Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ δεν θα μπορεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα να κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο νομοσχέδιο  του ΥΠΑΝ
Τις έντονες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προκαλεί το νέο σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα ”αποσαφηνίσει” το Ν. 2773/99 (νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους ιδιώτες να επενδύσουν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου ”διαλύουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τινάζουν στον αέρα την ελληνική οικονομία”, προαναγγέλλοντας παράλληλα ”δυναμικές αντιδράσεις”.

Σύμφωνα με το σ.ν που έχει επιδοθεί στους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση, η ΔΕΗ δεν θα μπορεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα να κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος που θα δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες, ενώ από την 1/7/2004 με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όλοι οι καταναλωτές ορίζονται επιλέγοντες πελάτες εκτός από εκείνους που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

Το ίδιο σ.ν αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ιδιωτικές μονάδες να αγοράζεται από το Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Συγκεκριμένα στο νέο σ.ν, ο ΔΕΣΜΗΕ θα είναι αυτός που θα συνάπτει συμβάσεις και θα προκηρύσσει διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όμως σύμφωνα με το σ.ν. ”στις διαδικασίες ή στους διαγωνισμούς που θα διενεργεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την μακροχρόνια εξασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή επαρκών περιθωρίων εφεδρείας ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιτρέπεται να συμμετέχει κάτοχος άδειας παραγωγής εφόσον κατέχει ή ελέγχει μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από 75% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού...”

Δηλαδή από τους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει ο ΔΕΣΜΗΕ για την κάλυψη των αναγκών είτε με εισαγωγές, είτε με την κατασκευή νέων μονάδων αποκλείεται η ΔΕΗ, η οποία σήμερα κατέχει το περίπου 97% της εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα.

Ανοιχτό όμως είναι το ενδεχόμενο η παραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια από ιδιωτικές μονάδες να αγοράζεται από το ΔΕΣΜΗΕ αφού στο σ.ν προβλέπεται ότι ”ο ΔΕΣΜΗΕ επιτρέπεται να συνάπτει συμβάσεις αγοράς ή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, μόνον εφόσον αυτό απαιτείται για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών για την εξασφάλιση μακροχρόνια της διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας...”

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις και για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, από την 1.1.2005 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή τους. Γι΄ αυτό η ΔΕΠΑ υποχρεούται να παρέχει στους παραγωγούς πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Προβλέπεται επίσης ότι οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες συνάπτονται με τη ΔΕΠΑ ή με τρίτους δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν όρους επαχθέστερους από αυτούς που προβλέπονται στις αντίστοιχες συμβάσεις της ΔΕΠΑ ή τρίτων με τους δικούς τους προμηθευτές, ιδίως σχετικά με τις ρήτρες υποχρεωτικής αγοράς ανεξαρτήτως παραλαβής φυσικού αερίου.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v