Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Η Διυπουργική "σφραγίζει" το deal με D.T.

Θέμα ωρών είναι η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για το deal ΟΤΕ - Deutsche Telekom, με τις νομικές διατυπώσεις της συμφωνίας να κρίνουν τον ακριβή χρόνο. Τι θα συζητήσουν Αλογοσκούφης - McCreevy.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΟΤΕ: Η Διυπουργική σφραγίζει το deal με D.T.
Θέμα ωρών είναι πλέον η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για το deal ΟΤΕ - Deutsche Telekom, με τις νομικές διατυπώσεις της συμφωνίας να κρίνουν τον ακριβή χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομίας για πρώτη φορά δεν μετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει διαρκώς υπό την επίβλεψή του τις εξελίξεις και πιθανότερο θεωρείται να προεδρεύσει αύριο της συνεδρίασης της Διυπουργικής.

Την Παρασκευή, άλλωστε, θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς, κ. Charlie McCreevy, στην οποία αναμένεται να τεθεί και η τροπολογία για το 20%, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Κομισιόν.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής η επικύρωση της συμφωνίας μετόχων θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση των μετοχών της MIG στην D.T., η οποία πλέον θα μπορεί να διευρύνει -έχοντας το "πράσινο φως" του Δημοσίου- το ποσοστό της πάνω από το 20%. Μετά την άντληση ποσοστού 2% από την αγορά, θα περάσει και το πακέτο του 3% που προβλέπεται να πωληθεί στην παρούσα φάση από το ελληνικό δημόσιο.

Η άρση της ρήτρας του 20% για την περίπτωση του ΟΤΕ, βέβαια, κάθε άλλο παρά αναιρεί την ισχύ της τροπολογίας Αλογοσκούφη, η οποία αποτελεί νόμο του κράτους, με ισχύ για το σύνολο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας υπό δημόσιο έλεγχο που διαχειρίζονται δίκτυα. Ήδη η Κομισιόν έχει εγείρει ενστάσεις αναφορικά με τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στη συνάντηση Αλογοσκούφη - McCreevy, όπως άλλωστε και σειρά άλλων εκκρεμοτήτων σε θέματα εσωτερικής αγοράς, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά προσόντα.

Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη σε εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξαιτίας της μη ανακοίνωσης μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η εν λόγω οδηγία είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, την οποία έχει δρομολογήσει η Επιτροπή ώστε να συμβάλει στην αύξηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας και να προωθήσει περαιτέρω την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, την αυτοματοποίηση στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων καθώς και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Η εν λόγω οδηγία ενοποιεί, σε μία και μόνη νομοθετική πράξη, δεκαπέντε οδηγίες, μεταξύ των οποίων δώδεκα τομεακές οδηγίες -που καλύπτουν τα επαγγέλματα του ιατρού, του υπεύθυνου για γενική περίθαλψη νοσοκόμου, του οδοντιάτρου, του κτηνιάτρου, της μαίας, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα- και τρεις οδηγίες που καλύπτουν την πλειονότητα των υπόλοιπων νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, με τις οποίες θεσπίστηκε ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Η εν λόγω οδηγία απλοποιεί τη δομή του συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και βελτιώνει τη λειτουργία του. Αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της κινητικότητας στην εσωτερική αγορά των ατόμων με επαγγελματικά προσόντα, τα οποία μεταβαίνουν σε άλλο κράτος-μέλος με σκοπό είτε την παροχή υπηρεσιών είτε τη μόνιμη εγκατάστασή τους σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v