Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: ”Τροχάδην” για απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

Με γοργούς ρυθμούς είναι αποφασισμένη να κινηθεί η ηγεσία του ΥΠΑΝ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Τι τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης σε σημερινή του ομιλία.

ΥΠΑΝ: ”Τροχάδην” για απελευθέρωση αγοράς ενέργειας
του Σταμάτη Ζησίμου

Με ταχύς ρυθμούς φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την ενέργεια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γ. Σαλαγκούδης, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την ολοκλήρωση των κωδίκων που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σημειώνεται πως ήδη ομάδες εργασίας εξετάζουν τις δυνατότητες για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο κρίνεται από τους ιδιώτες υποψήφιους ηλεκτρικής ενέργειας, ως ιδιαίτερα ακριβό.

Οι κώδικες αυτοί που κρίνονται απαραίτητοι για την απελευθέρωση της αγοράς, εκτιμάται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή το προσεχές φθινόπωρο με τη μορφή υπουργικής απόφασης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την υλοποίηση των πρώτων ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια περίοδο επίσης, θα προωθηθεί και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση δεν επιδιώκεται η προσέλκυση των επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής με μεθόδους που παραβλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό, επιδοτούν ή προστατεύουν τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεως, διότι τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν μόνο από αναπτυσσόμενες χώρες με χρηματοδοτικά προβλήματα.

Η αναφορά αυτή, είναι βέβαιο πως απευθύνεται στουςιδιώτες υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς που διεκδικούν την πραγματοποίηση επενδύσεων με το μικρότερο δυνατό επενδυτικό ρίσκο, με εγγυητή το δημόσιο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολο και πολύπλοκο το εγχείρημα για την ανάπτυξη ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ενέργειας.

Επισήμανε όμως, ότι οι καθυστερήσεις δρουν αρνητικά για τον καταναλωτή, την εθνική οικονομία και την ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία ως μετοχοποιημένη επιχείρηση θα επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v