Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει αύριο η Διυπουργική Επιτροπή για ΟΤΕ

Την πορεία των συζητήσεων για για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ συζητά αύριο το πρωί στις 10:30 σε συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Συνεδριάζει αύριο η Διυπουργική Επιτροπή για ΟΤΕ
Την πορεία των συζητήσεων για για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ συζητά αύριο το πρωί στις 10:30 σε συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, που ελέγχει ποσοστό 28% στον ΟΤΕ, βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom από το Μάρτιο, με στόχο την πώληση ποσοστού της ελληνικής εταιρίας και την από κοινού άσκηση του management.

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθάριζαν ότι η DT δεν έχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ καθώς «ο νόμος ορίζει ρητά ότι εξαιρούνται οι υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις».

Αναφορικά , με τις «ενστάσεις» της Κομισιόν για το νόμο του «20%», κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε «ξέραμε εξ αρχής ότι θα υπάρξουν αιτιάσεις από πλευράς Κομισιόν.

Περιμένουμε να δούμε ποιές ακριβώς θα είναι αυτές. Αν πρόκειται για διατάξεις που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νόμου, θα τις εξετάσουμε, αλλιώς θα δούμε τι θα κάνουμε. Θέλουμε το πλαίσιο νόμου να έχει την πλήρη έγκριση της Κομισιόν, αλλά να διατηρηθεί και η φιλοσοφία του και σε άλλες επιχειρήσεις».


- Τι απαντά ο Γ. Αλογοσκούφης στους Financial Times

Λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία δημιουργεί το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε απάντησή του στην εφημερίδα.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναδημοσιεύτηκε από το euro2day.gr με τίτλο: "Ελλάδα: Τέλος εποχής για την ισχυρή ανάπτυξη".

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης απέστειλε σήμερα στην εφημερίδα “Financial Times” επιστολή, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, που υπογράφεται από τον κ. Ralph Atkins, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, διότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία.

Εκτός από τον δείκτη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει μία σειρά άλλων δεικτών που καταγράφουν μία θετική πορεία και αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και, παρά την διεθνή οικονομική αναταραχή, προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Η ανεργία μειώθηκε με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της τάση.

Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνονται, άλλωστε, από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών.

Στις εαρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% έναντι 1,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, θα είναι δηλαδή διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη.

Για το 2009 προβλέπεται να διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο του 3,3%. Επίσης, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η απασχόληση, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στην Ελλάδα φέτος και το 2009 κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε επίπεδο κάτω από το 7,5%, σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καθοδική τάση της ανεργίας, παράλληλα με τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ το 2004 σε κάτω από το 3% το 2006 και το 2007.

Το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις υψηλές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγική και εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σχολιάσω την αναφορά στο τέλος του δημοσιεύματος, που αποδίδεται σε ανώνυμους αναλυτές, ότι μία απότομη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετανάστευση του ελληνικού εργατικού δυναμικού, για πρώτη φορά από την δεκαετία του ΄60. Είναι προφανές, ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, όταν μάλιστα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγάλο κύμα οικονομικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Γιώργος Αλογοσκούφης
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v