ΕΕ: Στο άρθρο 104 η Ελλάδα ως "μαύρο πρόβατο"

Την απόφασή της να κλιμακώσει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδας υπάγοντάς την σε όσα προβλέπει το άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ ανακοίνωσε η Κομισιόν. "Ανεπαρκής η ανταπόκριση των ελληνικών αρχών".

ΕΕ: Στο άρθρο 104 η Ελλάδα ως μαύρο πρόβατο
Την απόφασή της να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπάγοντάς την σε όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι με βάση την ίδια διαδικασία, η Επιτροπή δικαιολόγησε την υπέρβαση των ελλειμμάτων στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Αγγλία, δίνοντας παράταση των προθεσμιών για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 1 έτος. 

Η Κομισιόν αναφέρει: "Θεωρεί ότι δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών.

Όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2½ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

Συνεπώς η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης".

Για τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες η Κομισιόν σημειώνει: "Είναι δυνατόν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ανέλαβαν δράση, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, συγκρινόμενη με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Ιανουαρίου, δικαιολογεί την αναθεώρηση των υφιστάμενων συστάσεων και κατά συνέπεια την παράταση των προθεσμιών κατά ένα έτος, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλ. 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014-15 για το Ηνωμένο Βασίλειο".

"Όλοι συμφωνήσαμε επί της ανάγκης κατάρτισης σαφών και αξιόπιστων στρατηγικών εξόδου από την κρίση για τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους, που έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της κρίσης.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρέχει τη βάση για τέτοιες στρατηγικές εξόδου από την κρίση αφενός μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης που θα κοινοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο.

Η εφαρμογή του Συμφώνου και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών δεν είναι μόνο συμβατές με τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Απαιτείται επίσης για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Joaquin Almunia. "Πιστεύω ότι οι προθεσμίες που προτείνονται σήμερα είναι σκόπιμες και ρεαλιστικές".

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με δημοσίευμα του euro2day στις 4/11 με τίτλο "Τα πέντε βήματα της επιτήρησης", η παράγραφος 8 του άρθρου 104 σημαίνει ότι η Κομισιόν κρίνει πως δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεων της και τις ανακοινώνει δημόσια. Ενδεχόμενη υπαγωγή στην παράγραφο 9 θα σημάνει συγκεκριμένη προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος αλλά και απαίτηση από την Ελλάδα να υποβάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα περιγράφει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v