Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στην ενέργεια

Aπό τις πολύ λίγες δραστηριότητες που η κρίση δεν φαίνεται να έχει πλήξει είναι αυτή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ποιες εταιρίες "στοχεύουν" στις ΑΠΕ. Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στην ενέργεια
Aπό τις πολύ λίγες δραστηριότητες που η κρίση δεν φαίνεται να έχει πλήξει -και για τις οποίες μάλιστα οι προσδοκίες είναι σήμερα θετικότερες σε σχέση με το παρελθόν- είναι αυτή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο νόμου που «κατέβασε» η νέα κυβέρνηση φαίνεται να προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στην αγορά, χάρη στη μάλλον θετική παρέμβασή του σε ορισμένα σημεία-αγκάθια του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες παρεμβάσεις του αφορούν:

* Στην αύξηση της συμμετοχής των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για το έτος 2020 στο 20% της συνολικής από 18% που προβλέπει ο σημερινός στόχος.

* Στη συντόμευση της περιόδου που απαιτείται για την αδειοδότηση σε 8 - 10 μήνες, έναντι 3 - 5 ετών που είναι σήμερα.

* Στην κάμψη των αντιδράσεων από ομάδες πολιτών, με την προσφορά έκπτωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων που ζουν σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

* Στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος, περνώντας από μία τιμαριθμική φόρμουλα που ισχύει σήμερα σε κάποια άλλη η οποία θα συνδέει την τιμή του ρεύματος με την εκάστοτε τιμή αγοράς, αφού προηγουμένως κάνει λόγο για άνοδο τιμολογίων κατά 9% για το 2009.
 
Ενδεικτική είναι η άποψη της Deutsche Bank: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι υψηλότερες τιμολογιακές αυξήσεις βραχυπρόθεσμα θα υπεραντισταθμίσουν σε όρους καθαρής παρούσας αξίας τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη μείωση των τιμολογίων μακροπρόθεσμα».

--- Ποιες «παίζουν» τώρα

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εύλογο να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε πολλές εισηγμένες εταιρείες που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχουν εμπλακεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Ας μην ξεχνάμε πως στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους η πώληση της δραστηριότητας των αιολικών πάρκων της Δομικής Κρήτης στην Enel είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής της μετοχής και τη δραστική βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την Deutsche Bank να ανεβάζει την τιμή-στόχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τα 8 ευρώ στα 9,2 ευρώ (προτείνει την αγορά του τίτλου) λόγω της κατάθεσης του σχεδίου νόμου.

Θετικά από την εξέλιξη επηρεάστηκε και η αποτίμηση από τον γερμανικό οίκο της μητρικής ΓΕΚΤΕΡΝΑ (το 47% της ΤΕΝΕΡΓ που κατέχει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ αντιστοιχεί στο 55% της συνολικής της αποτίμησης).

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που επικρατεί φέτος στον τομέα των δημόσιων έργων, έχουν ωθήσει πολλές κατασκευαστικές να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

* «Στο κοντινό μέλλον το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διαχείριση σκουπιδιών λόγω της διαχρονικά πληττόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας», υποστηρίζει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε τελευταία της έκθεση. Ο εισηγμένος όμιλος σήμερα διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα 84 MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 2 MW. Επιπλέον, πάρκα ισχύος 107 MW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ τέλος άλλα 96 MW έχουν εξασφαλίσει άδεια εγκατάστασης.

* Ο Όμιλος Μυτιληναίου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαθέτει σε λειτουργία μονάδες συνολικής ισχύος 45 MW, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης. Να σημειωθεί βέβαια, ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στο κομμάτι της συμβατικής ενέργειας, καθώς και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας γύρω στα 564 εκατ. ευρώ.

* Η Μηχανική προτίθεται να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο κομμάτι της υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπως στον ποταμό Καρπενησιώτη του δήμου Ποταμιάς Ευρυτανίας και στον Άγιο Νικόλαο Άρτας, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

* Η Επίλεκτος ήδη δρομολογεί τη λειτουργία υποσχόμενου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 MW (βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής) και παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει την «τρύπα» από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, μέσα από μείωση της παραγωγής και διάθεσης των αποθεμάτων.

* Ο όμιλος Info-Quest, με κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. γύρω στα 70 εκατ. ευρώ και με σημαντικότατη παρουσία σε κλάδους όπως η πληροφορική και οι ταχυμεταφορές, κατέχει επίσης το 55% της Quest Ενεργειακής, η οποία διαθέτει: α) άδειες παραγωγής για τέσσερα αιολικά πάρκα ισχύος 44,1 MW στη Βοιωτία, η έναρξη των οποίων πιθανολογείται μέσα στο 2010 και β) ευρεία σειρά αιτήσεων για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος γύρω στα 200 MW.

* Σημαντική έκθεση στο πεδίο των ΑΠΕ σε σχέση με τη συνολική της δραστηριότητα έχει και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μαρμάρων Ικτίνος. Η εισηγμένη διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 21 εκατ. ευρώ και πέρα από την κερδοφόρα βασική της δραστηριότητα και κάποια συμμετοχή σε επένδυση real estate στην Κρήτη: α) Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ξεκινά τη λειτουργία αιολικού πάρκου 19,8 MW στο Μεγαβούνι Δράμας. β)

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή δεύτερου αιολικού πάρκου στον νομό Δράμας (ισχύος 8 MW στην περιοχή Σύνορα), ενώ έχει υποβληθεί και σειρά άλλων αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές.

* Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 14 εκατ. ευρώ, η Alpha Γκρίσιν, πέρα από τη δραστηριότητά της στην πληροφορική και στα ακίνητα, έχει «λάβει θέση» και στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Deutsche Bank έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις για την κατασκευή 6 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 150 MW, στην Πελοπόννησο, για τα οποία αναμένονται άδειες παραγωγής.

Πρόσφατα επίσης, στη Βουλγαρία, απέκτησε 40% συμμετοχή σε εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκε έκταση στην κεντρική Βουλγαρία για περίοδο τριάντα ετών, για την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 111 MW. Η έκδοση των αδειών παραγωγής, προϋπολογισμού επένδυσης 155 εκατ. ευρώ, αναμένεται εντός του επόμενου έτους.

* Η F.G. Europe δραστηριοποιείται στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών διαπραγματευόμενη με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 63 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συμμετέχει με 37,5% στην R.F. Energy (σε συνεργασία με τον όμιλο Ρέστη), η οποία διαθέτει υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα 28,6 MW σε λειτουργία στην Αχαΐα, στην Αρκαδία και στο Κιλκίς.

Η εισηγμένη είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2009 προσύμφωνο εξαγοράς άλλων 42 MW αιολικών πάρκων στην Αρκαδία, ανεβάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον πήχη των προσδοκιών. Ωστόσο, έκτοτε καμία ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της F.G. Europe σχετικά με το θέμα, παρά την πάροδο ενός έτους. Η R.F. Energy, τέλος, έχει υποβάλει αιτήσεις στη ΡΑΕ και για άλλα αιολικά πάρκα.

Να τονιστεί επίσης ότι υπάρχουν και άλλες εισηγμένες που πιθανόν να ωφεληθούν από τη δραστηριότητά τους στις ΑΠΕ, καθώς μερικές από αυτές έχουν ήδη υποβάλει σχετικές αιτήσεις και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους βασικούς μετόχους και από τη στιγμή που θα εγκριθούν πολύ πιθανόν να ενταχθούν στα «οχήματα» των εισηγμένων εταιρειών. 

* Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 618ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 22 - 26 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v