Συν... Αθήνα και Ε.Ε. κίνει

Η «μετάσταση» της κερδοσκοπίας από την Ελλάδα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο συντονισμένης παρέμβασης των ευρωπαϊκών αρχών. Τα CDS, η πίεση στο ευρώ και η περίπτωση της Ελλάδας.

Συν... Αθήνα και Ε.Ε. κίνει
Συντονισμένη παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών φέρνει πιο κοντά, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, η «μετάσταση» της κερδοσκοπίας από την Ελλάδα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που συνθέτουν πια το επονομαζόμενο πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου.
 
Οι πιέσεις στο ευρώ οδήγησαν χθες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Ιουνίου, στο 1,3781 δολάριο, σημαίνοντας συναγερμό στις ευρωπαϊκές αρχές που διαπιστώνουν πλέον ότι η κατάσταση απέχει οριακά από το να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν συνιστούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει κίνδυνος».

Την ίδια ώρα, πάντως, φούντωνε η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση των χωρών της Ιβηρικής και Πορτογάλοι - Ισπανοί άρχισαν να… αισθάνονται σαν Έλληνες. Είναι πλέον εμφανές ότι, ως οι επόμενοι πιο αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης, συγκεντρώνουν τα βλέμματα και τα σορταρίσματα των κερδοσκόπων της χρεοκοπίας.

«Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν πολύ σε μία λεία, στην Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται ότι τους ξεφορτώθηκε και τώρα θα στραφούν σε μια άλλη λεία, στρέφονται σε εμάς», είπε χθες ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών κ. Φερνάντο Τ. Σάντος, πασχίζοντας να πείσει ότι η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, όπως άλλωστε επιχείρησε να κάνει και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κ. Ε. Σαλγάδο.

Την ίδια ώρα, οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου στην Πορτογαλία και στην Ισπανία βρίσκονταν στο στόχαστρο, στον τόνο που έδιναν οι εκτιμήσεις αναλυτών για λιγότερο φιλόδοξα έναντι του ελληνικού προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αφήνουν «ήσυχη» την ελληνική αγορά, όπου το επιχείρημα για τη στάση αναμονής και την επιφυλακτικότητα εδράζεται στην υλοποίηση των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Η συνισταμένη των παραπάνω οδήγησε χθες σε κάθετη πτώση τα χρηματιστήρια και σε εκτίναξη των spreads και των CDS σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Τα ελληνικά Credit Default Swaps άγγιξαν χθες τις 415,5 μονάδες (με άνοδο 18 μονάδων από προχθές), τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η Πορτογαλία με 211 μονάδες, με την Ισπανία να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 164 μονάδες.

Οι επιδόσεις αυτές πρακτικά σημαίνουν πως η ασφάλιση δέκα εκατομμυρίων ευρώ ελληνικού χρέους στοιχίζει 415.500 ευρώ έναντι 164.000 ευρώ στην περίπτωση της Ισπανίας. Στα χρηματιστήρια η πτώση άγγιξε το 5,9% στην Ισπανία, το 5% στην Πορτογαλία και το 3,3% στην Ελλάδα.

«Οι αγορές θα σπάνε μία-μία τις οικονομίες της ευρωζώνης σαν τα… κλαδιά», λέει στο Euro2day στέλεχος της αγοράς ομολόγων που εκτιμά ότι η κεντρική παρέμβαση δεν θα αργήσει. «Θα αρκούσε μία δήλωση της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες όσο χρειαστεί και οι κερδοσκόποι θα μαζεύονταν στο καβούκι τους», σημειώνει χαρακτηριστικά, αν και γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα άρεσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που σύντομα θα κληθεί και πάλι να προασπίσει τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

---Η ελληνική περίπτωση

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αγορές φαίνεται να περιμένουν τα πρώτα βήματα υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να χαλαρώσουν λίγο τα «λουριά», χωρίς θεαματικές μεταβολές που θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ μήνα με τον μήνα, με απόλυτη ακρίβεια.

Η ανακοίνωση των νομοσχεδίων θα δώσει «ανάσες» στην ελληνική αγορά ομολόγων με αποκλιμάκωση των spreads, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών όπου είδαν χθες το spread των δεκαετών να κινείται σχετικά σταθεροποιητικά πέριξ των 250 μονάδων βάσης και με ελαφρά πτωτικές τάσεις μετά τις δηλώσεις Τρισέ.

Το πρόβλημα βέβαια παραμένει έντονο. «Το πρώτο τρίμηνο τα βγάζουμε πέρα, με τα ποσά που έχουμε δανειστεί μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε όμως το περιθώριο να περιμένουμε έως το τέλος Μαρτίου για να ξαναβγούμε στις αγορές», αναγνωρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν αναστέλλονται τα σχέδια για την έκδοση δεκαετών ομολόγων μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το ελληνικό δημόσιο με δύο εκδόσεις πενταετών ομολόγων και τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τον Ιανουάριο έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 13 δισ. ευρώ και έως το τέλος Μαρτίου οφείλει να καλύψει λήξεις ομολόγων 8,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες ανάγκες από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια όμως, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, το ελληνικό δημόσιο έχει να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 22,6 δισ. ευρώ, τα οποία προφανώς δεν θα ήθελε να δανειστεί με επιτόκιο 7%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v