Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για Οικονομία -ΔΕΚΟ (update)

Την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των εισηγμένων του Δημοσίου (πλην των ΔΕΗ και Αγροτικής), τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών Γ. Σουφλιά και Γ. Αλογοσκούφη.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για Οικονομία -ΔΕΚΟ (update)
Τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος και κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες προβλέπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των εισηγμένων στο Χ.Α. δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών, με εξαίρεση τη ΔΕΗ και την Αγροτική Τράπεζα.

Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ προβλέπεται ότι το κράτος θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών και θα διασφαλίζει την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών ενέργειας.

Για τον ΟΤΕ προβλέπεται η σε κατάλληλο χρόνο πώληση ποσοστού μετοχών που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, ώστε η εταιρία να λειτουργεί στην απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συμμαχία και το κατάλληλο management.

Όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ, προβλέπεται στρατηγική συνεργασία με μεγάλη εταιρία που θα έχει διεθνή εμπειρία στην αξιοποίηση των υδάτων και των λυμάτων. Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προβλέπεται εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σχετικά με την ανταλλαγή μετοχών με τα ΕΛ.ΤΑ. και στη συνέχεια η αποκρατικοποίηση της εταιρίας.

Αναφορικά με τα ΕΛ.ΤΑ., προβλέπεται η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για ανταλλαγή μετοχών με το Τ.Τ. σε ποσοστό έως 10% και στη συνέχεια η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο έως 15%, με παράλληλη εξασφάλιση εμπορικής ή μετοχικής συνεργασίας με μεγάλη διεθνή εταιρία.

Ακόμη, για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται η δυνατότητα προαίρεσης αγοράς εκ μέρους της ΔΕΗ του 30% της εταιρίας. Για την Ολυμπιακή προβλέπεται η πώληση μέσω διαγωνισμού σε αναγνωρισμένη αεροπορική εταιρία των περιουσιακών στοιχείων της και η ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης στο προσωπικό της παλαιάς Ο.Α.

Στον χώρο των τραπεζών προβλέπεται αποκρατικοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο εμπορικών τραπεζών μετά την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης. Η ΑΤΕ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανεξαρτητοποιηθούν από το κράτος.

Όσον αφορά στη φορολογία, προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 25% (από 35%) για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ.

Ο συντελεστής φορολογίας για τις Ε.Ε. και τις Ο.Ε. φθάνει στο 20% από 25% και αφορά στο σύνολο των κερδών.

Για τα φυσικά πρόσωπα και για τα μερίσματα που δίνουν επιχειρήσεις, προβλέπεται σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους, παράλληλα με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναδιάρθρωση των αναπτυξιακών κινήτρων και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβλέπεται να λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή με επικεφαλής προσωπικότητα που έχει αποδεδειγμένα εμπειρία και κύρος. Όσον αφορά στην κατηγορία των χρηματοπιστωτικών μέσων (ομόλογα, repos κ.λπ.), προβλέπεται εναρμόνιση των συντελεστών με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και κατάργηση των διαφορών που σήμερα υφίστανται μεταξύ τους.

Επίσης, θα δοθεί δυνατότητα για καθιέρωση ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών που θα βασίζονται σε καταθέσεις μακράς διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα η δυνατότητα συνταξιοδοτικής κάλυψης των πολιτών.

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας προβλέπεται η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία θα επιβάλει τις αναγκαίες ποινές σε περιπτώσεις που επιχειρείται παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.

Ακης Χαραλαμπίδης

* Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών Γ. Σουφλιά και Γ. Αλογοσκούφη δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v