Αλογοσκούφης: Εφικτή η σύγκλιση με τους "15"

Την εκτίμησή του ότι έως το 2020 είναι εφικτή η οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με τους "15" της Ε.Ε. εξέφρασε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης στο συνέδριο του Economist. Τι είπαν Φιλιππίδης, Sawiris, Φέσας, Νανόπουλος.  

Αλογοσκούφης: Εφικτή η σύγκλιση με τους 15
Στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013, ώστε μετά το 2020 να μπορεί να πορευτεί χωρίς να χρειάζεται την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο κλείσιμο του συνεδρίου του Economist.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας είναι δυνατόν να πετύχει η χώρα μας την οικονομική σύγκλιση με το μέσο όρο των «15», δηλαδή, όπως είπε, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέλθει στα 32.275 ευρώ από 20.900 ευρώ που είναι σήμερα.

Για να επιτευχθεί αυτό, επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν τόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και η δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν από την αναμενόμενη γήρανση του πληθυσμού.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια και η δημιουργία σημαντικών πλεονασμάτων μέχρι το 2020 ώστε να υποχωρήσει το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ξένο όμιλο που εκδήλωσε ενδιαφέρον, ώστε να υπάρξει ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα που αφενός θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Οργανισμού και αφετέρου θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στον άμεσο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι η συνεργασία με ιδιώτες στον τομέα των υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης και στην ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, το οποίο την επόμενη τετραετία θα φτάσει σε ετήσιο προϋπολογισμό τα 2 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας στο 15% από το 21% που είναι σήμερα (*).


ΗΠΑ & Ε.Ε: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ & ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ


Αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ για την πρόοδο των Βαλκανίων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μatthew Bryza, μιλώντας στο πλαίσιο της 12η Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Bryza εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την επικείμενη ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στην ευρωαντλαντική συμμαχία και την παράλληλη απογοήτευση των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν απευθύνθηκε πρόσκληση στη FYROM, λόγω του εκκρεμούς προβλήματος της ονομασίας.

Επ’αυτού, ο ίδιος συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η χώρα του σέβεται την ευαισθησία της Ελλάδας στο ζήτημα της ονόματος της γειτονικής της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μία συμβιβαστική λύση. «Δεν επιβάλλουμε λύση», σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι αυτός που ηγείται της εν λόγω προσπάθειας.

«Δεν θεωρούμε ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου αποτελεί τιμωρία για τη Σερβία», υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος στις εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή, προσθέτωντας ότι το μέλλον της (Σερβία) είναι στην Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, πέρα από το επιχειρησιακό σχέδιο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα θεμελιώδη αίτια του φαινομένου, μιλώντας για μία διαδικασία «αλληλένδετη με τον εκδημοκρατισμό».

Αναλύοντας τους διεθνείς συσχετισμούς αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές & Ευρωασιατικές Σχέσεις, απηύθυνε έκκληση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία να ενισχύσουν, όπως είπε, τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στη Ρωσία ως προς την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, το οποίο διαθέτει η Gazprom. Σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε ως στόχο τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι τα μονοπώλια εξ ορισμού προσπαθούν να μειώσουν τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι μία χώρα οφείλει να είναι συμβατή με τους διεθνείς θεσμούς προτού ενταχθεί σε αυτούς και έθεσε με νόημα το ερώτημα: Πόσο συμβατή μπορεί να θεωρηθεί με την Ε.Ε. μία χώρα η οποία διατηρεί στρατό κατοχής σε έδαφος της Ένωσης; Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες που επιδιώκουν μία ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις όπως η εσωτερική σταθερότητα και η γειτονική συνεργασία.

Ο ίδιος, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Η ευθεία και διακηρυγμένη απειλή είναι εχθρική συμπεριφορά, είτε η χώρα από την οποία προέρχεται είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη. Γιατί όπως μας δίδαξαν οι ίδιες οι ΗΠΑ, από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, μια μικρή και αδύναμη χώρα με εχθρική συμπεριφορά, μπορεί κάποια στιγμή να συνδυαστεί με μία μεγαλύτερη και ισχυρότερη και να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας». «Και η Κούβα είναι πολύ μικρή χώρα για να απειλήσει τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν εμπάργκο κατά της Κούβας εδώ και 45 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ως προς τα θέματα ενέργειας, ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος να απεξαρτηθεί η Δύση από το ρωσικό πετρέλαιο είναι να σταθεροποιηθεί το Ιράκ, να υποχωρήσουν οι κερδοσκοπικές πιέσεις και να αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς.


ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ & Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

Στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ιορδανία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, αναφέρθηκε η υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιορδανίας κα. Suhair Al Ali. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αποκρατικοποιήσεις σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και τα ορυχεία, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 20 έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στα οποία συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες. Επίσης υποστήριξε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε ζητήματα όπως η δημιουργία ενός ελκυστικού φορολογικού περιβάλλοντος, η δημοσιονομική εξυγίανση, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους, με αποτέλεσμα η Ιορδανία να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 6% την τελευταία πενταετία.

