Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Υπεύθυνη η ΔΕΗ για τα προβλήματα σε Κάσο

Την ΔΕΗ υποδεικνύει ουσιαστικά ως υπεύθυνη για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Κάσου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), επισημαίνοντας ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η ΔΕΗ είχε προβεί σε κατάλληλες ενέργειες.

ΡΑΕ: Υπεύθυνη η ΔΕΗ για τα προβλήματα σε Κάσο
Την ΔΕΗ υποδεικνύει ουσιαστικά ως υπεύθυνη για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Κάσου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση οι διακοπές ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν από τις αρχές Ιουλίου μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν γινόταν έγκαιρα η επισκευή των μονάδων του σταθμού Καρπάθου και εάν ικανοποιείτο το αίτημα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής για μεταφορά μιας φορητής μονάδας στο νησί.

Το αίτημα αυτό, επισημαίνεται, που υποβλήθηκε στη ΔΕΗ ΑΕ, ποτέ δεν ικανοποιήθηκε ούτε και ενημερώθηκε η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, χαρακτηριστικό επιπλέον πρόβλημα είναι η μη εγκατάσταση μιας μονάδας 16 MW στην Κω το 2002 και η πρόσφατη περίπτωση Κάσου και Καρπάθου, όπου κλιμάκιο της ΡΑΕ που μετέβη για αυτοψία διαπίστωσε σφάλματα, ελλείψεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επισκευή μονάδων, οι οποίες ήταν εκτός λειτουργίας με βλάβη για διάστημα από 6 έως και 20 μήνες.

Η ΡΑΕ εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανακρίβειες και εσφαλμένες πληροφορίες που δημιουργούν την εντύπωση ότι η ΡΑΕ ευθύνεται για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι ανακριβές πως η ΔΕΗ, τον Απρίλιο του 2002, ζήτησε από τη ΡΑΕ έγκριση για την προμήθεια γεννητριών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του 2003 και του 2004. Ουδέποτε, αναφέρεται, η ΔΕΗ ΑΕ υπέβαλε σχετική αίτηση από τον Ιανουάριο του 2002, όταν εκδόθηκε άδειά της, έως το Νοέμβριο του 2002.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το Μάιο του 2003, η ΔΕΗ χωρίς να διευκρινίσει του λόγους, οι οποίοι επιβεβαιωμένα αφορούν σε εσωτερικές διαδικασίες της επιχείρησης, ακύρωσε τον διαγωνισμό για τα 111 MW και μετά από πλήρη συνεννόηση με τη ΡΑΕ προχώρησε σε άλλον διαγωνισμό για ενοικίαση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 40 MW για τις έκτακτες ανάγκες των νησιών.

Για αυτά, ζήτησε, και πήρε άμεσα (σε διάστημα 5 ημερών), θετική γνώμη από τη ΡΑΕ, η οποία βασίστηκε στη μελέτη την οποία η τελευταία είχε εκπονήσει.

Σχετικά με το θέμα του προστίμου που επιβλήθηκε στη ΔΕΗ, η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον διαγωνισμό των 111 MW αλλά αφορά το γεγονός ότι η ΔΕΗ ΑΕ προχώρησε σε αποξηλώσεις μονάδων και εγκαταστάσεις άλλων χωρίς άδεια, καθώς και στη μη εγκατάσταση μονάδων στα νησιά, τις οποίες όφειλε να πραγματοποιήσει σύμφωνα με την άδειά της που είχε εγκριθεί από το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v