Συνάντηση Καραμανλή - Χου Ζιντάο το μεσημέρι

Με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση Καραμανλή - Χου Ζιντάο το μεσημέρι
Με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μετά τις συνομιλίες θα υπογραφούν μία σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, μία συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και της HUAWEI, μία συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της CCTV και ένα μνημόνιο κατανόησης για θέματα διαπίστευσης μεταξύ του ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και της CNAS (China National Accreditation Service for Assessment).

Στη συνέχεια και αφού προηγηθούν δηλώσεις των δύο ανδρών, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας.

Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

---Υποδοχή του Κινέζου Προέδρου

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

Ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου "σημαντικό ορόσημο" στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας.

"Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του κ. Χου Ζιντάο θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

"Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προτείνοντας -σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων.

Ο κ. Ζιντάο τόνισε μετά την άφιξή του:

"Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Οι φιλικές επαφές και οι ανταλλαγές των λαών της Κίνας και της Ελλάδας μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων.

Τα τελευταία χρόνια, η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα.

Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ευγνωμονούν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και τη βοήθεια για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων.

Αναμένω να ανταλλάξω απόψεις σε βάθος με την ηγεσία της χώρας σας πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος και να έχω ευρύτερες επαφές με τις προσωπικότητες όλων των κύκλων της χώρας σας. Είμαι πεπεισμένος ότι με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών η επίσκεψη αυτή θα σημειώσει οπωσδήποτε επιτυχία και θα προωθήσει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας και Ελλάδας. Εύχομαι στη χώρα σας ευημερία και στον λαό της Ελλάδας ευτυχία".

Συνάντηση με Κάρολο Παπούλια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ότι "το πρώτο μας καθήκον τώρα είναι να δημιουργήσουμε παγκόσμιους μηχανισμούς πιο αποτελεσματικούς τόσο στη διάγνωση των συμπτωμάτων οικονομικών ανισορροπιών όσο κυρίως στην πρόληψή τους".

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, ο κ. Κάρολος Παπούλιας επισήμανε πως η παρούσα κρίση "σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άφρονα υπεραισιοδοξία".

Οφείλεται, σημείωσε, "στη δημιουργία δομών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που όχι μόνο επέτρεπαν τον διαχωρισμό της ευθύνης από τα κέρδη, αλλά και επιβράβευσαν αδιαφανείς συμπεριφορές. Πολλές φορές η κοινή απληστία τύφλωσε τη λογική".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: "Με την αισιοδοξία αυτού που έζησε τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συναδέλφωση των λαών της Ευρώπης ελπίζω ότι θα μάθουμε από την κρίση, για να μην έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Και πως, όταν βγούμε από αυτήν, δεν θα ξεχάσουμε με την πάροδο των ετών γιατί συνέβη".

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ακόμη ότι "θα πρέπει να συνεχίσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τη θετική πρωτοβουλία της παγκόσμιας συνεργασίας που ξεκίνησε με την πρόσφατη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον. Μιας συνεργασίας που δυστυχώς δεν υπήρξε στη δεκαετία του ’30".

Επίσης τόνισε: "Στην πορεία αυτή για έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη η Κίνα έχει να προσφέρει πολλά. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως αρμόζει, η σημασία της Κίνας αλλά και γενικότερα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι όλο και μεγαλύτερη".

Επιπλέον, ο κ. Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Ευρώπη θεωρεί κεντρική ιδέα της ύπαρξής της τον άνθρωπο και εξέφρασε την ελπίδα πως "θα συνεχίζει να προσεγγίζει την κρίση και τη θεραπεία της από αυτή την οπτική γωνία. Έτσι μόνο η έξοδος από αυτή θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται".

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η παρουσία του κ. Χου Ζιντάο στην Ελλάδα "σηματοδοτεί την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες ελληνοκινεζικές σχέσεις. Σχέσεις ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που συνεχίζουν μια μακρότατη πολιτιστική παράδοση. Ανάμεσα στα άλλα, τους συνδέει και η συνείδηση του ιστορικού τους βάθους, γεγονός που αποτελεί προνόμιο αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα. Και για τον λόγο αυτόν, έχουμε μια κοινή και ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορία, στο σεβασμό της και στους κινδύνους από την παραχάραξή της".

Ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου Ζιντάο "υποδεχόμαστε όχι μόνο μια χώρα που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα του διεθνούς συστήματος, αλλά και ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Του οργανισμού οι αρχές του οποίου συνιστούν το πιο σοβαρό θεσμικό εχέγγυο για την παγκόσμια ειρήνη. Πιστεύω ότι οι αρχές που διέπουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνώ είναι καιρός να ισχύσουν και στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μη συνεχίζεται η παράνομη στρατιωτική κατοχή. Για να μην είναι η Λευκωσία η τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v