Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάμψη ανάπτυξης στο 3,6% το α΄ τρίμηνο

Στο 3,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που επικαλέστηκε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Κάμψη ανάπτυξης στο 3,6% το α΄ τρίμηνο
Στο 3,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ τα οποία επικαλέστηκε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται και η ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,8%, υποχώρησε στο 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2005, ενισχύθηκε στο 4% το αντίστοιχο διάστημα του 2006 και στο 4,3% το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφεται νέα μείωση της ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, τον φετινό Φεβρουάριο βρέθηκε σε ποσοστό 8%, από 9% τον Φεβρουάριο του 2007 και από 11% τον Φεβρουάριο του 2004.


Δυσαρέσκεια για τις αυξήσεις των τιμών

Προ των ευθυνών του έθεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ο υπουργός Οικονομίας καλώντας τους επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών.

Με εμφανή ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού η φράση "δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνούνται μισθολογικές αυξήσεις και μετά να φαλκιδεύονται από την πλευρά κάποιων επιχειρήσεων και κάποιων κλάδων με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών" εκφράζει τη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομίας για την πρακτική ορισμένων επιχειρήσεων να εμφανίζουν υπέρμετρες αυξήσεις τιμών στην αγορά.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει ακόμη και το επίπεδο των τιμών σε πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που, όπως είπε, υπάρχουν παράλληλα, "δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός".

Θύμισε δε τη γνωστή ρήση: "Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσάς, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα». Επίσης πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο έργο της κυβέρνησης. Είναι και δική σας ευθύνη. Πιστεύω ότι ως σύνδεσμος μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των πρακτικών εκείνων που διαμορφώνουν και συντηρούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις και οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών".

ΟΤΕ - αντιπολίτευση

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας και στην πρακτική της αντιπολίτευσης, που όπως είπε "αντιστρατεύεται λυσσωδώς κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που οδηγεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας", αλλά και στην αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

"Στον ΟΤΕ, που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, με βάση το πρόγραμμά μας, επιδιώκουμε τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με έναν σημαντικό ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται πια σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
 
Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για τις αποκρατικοποιήσεις προχωρά επίσης ο σχεδιασμός για την περαιτέρω συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Σήμερα, σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, έρχονται στην Ελλάδα μεγάλες ξένες επενδύσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγάλος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με ισχυρή παρουσία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, δείχνει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι και έμπειροι διαχειριστές λιμένων δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας.

Έρχονται γιατί η Ελλάδα αποτελεί το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έρχονται γιατί η Ελλάδα αποτελεί το ορμητήριο για τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου. Έρχονται γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στα θέματα αυτά θεωρώ ανεξήγητη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια στάση φοβική, εσωστρεφής και αναντίστοιχη με τα διεθνή δεδομένα. Αν διαφωνούν με κάποιες επιλογές μας, μπορούν να συμβάλουν με εποικοδομητικές προτάσεις. Αν έχουν να προτείνουν κάτι χρήσιμο, εμείς είμαστε έτοιμοι να το υιοθετήσουμε. Όμως, αντί αυτών, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει δυστυχώς τον δρόμο της μεμψιμοιρίας, της στείρας άρνησης, ακόμη και των απειλών κατά των ξένων επενδυτών. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές. Άλλωστε, τις καταψήφισε πολύ πρόσφατα και ο ελληνικός λαός. Και δυστυχώς εκθέτουν όχι μόνο αυτούς που τις ακολουθούν αλλά και την ίδια την Ελλάδα".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v