Ερευνα για απάτη «καρουζέλ» με εμπλοκή τραπεζίτη και επιχειρηματία

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Αναφορές για εταιρείες-φαντάσματα από επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας. Εμπλοκή τραπεζικού στελέχους με διαδρομή και στην πολιτική.

Ερευνα για απάτη «καρουζέλ» με εμπλοκή τραπεζίτη και επιχειρηματία

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, με αντικείμενο υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ», ύψους 35 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Αριθμεί 350 σελίδες και στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν απασχόλησε τα ΜΜΕ όπως επίσης και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, λόγω εμπλοκής του σε πολύκροτη ποινική υπόθεση.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε υπό τον έλεγχό του (από κοινού με στενό συγγενικό του πρόσωπο) εταιρείες-φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μέσω εικονικών -μεταξύ τους- συναλλαγών φέρεται είτε να εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να μην κατέβαλλε τον αναλογούντα φόρο, μέσω της τακτικής του λεγόμενου «εξαφανισμένου εμπόρου», που αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, ζημίωσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία κατά 35 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση μάλιστα έχει ενημερωθεί και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην Ελλάδα.

Στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα γίνεται ακόμη αναφορά σε κορυφαίο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας, με διαδρομή και στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας φέρεται να είχε πάρει δάνεια από τη συγκεκριμένη τράπεζα δίχως -σύμφωνα με μια εκδοχή- να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ως αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας μεσολάβησε προκειμένου να νομιμοποιήσει ποσό ύψους δύο εκατ. ευρώ προς όφελος του αξιωματούχου της τράπεζας. Ο τελευταίος δεν έχει δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του το συγκεκριμένο ποσό.

Στις σελίδες του πορίσματος γίνεται αναφορά και στο όνομα εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και φέρεται να είχε προνομιακή σχέση με τον εν λόγω επιχειρηματία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v