Ο διεθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Invest in Greece κ. Δημήτρης Παζαΐτης υπογράμμισε αφενός τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και αφετέρου την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, ιδιαίτερα ελκυστικοί είναι οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, των τραπεζών, των ασφαλειών, των υποδομών, των τροφίμων και των ποτών. Όσο για την επενδυτική παρουσία της χώρας μας στη ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Παζαΐτης ανέφερε ότι στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και 2.500 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε την Ελλάδα ενεργειακό και ναυτιλιακό κόμβο.

Την ανάγκη να υπάρξει ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, η βραδύτητα των δικαστικών διαδικασιών, η γραφειοκρατία και η φορολογική αβεβαιότητα, προκειμένου να προσελκυστούν περισσότερες επενδύσεις, επεσήμανε ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κυρίως σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, τα δημόσια έργα, η κτηματαγορά και η ελαφριά βιομηχανία, ενώ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία για τις επενδύσεις έχει γίνει πιο ελκυστική, έχουν μειωθεί η διοικητικοί έλεγχοι, έχουν απλουστευτεί τα εταιρικά διοικητικά σχήματα και έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές.

Την επιθυμία του να επεκτείνει την επενδυτική του παρουσία στην τραπεζική αγορά της Ελλάδας επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας Orascom Telecom Holding S.A.E και της εταιρίας Weather Investments κ. Naguib Sawiris. Όπως είπε, εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν είτε για ίδρυση μιας καινούργιας τράπεζας, είτε στη συνεργασία με μία υπάρχουσα τράπεζα, ενώ ερωτηθείς για την επένδυσή του στην κινητή τηλεφωνία με την εταιρία WIND, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και υποστήριξε ότι έχει διπλασιαστεί η μετοχική αξίας μέσα σε δύο χρόνια και τώρα επεκτείνεται και στη ν σταθερή τηλεφωνία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ενώ ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελεί έναν βασικό επενδυτικό προορισμό αυτών των κεφαλαίων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα μας θα πρέπει να προβάλλει ακόμα περισσότερο τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις νέες δυνατότητες, όπως τις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις, τα τουριστικά ακίνητα, τις καινούργιες υποδομές και το Χρηματιστήριο.

Πύλη για την διείσδυση των Αραβικών κεφαλαίων στην Ευρώπη χαρακτήρισε τη χώρα μας η πρόεδρος του διεθνούς Αραβικού Φόρουμ Γυναικών κα. Haifa Fahoum Al Kaylani. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της Ευρωμεσογειακής Ένωσης και προέβλεψε διπλασιασμό των επενδύσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ υποστήριξε ότι οι οικονομίες της περιοχής θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και όχι μόνο στο πετρέλαιο. Τόνισε ακόμα ότι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς την ισότιμη παρουσία των γυναικών.

EKTIMΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε τον τουρισμό ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που παρέθεσε, ο τουρισμός παράγει το 18,5% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα έφτασε τα 11,5 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή περίπου 850.000 οικογένειες ζουν από τον τουρισμό στη χώρα μας. Έως το τέλος του 2007 η απορροφητικότητα πόρων από το Γ’ ΚΠΣ έφτασε το 86,7%.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους για το άμεσο μέλλον την εξειδίκευση του κλάδου σε επιμέρους τουριστικά προϊόντα, έτσι ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφύγει η χώρα μας από το κλασικό μοντέλο ήλιος-θάλασσα και θα μπορεί να καλύπτει τομείς, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός πολιτισμού, πόλεων, υγείας-ευεξίας, πολυτέλειας, υπαίθρου, σημείωσε ο ίδιος. Όλοι αυτοί οι επιμέρους κλάδοι απευθύνονται κυρίως σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αύξηση των τουριστικών εσόδων, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο αριθμού προσέλκυσης τουριστών.

Τέλος, τόνισε ότι η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει φέτος και την αρνητική εικόνα που άφησαν οι περσινές πυρκαγιές για την Ελλάδα και το γεγονός ότι απομακρυνόμαστε από τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δημιουργεί τάσεις υποχώρησης του τουρισμού σε όλες τις διοργανώτριες χώρες.

TEXNOΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2020

Η ενέργεια, η βιοιατρική και η πληροφορική προβλήθηκαν ως οι προσφορότεροι τομείς για τεχνολογικές καινοτομίες με ορίζοντα το 2020, μέσα από τη 12η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Α & Μ στο Τέξας, Δημήτρης Νανόπουλος, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι παγκόσμιες οικονομικές επιδόσεις εξαρτώνται από την τεχνολογία, υπογράμμισε τα πεδία στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον παγκοσμίως, αναφορικά με την επίτευξη τεχνολογικών καινοτομιών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόβλεψε ότι η πυρηνική σύμπτηξη «πραγματικά θα εφαρμοστεί» για την παραγωγή ενέργειας, επέστησε την προσοχή στα ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας ως προς την πρόοδο στη βιοιατρική και τόνισε την τεράστια ανάπτυξη στο χώρο της πληροφορικής.

