Κουβέλης: Το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη αναλύει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του κόμματος, Σ. Κουβέλης. Τι λέει για ΑΠΕ, αγροτική ανάπτυξη, απορρίμματα, ενέργεια.

Κουβέλης: Το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη" ανάπτυξη αναλύει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπύρος Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, οι τρεις πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί το εγχείρημα αυτό είναι το κλίμα και η ενέργεια, η πρόκληση της αναδιάρθρωσης και η οικονομία στους φυσικούς πόρους και στις πράσινες υποδομές.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, οι υδάτινοι πόροι, τα απορρίμματα, η χωροταξία, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, περιγράφει σχεδιασμό παροχής κινήτρων στους αγρότες για στροφή σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, στον τουριστικό κλάδο για να εναρμονιστεί με το περιβάλλον και στη μεταποίηση με στόχο την ανάδειξη των μεσογειακών προϊόντων.   

Όσον αφορά στην αγορά ενέργειας, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι απαραίτητη είναι τόσο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όσο και η εσωτερική αναβάθμιση του δικτύου μέσω της ΔΕΗ.


Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σπύρου Κουβέλη στο euro2day.gr έχει ως εξής:


Τι ακριβώς θα μπορούσε να προβλέπει ένα πρόγραμμα "πράσινης οικονομίας" για την Ελλάδα;

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη έχει στόχο να αξιοποιήσει όλες τις χαμένες ευκαιρίες:

• Να αξιοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονομώντας εθνικούς πόρους που μπορούν να πάνε στην παιδεία και στην υγεία.

• Να δώσει κίνητρα, αγορές και εκπαίδευση στους αγρότες, για να μπορέσουν να στραφούν σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, με τυποποίηση, ονομασία προέλευσης και πιστοποίηση, που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

• Να δώσει κατεύθυνση στον τουρισμό ώστε μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις να κατασκευάζονται σε αρμονία με το περιβάλλον και το τοπίο και οι τουριστικές υπηρεσίες να αναδεικνύουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όχι μόνο τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή, αλλά το τοπίο, τη φύση και τον πολιτισμό.

• Να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις για τη μεταποίηση προϊόντων με κλειδί την ποιότητα και την υγεία, αναδεικνύοντας τα μεσογειακά προϊόντα.

• Να στρέψει την ελληνική βιομηχανία σε τεχνολογίες αιχμής για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, όπως η πράσινη ενέργεια και οι πράσινες μεταφορές.

Να ξανασχεδιάσει τις πόλεις με τη διατήρηση και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων και της παραλίας.

Η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, με παραγωγικές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις να κλείνουν καθώς το προϊόν τους μένει στα αζήτητα. Όσοι έχουν απασχόληση είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αμοιβές εξευτελιστικές και ανασφάλιστη εργασία, φοβούμενοι κι αυτοί το φάσμα της ανεργίας.

Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη ξεκινάει από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, που έχουν ζήτηση και υψηλή αξία. Και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι υγιείς επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και καλή αμοιβή.

Μόνο στον τομέα της πράσινης ενέργειας υπολογίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο ποσοστό από αυτές και θα το κάνει με το πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη.

Ποιοι είναι οι πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί ένα τέτοιο εγχείρημα;

Κλίμα και ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει την εκπομπή άνθρακα με πραγματική πρόοδο μέχρι το 2020, με ιδανικό στόχο να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Η εξοικονόμηση της ενέργειας και η προώθηση των ΑΠΕ, με παράλληλη ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας στον κλάδο προσβλέποντας και σε εξαγωγική δραστηριότητα, η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα και η βελτίωση στην ποιότητά τους.

• Η πρόκληση της αναδιάρθρωσης: Αλλαγές σε συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης.

Οικονομία στους φυσικούς μας πόρους και πράσινες υποδομές.

Ειδικότερα απαιτούνται:

• Η αξιοποίηση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.
• Η ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας
• Η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, της ορθολογικής χρήσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων και της γεωργίας.
• Το κράτος ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς και εγγύηση της ανάπτυξης.
• Ευφυείς πράσινες μεταφορές.


Ποιες κινήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσει το χωροταξικό;

Οι βασικές κατευθύνσεις που οφείλει να αποτυπώνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο είναι οι ακόλουθες:

• Οι κλιματικές αλλαγές, η αντιμετώπισή τους και η προσαρμογή στα αποτελέσματά τους πρέπει να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο του χωροταξικού σχεδιασμού για τα επόμενα 15 χρόνια και να διατρέχουν τις χωρικές, παραγωγικές και τομεακές κατευθύνσεις της χώρας. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, θα πρέπει να εξεταστούν οι ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.

• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ΑΠΕ παντού με εξαίρεση μόνο τις περιοχές όπου απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε για να προστατευτεί το περιβάλλον.

• Μεγάλη βαρύτητα σε βασικές κοινωνικές υποδομές, παιδεία και υγεία.

• Χωρική συνοχή και επάρκεια των φυσικών πόρων ως βασικών προϋποθέσεων για τις όποιες αναπτυξιακές επιλογές.

• Ιδιαίτερη σημασία στον ευαίσθητο χώρο της παράκτιας ζώνης και της νησιωτικής Ελλάδας.

• Προστασία του ανθρωπογενούς αστικού περιβάλλοντος και ανάγκη για προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού αποθέματος, της διαχείρισης και προστασίας των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων.

• Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού.

• Δημιουργία οργανωμένων χώρων δόμησης και στη συνέχεια κατάργηση της εκτός σχεδίου διαδικασίας.

• Ειδικότεροι χωροταξικοί σχεδιασμοί ανά μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

• Ειδικά χωροταξικά πλαίσια συντασσόμενα με το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο με έμφαση στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ποια περιβαλλοντικά θέματα είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ;

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό περιβάλλον πάσχει. Και να θέλει να βάλει κανείς προτεραιότητες είναι δύσκολο διότι πολλά αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Πάντως, κατατάσσοντας τα προβλήματα σε άξονες, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι κυριότεροι άξονες προτεραιότητας είναι οι ακόλουθοι:

• Κλιματική αλλαγή και ενέργεια - Αξιοποίηση ΑΠΕ.
• Υδάτινοι πόροι.
• Απορρίμματα.
• Χωροταξία και πολεοδομία - ελεύθεροι χώροι.
• Δάση και δασικές πυρκαγές.
• Προστατευόμενες περιοχές.


Ποιος θεωρείτε ότι είναι καλύτερος χειρισμός και από περιβαλλοντική σκοπιά; Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή η εσωτερική αναβάθμιση του δικτύου μέσω της ΔΕΗ;

Απαιτούνται και τα δύο. Έστω και καθυστερημένα, πρέπει να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάγκη αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Παράλληλα, η ενεργειακή μας πολιτική συνδέεται τόσο με μέτρα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, όσο και καλύτερης πρόσβασης όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος και χώρου διαμονής ή εργασίας, σε ενεργειακά προϊόντα. Η εγκατάλειψη της ενέργειας στις δυνάμεις της αγοράς οδηγεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Ιδιαίτερα με τις αναμενόμενες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, το δικαίωμα της πρόσβασης σε ενεργειακά προϊόντα αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο μέγεθος κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο συμβάλλει σε μια ποιότητα ζωής, αποδεκτή από τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες. Οι ΑΠΕ πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, για επιχειρήσεις και καταναλωτές με τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων.

Από την άλλη, η εσωτερική αναβάθμιση της ΔΕΗ απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος και για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Η ύπαρξη ενός σύγχρονου "έξυπνου - ψηφιακού" δικτύου μεταφοράς - διανομής ενέργειας στοχευμένο στην εισροή ενέργειας από ΑΠΕ, μαζί με έξυπνες, ευέλικτες μονάδες βάσης οι οποίες θα είναι απόλυτα συμβατές με τις ΑΠΕ είναι απαραίτητο

Ανησυχείτε που η οικολογία είναι "της μόδας" ή σας ικανοποιεί;

Δεν μπορώ να πω ότι ανησυχώ, αφού ακόμη κι έτσι ο κόσμος ασχολείται με το περιβάλλον. Απλά, οι πολίτες πρέπει γρήγορα να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικά και ουσιαστικά άμεση ανάγκη και στη συνέχεια τρόπο και στάση ζωής και το κράτος να τους συνδράμει να έχουν ενεργό ρόλο.

Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πρώτη και ήδη ορατή την έλλειψη νερού, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις μέρες μας. Σήμερα, η πίεση για συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι ολοένα και πιο έντονη. Η ανάγκη να στραφούμε προς πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει πλέον και καθαρή οικονομική διάσταση.

Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχτηκε ευεργετικό για την οικονομία αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση, αλλά αποτελεί πραγματική απειλή, ενώ η ανάγκη για εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v