"Βαθαίνει" η κρίση στην ένδυση

Καταλυτική αποδεικνύεται η οικονομική κρίση για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιριών ένδυσης, που "απαντούν" με μείωση του προσωπικού τους. Τι δείχνει η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Βαθαίνει η κρίση στην ένδυση
Καταλυτική αποδεικνύεται η οικονομική κρίση για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιριών ένδυσης, που "απαντούν" με μείωση του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ανάμεσα στα μέλη του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), προκύπτει ότι το 89% των επιχειρήσεων που απάντησαν επηρεάστηκε αρνητικά από την κρίση και αυτό σημαίνει μείωση πωλήσεων και δυστοκία ρευστότητας.
 
Συγκεκριμένα, το 65% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι για το 2008 θα παρουσιάσει μείωση του τζίρου, με μέσο όρο 21%, το 18% δηλώνει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και υπάρχει και ποσοστό 17% που φαίνεται ότι αντεπεξέρχεται στην κρίση, δηλώνοντας αύξηση τζίρου.

Επί της ουσίας, οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να βγουν αλώβητες από την κρίση, όπως είπε στο euro2day.gr παράγοντας του κλάδου, θα είναι αυτές οι οποίες δεν έχουν υψηλό δανεισμό, βασίζονται σε υγιή ίδια κεφάλαια και έχουν αναπτύξει επώνυμο προϊόν και δίκτυο πωλήσεων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι εταιρίες ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Attrativo, Μινέρβα, Oxford, Toi & Moi, Stuff κ.λπ.

Πίεση θα δεχούν κυρίως εκείνες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους πελάτες στο εξωτερικό, οι οποίοι λόγω της κρίσης μειώνουν τις παραγγελίες τους. Όταν μάλιστα ένας μεγάλος πελάτης αντιπροσωπεύει, για παράδειγμα, το 30% - 40% του τζίρου μιας επιχείρησης, θεωρείται εύλογο ότι η τελευταία θα πληγεί πολύ περισσότερο.

Οι επιχειρήσεις που βλέπουν τα μεγέθη τους να παίρνουν την κατιούσα, ως πρώτο μέτρο άμυνας επιλέγουν τη μείωση του προσωπικού τους. Έτσι, το 56% των ερωτηθέντων στην έρευνα του ΣΕΠΕΕ δηλώνει ότι ήδη προχώρησε σε περικοπή θέσεων εργασίας από 2% έως 70%, ενώ μόλις το 7% αναφέρει ότι όχι μόνο δεν μείωσε αλλά αύξησε το προσωπικό του. Την ίδια πρακτική αναμένεται να συνεχίσουν και κατά το τρέχον έτος οι επιχειρήσεις του κλάδου, αφού προβλέπεται ότι οι 2 στις 3 θα περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, με μείωση που θα φτάσει κατά μέσο όρο το 15%.

Τα προβλήματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων ένδυσης επηρεάζονται και από το γεγονός ότι άνοιξε ακόμη περισσότερο η ψαλίδα του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων από πελάτες. Για το 40% από αυτές αυξήθηκε κατά δύο μήνες, για το 27% κατά έναν μήνα και για το 28% περισσότερο από δύο μήνες.

Το πρόβλημα αυτό, μάλιστα, επιτείνεται και από την αύξηση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες για το 75% των επιχειρήσεων, καθώς και από τον περιορισμό της χρηματοδότησης. Πέρα από αυτό, διαπιστώνεται και μη αποδοχή φορτωτικών εγγράφων, μείωση στα όρια των ασφαλιστικών εταιριών και των εταιριών factoring, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχουν ανασταλεί πλήρως.

Ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο euro2day.gr είχε ανακοινώσει ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2009 θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος, με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ., όπως άλλωστε, μετ' επιτάσεως είχε ζητηθεί από τους φορείς του κλάδου.
 
Το πρόγραμμα αυτό θα ήταν συνέχεια αντίστοιχου για τη διετία 2006 - 2007, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, με προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μελέτη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος αυτού δεν έχει προχωρήσει, καθώς η ανάθεση, ύστερα από σχετική προκήρυξη, έχει "παγώσει" λόγω ανασχηματισμού.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ κ. Θεόφιλος Ασλανίδης ανέφερε στο euro2day ότι, ακόμη κι αν γίνει άμεσα η ανάθεση για την εκπόνηση της μελέτης, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάιο, συνεπώς νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση του κλάδου δεν μπορεί να προσδοκάται πριν από το φθινόπωρο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v