Έσοδα 25 δισ. σε 3 χρόνια αναζητά η κυβέρνηση

"Αγριο σαφάρι" για την ανεύρεση 25 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία με μέτρα-σοκ. Στα υπουργεία οι κοινοτικοί για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Νέο μπαράζ "έξωθεν πιέσεων". Τι σημαίνει η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.  

Έσοδα 25 δισ. σε 3 χρόνια αναζητά η κυβέρνηση
Σε κυνήγι για έσοδα 25 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες μεταφράζεται η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση -υπό την πίεση των Βρυξελλών- για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τριετίας και όχι τετραετίας όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Η αλλαγή αυτή στο χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος συνεπάγεται σκληρότερα μέτρα από αυτά που σχεδιάζονταν, με μεγαλύτερες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, "πάγωμα" μισθών και συντάξεων, αναστολή των φοροελαφρύνσεων που υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση και, το πιθανότερο, αναδρομική εφαρμογή πολλών από τα φορολογικά μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Παράλληλα, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα νωρίτερα από το β΄ εξάμηνο του έτους, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών σε όλες τις περιοχές και η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες, ακόμα και για τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες.

Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της κυβερνητικής οικονομικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 δεν αλλάζει, όμως τη διετία 2011 - 2012 η μείωσή του θα φτάσει τις 3 μονάδες κατά έτος, δηλαδή θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων περίπου 7,5 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιμένει ότι "δεν θα ληφθούν σκληρά αλλά δίκαια μέτρα", ενώ η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζει πως "όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια πως θα χρειαστεί οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα".

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ

Για την απόφαση της Αθήνας να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενημερώθηκε ανήμερα των Φώτων επισήμως και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τις ελληνικές αρχές γύρω από το περιεχόμενο και τα μέτρα του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Χθες οι κοινοτικοί συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα υπουργεία Απασχόλησης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Ήδη επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομίας, με την κ. Κατσέλη να παρουσιάζει τις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου για την τόνωση της οικονομίας.

Συναντήσεις προγραμματίζονται για αύριο Παρασκευή και με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τις προθέσεις και τα μέτρα εν όψει της υποβολής του ΠΣΑ στην Κομισιόν και της έγκρισής του από το Ecofin εντός του Φεβρουαρίου.

Το ΠΣΑ θα κατατεθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του μήνα. Νωρίτερα, θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Συνεχίζονται οι… έξωθεν βολές

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται τα πυρά των Ευρωπαίων αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της, με την κυβέρνηση να κατηγορείται ότι ουσιαστικά δεν έχει εφαρμόσει ακόμα κανένα από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Juergen Stark, απέκλεισε χθες την πιθανότητα παρέμβασης της Ε.Ε. για τη διάσωση της χώρας.

"Οι αγορές απατώνται αν νομίζουν ότι κάποια στιγμή τα άλλα κράτη-μέλη θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα", δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" ο κ. Stark.

"Η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια για τη μείωση του ελλείμματος", ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που οι ελεγκτές της Κομισιόν ξεκινούσαν τις επαφές τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

"Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος", σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Διευκρίνισε παράλληλα πως δεν υπάρχουν συνομιλίες με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον σχεδιασμό ενός πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν.

"Όλες οι χώρες το ίδιο κάνουν. Όλες οι χώρες βρίσκονται σε συζήτηση και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαστε μόνοι μας. Απλώς η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω πρόβλημα από τις υπόλοιπες. Εμείς δεν έχουμε μόνο τεράστια ελλείμματα και χρέη, αλλά έχουμε και έλλειμμα αξιοπιστίας, δυστυχώς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v