Διατυπώνοντας μία πιο σφαιρική εκτίμηση, ο κ. Νανόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε τη δύναμη των θεών, αλλά θα χρειαστούμε και τη σοφία του Σολομώντα».

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ως στέλεχος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info - Quest, Θεόδωρος Φέσας, ο οποίος έκανε λόγο για μη φιλικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα, και αποκοπή της τεχνολογικής εκπαίδευσης από της ανάγκες των εταιρειών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ριζική αναμόρφωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος, ανέδειξε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση, τη συνεχή αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Αναφερόμενος στους πάροχους τεχνολογίας, εξέφρασε την εκτίμηση: «δεν έχουμε μάθει να κάνουμε τεχνολογικές καινοτομίες» και εστίασε στην εφαρμογή λύσεων που αφορούν στην τριβή με την αγορά, την επένδυση στην εκπαίδευση και την αξιοποίηση των υφιστάμενων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Παράλληλα, ζήτησε οι επιχειρήσεις να εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό τους πάροχους τεχνολογίας.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν οι ΣΔΙΤ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή σχεδιασμού και διαχείρισης πόρων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κ. Στ. Αγιασόγλου, καθώς, όπως είπε, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη σε ταχύτερο χρόνο, δημιουργούν ισχυρά κίνητρα δράσης και οδηγούν στον περιορισμό των υπερβολικών δαπανών του δημόσιου τομέα, αφού τα έργα σχεδιάζονται «λεπτομερώς και με αυστηρότητα».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αγιασόγλου, οι ΣΔΙΤ βρίσκονται στο προσκήνιο της στρατηγικής ανάπτυξης, με ένα σημαντικό αριθμό έργων σε εξέλιξη, που αφορούν σε τομείς όπως η υγεία, οι πυροσβεστικοί σταθμοί, ο τουρισμός, η διαχείριση αποβλήτων, οι φυλακές και η εκπαίδευση. «Ο ΟΣΚ λειτουργεί πλέον ως στρατηγικός παράγοντας σε θέματα εκπαιδευτικών υποδομών (σχολεία/πανεπιστήμια) και αρμόδιος φορέας κατασκευής σχολείων μέσω ΣΔΙΤ», τόνισε ο γενικός διευθυντής σχεδιασμού και διαχείρισης πόρων του ΟΣΚ .

H ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΩΣ ΤΟ 2020

Να ανοίξουν τα στρατιωτικά αεροδρόμια για να μην υπάρχει το μονοπώλιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να μειωθούν τα τέλη πτήσεων, έτσι ώστε να γίνονται περισσότερες απευθείας πτήσεις στην ελληνική περιφέρεια, χωρίς στάση στην Αθήνα, ζήτησε ο ιδρυτής του easyGroup, Στέλιος Χατζηιωάννου.

Μιλώντας για παραδείγματα στρατιωτικών αεροδρομίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά, ανέφερε της Τανάγρας και της Ελευσίνας. Η αύξηση των απευθείας πτήσεων θα τονώσουν και τις πωλήσεις ακινήτων - εξοχικών στις περιοχές όπου θα πραγματοποιούνται, μία εξέλιξη που θα ευνοήσει τα σχέδια για ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου.

Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τόνισε ότι είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί πολύ λιγότερους επιβάτες σε σχέση με το μέγεθος και τις δυνατότητές του. Ως παράδειγμα ανέφερε το Χίθροου του Λονδίνου, που με ένα διάδρομο δέχεται διπλάσιους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο κ. Χατζηιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι όσο λιγότερη ενασχόληση έχει μία επιχειρηματική δραστηριότητα με το κράτος, είναι τόσο το καλύτερο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν ξεκίνησε την easyJet με βάση την Ελλάδα.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζικών συναλλαγών θα γίνεται μέσω ίντερνετ έως το 2020 σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελο Φιλιππίδη.
Αποτέλεσμα θα είναι οι συναλλαγές με μετρητά να περιοριστούν στο ελάχιστο, κάτι που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ το 50% των καταναλωτών χρησιμοποιούν το ίντερνετ στις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10%.

Στο μέλλον θα μπορεί οποιοσδήποτε μέσω ίντερνετ να αγοράζει μετοχές, ομόλογα, ακόμα και μετοχές εμπορευμάτων, με συναλλαγές που θα γίνονται πολύ γρήγορα. Αυτό βέβαια σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη δεν σημαίνει ότι τα υποκαταστήματα θα κλείσουν, αλλά θα λειτουργούν για άλλους σκοπούς από τους σημερινούς. Για το θέμα της ηλεκτρονικής ασφάλειας είπε ότι η τεχνολογία πάντα μπορεί να δώσει τη λύση, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη ταχύτητα πρόσβασης και μετάδοσης των πληροφοριών. «Από τη στιγμή που εκατομμύρια χρήστες θα μπαίνουν σε χρηματιστηριακές αγορές και θα δίνουν εντολές, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί πανικός από μία λάθος πληροφορία» είπε ο κ. Φιλιππίδης.

(*) Η ομιλία του κ. Αλογοσκούφη στο συνέδριο του Economist δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v