανίζεται από τις υψηλότερες προβλέψεις για δάνεια σε καθυστέρηση, εμφανίζουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με οριακά θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία δέχονται πλήγμα στα χαρτοφυλάκιά τους από τις επισφάλειες, οι οποίες παρουσιάζουν «έκρηξη», ωστόσο τα έσοδα που κατέγραψαν το 2009 -εξαιρουμένων των υψηλών προβλέψεων για την κάλυψη των επισφαλειών- είναι αξιοσημείωτα και προήλθαν κυρίως από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι τοπικές οικονομίες βρέθηκαν στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση, όμως, με την ελληνική διαθέτουν αφενός το «ισχυρό όπλο» της υποτίμησης του τοπικού νομίσματος και αφετέρου την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ, με συνέπεια οι τοπικές κυβερνήσεις να έχουν ήδη ανακοινώσει δραστική περικοπή των δαπανών του δημόσιου τομέα, ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όπως έπραξε η ρουμανική κυβέρνηση.

«Οι οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης έπειτα από ισχυρούς νομισματικούς κραδασμούς εισέρχονται στη φάση της αργής αλλά αξιοπρόσεκτης από τις αγορές ανάκαμψης, χωρίς όμως να εξαλείφεται ο κίνδυνος μιας πιθανής νομισματικής υποτίμησης», τονίζει στο Euro2day στέλεχος ελληνικής τράπεζας.

Ο ίδιος προσθέτει: «Η ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που λαμβάνουν οι τοπικές κυβερνήσεις δόθηκε ήδη από τους ξένους οίκους αξιολόγησης που στις πρόσφατες εκθέσεις τους προχώρησαν σε αναβάθμιση των τοπικών οικονομιών».

Ερωτηθείς για το τι θα εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες από τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια για το σύνολο του 2009 τονίζει πως «στις περισσότερες περιπτώσεις το καθαρό αποτέλεσμα θα έχει αρνητικό πρόσημο και όσες καταγράψουν κέρδη θα είναι οριακά, της τάξης των 5, 10 και 15 εκατ. ευρώ».

Συμπληρώνει όμως ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο ροκανίζονται από τις υψηλές προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για την αντιμετώπιση των επισφαλειών.


Άνοδος στα επισφαλή δάνεια - αύξηση προβλέψεων

Συνολικά για τα Βαλκάνια οι επισφάλειες ανά κατηγορία δανείων ανέρχονται στο 10% στα καταναλωτικά, στο 4% - 5% στα στεγαστικά και στο 7% - 8% στα επιχειρηματικά.

Οι Έλληνες τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι η κρίση και κατ' επέκταση η αύξηση των επισφαλειών, στις εν λόγω οικονομίες, ευτυχώς δεν επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες στο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων παρά μόνο στα επιχειρηματικά. «Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια είχαν διεισδύσει κυρίως στην επιχειρηματική πίστη και λιγότερο στην καταναλωτική», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πώς κινείται όμως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά αγορά;

Στη Ρουμανία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 6% -  8% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Μπορεί το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στα Βαλκάνια και σχεδόν ισότιμο με το αντίστοιχο ελληνικό, η οικονομία όμως άρχισε να σταθεροποιείται μετά την είσοδο του ΔΝΤ και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Στη Βουλγαρία, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές διάγει μία πραγματικά δύσκολη φάση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 8% - 10% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Εκτιμάται ότι αποτελεί την πλέον δύσκολη αγορά σε περιφερειακό επίπεδο.

Στη Σερβία ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, στην περιοχή του 8% - 10%.

Ιδιάζουσα περίπτωση και σαφώς πιο θωρακισμένη φέρεται να είναι η τουρκική οικονομία όπου οι επισφάλειες κυμαίνονται στο 5% - 7% και τα μακροοικονομικά της χώρας χαρακτηρίζονται -υπό τα δεδομένα της κρίσης- σταθερά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v