Κλωστές: Τι περιμένουν από τις εκλογές

Σε αδιέξοδο παραμένει ο ελληνικός κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, με τελευταίο "κρούσμα" την επίσχεση εργασίας στη Μαξίμ. Αναλυτικά η κατάσταση των εισηγμένων και οι προσδοκίες από τις εκλογές.

Κλωστές: Τι περιμένουν από τις εκλογές
H ανακοίνωση της Maxim - Περτσινίδης ότι το προσωπικό της προχώρησε σε επίσχεση εργασίας από τις 14 Σεπτεμβρίου δεν εξέπληξε κανέναν από εκείνους που παρακολουθούν τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρείας και την κατάσταση στον ευρύτερο κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Να θυμίσουμε πως η εισηγμένη υποχρεώνεται σε ζημίες εδώ και χρόνια, ενώ πρόπερσι είχε ρευστοποιήσει και ακίνητο που διέθετε με στόχο να αντλήσει ρευστότητα και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της.

Και να ήταν μόνο η περίπτωση της Maxim - Περτσινίδης! Θυμίζουμε πως μόνο φέτος:

* Η υγιέστερη χρηματοοικονομικά εταιρεία του κλάδου (μηδενικός δανεισμός, καθαρό ταμείο), η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, την περασμένη άνοιξη αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της νηματουργίας.

* Στη Βαρβαρέσος μπορεί μεν η διοίκηση να έχει δηλώσει την πρόθεση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την περασμένη άνοιξη, όμως το θέμα μλποκαρίστηκε και η αγορά θεωρεί ότι οι βασικοί μέτοχοι είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια (πολύ πιθανή εκδοχή, καθώς χρειάζονται μεγάλα ποσά), είτε δεν τα διακινδυνεύουν, επειδή απλά δεν πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας τους.

* Ανάλογη στάση τήρησε κατά το παρελθόν και ο κ. Θωμάς Λαναράς για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, όπου η διοίκηση του κ. Βατίστα έχει εκπονήσει μεν ένα τριετές business plan, η χρηματοδότηση όμως αυτού έχει... κολλήσει εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Και ο χρόνος μόνο σε βάρος της εισηγμένης κυλάει.

* Στην εταιρεία Μουζάκης η κίνηση πώλησης των θυγατρικών στον χώρο της ένδυσης όχι μόνο ελάφρυνε την επιχείρηση στο μέτωπο των αποτελεσμάτων αλλά επιπλέον τόνωσε και την ήδη καλή ρευστότητα του εισηγμένου ομίλου. Όλα αυτά όμως κάθε άλλο παρά αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τη δυσμενέστατη συγκυρία που πλήττει τον κλάδο (ζημιογόνος πορεία).

* Στην Επίλεκτος αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να περιοριστεί το ύψος των ζημιών τα τελευταία τρίμηνα μέσα από συρρίκνωση της παραγωγής και τώρα οι προσδοκίες εστιάζουν στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο.

* Κατά τα λοιπά, «νοικοκυρεμένες» επιχειρήσεις όπως η ΕΛΦΙΚΟ, η Fintexport κ.ά., υποχρεώνονται συνεχώς σε ζημίες, η Fieratex αμύνεται ακόμα σχετικά ικανοποιητικά, ενώ η Ελληνική Υφαντουργία ποντάρει σε αλλαγή του κύκλου, προκειμένου να επανέλθει σε θετικό αποτέλεσμα.

--- Φοβούνται το αδιέξοδο...

«Θα θέλαμε όλοι μας να πουλήσουμε, αλλά δεν υπάρχει αγοραστής», υποστήριξε με πικρό χαμόγελο βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρείας, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος...

Και συνέχισε: «Τέτοια εποχή, σε παλαιότερα χρόνια, θα υπήρχαν προσδοκίες για το πώς θα ξεκινήσει η νέα εκκοκκιστική περίοδος, μήπως και διαμορφωθούν ευνοϊκά περιθώρια κέρδους. Φέτος, δεν υφίσταται καν τέτοια προσδοκία, καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι η ελλιπής ζήτηση. Έχουμε λιγότερους από τους μισούς πελάτες του παρελθόντος. Ακόμα λοιπόν και αν η τιμή του βάμβακος ξεκινήσει χαμηλότερα, το ζήτημα είναι πως οι Κινέζοι προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμές κόστους της πρώτης ύλης».

Το κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, είναι η πορεία του δολαρίου, καθώς η συνεχής διολίσθησή του καθιστά ακόμα πιο φθηνά τα προϊόντα των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας σε σχέση με τα ελληνικά. Μία ανεκτή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία θα ήταν λίγο πάνω από το 1 προς 1, έχουν δηλώσει κατά καιρούς παράγοντες του κλάδου, πλην όμως η τρέχουσα κυμαίνεται γύρω στο 1,45!

Με τον νόμο για δυνατότητα κρατικής εγγύησης δανείων προς τις επιχειρήσεις είχαν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες. Παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία δεν έχει παγώσει λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, η ουσία είναι πως μέχρι σήμερα μόλις 1 - 2 εταιρείες έχουν λάβει τέτοια δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν εκτεθειμένες.

--- Προτάσεις για μετά τις εκλογές

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, το μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο ήταν όταν το 2005 αφέθηκαν ελεύθερες οι εισαγωγές από την Κίνα. Ενδεικτική είναι η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένου κλωστοϋφαντουργικού ομίλου: «Οι άλλοι Ευρωπαίοι είχαν συμφέροντα από την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, γιατί θα εξήγαν στην τεράστια αγορά της Κίνας τα προϊόντα τους. Εμείς ως Ελλάδα δεν είχαμε να ωφεληθούμε τίποτε, αλλά να χάσουμε.

Τότε λοιπόν θα έπρεπε να διεκδικήσουμε κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των εταιρειών μας και όχι να τρέχουμε το 2008 όπως-όπως και παρακαλώντας, μήπως και σώσουμε κάποιες από τις εταιρείες μας.

Το 2005 οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες ήταν σχετικά εύρωστες. Σήμερα είναι ιδιαίτερα καταπονημένες». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι παράγοντες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου μήπως και από την κυβέρνηση που θα προκύψει θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελευθέριο Κούρταλη, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με κάθε κλάδο ξεχωριστά τα επιμέρους προβλήματα που έχει ώστε να υπάρξει αντιμετώπισή τους μέσα από τολμηρά μέτρα.

Ειδικότερα, για τα προβλήματα στον κλωστοϋφαντουργικό χώρο, ο κ. Κούρταλης υποστηρίζει πως δεν προήλθαν από τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά από αυτή εντάθηκαν και προτείνει μέτρα όπως η αναδιάρθρωση των δανείων από τις τράπεζες, η πτώση των επιτοκίων και μια σειρά επιχορηγήσεις - στηρίξεις προς τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Αντί να επιδοτούμε την ανεργία, είναι πολύ προτιμότερο να στηρίζουμε τις εταιρείες ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.

** Αναδημοσίευση από το 600ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18-22 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v