Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε... διαστημική τροχιά

Αναζητείται σύμβουλος για να χαράξει ελληνική διαστημική στρατηγική. Στο επίκεντρο ο καθορισμός της κατεύθυνσης, των προτεραιοτήτων και των επιμέρους δράσεων.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε... διαστημική τροχιά

Η χάραξη ελληνικής διαστημικής στρατηγικής είναι το έργο συμβούλου που αναζητά το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), σύμφωνα με διαγωνισμό που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ειδικότερα σκοπός του έργου είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εκπόνηση της Ελληνικής Διαστημικής Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Υλοποίησης που θα αναπτύσσει τις κατευθύνσεις, προτεραιότητες και δράσεις της Ελλάδας στο πεδίο του Διαστήματος.

Η Ελληνική Διαστημική Στρατηγική αναμένεται να συμβάλλει στη συστηματική υλοποίηση δράσεων σχετικών με το Διάστημα, καλύπτοντας την έρευνα και την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, τη διεθνή συνεργασία, την εμπλοκή του εμπορικού τομέα, τη διαμόρφωση πολιτικής αλλά και την επιρροή στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσει σταθμό στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να μεγεθύνει την παρουσίας της στη διεθνή αρένα, αλλά και να εκμεταλλευτεί λύσεις υποστηριζόμενες από διαστημικές τεχνολογίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας, καινοτομίας και επιστημονικής προόδου.

Βασικός βραχίονας του έργου είναι ένα πλέγμα συμβουλευτικών υπηρεσιών με τη μορφή αναλυτικών αναφορών και προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων με εξειδικευμένους επιστήμονες και εκπρόσωπους φορέων, όπου απαιτείται, που θα ορίζει η Αναθέτουσα Αρχή. Όλες οι συλλεγμένες πληροφορίες (είτε ως αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας, είτε μέσω συνεντεύξεων με διάφορους φορείς) θα πρέπει επίσης να γίνουν διαθέσιμες σε ψηφιακή μορφή.

Η σημασία του έργου

Η σημασία του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών αυξάνεται διαρκώς. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη σημαντική αύξηση τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των παγκόσμιων επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και στη διευρυμένη χρήση τεχνολογικών λύσεων που αξιοποιούν δορυφορικά δεδομένα. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο καθίσταται αναγκαίο η Ελλάδα να εκπονήσει την πρώτη ολοκληρωμένη διαστημική στρατηγική που θα καθοδηγήσει τις ελληνικές δράσεις τα επόμενα χρόνια και θα συνδράμει στην ισχυροποίηση του ρόλου της.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, στο πλαίσιο της θεσμικής του ευθύνης, έχει προτείνει στις 6 Ιουλίου 2021 τις ακόλουθες αρχές ως πυλώνες της Εθνικής Διαστημικής Πολιτικής:

  1. Ενίσχυση της εθνικής άμυνας, της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
  2. Ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
  3. Επιδίωξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρήση του Διαστήματος προς όφελος της ανθρωπότητας.
  4. Ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας και συμβολή στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.
  5. Υποστήριξη της πολιτείας σε θέματα διακυβέρνησης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και προσφορά ολοκληρωμένων δορυφορικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον πολίτη και τις επιχειρήσεις.
  6. Ανάπτυξη εθνικών ικανοτήτων και ανάσχεση της διαρροής έμψυχου δυναμικού.
  7. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας

Η Ελληνική Διαστημική Στρατηγική θα πρέπει να εξειδικεύει τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τη διαστημική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα διαστημικά συστήματα και οι διαστημικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας μας, καθώς και για την ασφάλεια και την άμυνα.

Οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και συχνά επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών σε όλους τους τομείς:

  • Κοινωνικές: η ευημερία των πολιτών εξαρτάται από τη διαστημική πολιτική σε τομείς όπως το περιβάλλον, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η κρατική και η ιδιωτική ασφάλεια, η ανθρωπιστική και η αναπτυξιακή βοήθεια, οι μεταφορές, η κοινωνία της πληροφορίας.
  • Οικονομικές: το διάστημα αποτελεί γεννήτορα γνώσεων, νέων προϊόντων και νέων μορφών βιομηχανικής συνεργασίας, αποτελεί κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Στρατηγικές: το διάστημα επιτρέπει στη χώρα να ενισχύει τη θέση της ως μείζων παίκτης στην παγκόσμια σκηνή και συμβάλλει στην οικονομική και πολιτική της ανεξαρτησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v