Ρεύμα: Πού «κλειδώνουν» τα τιμολόγια τον Οκτώβρη

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά. Οι κινήσεις από τους μεγάλους παρόχους. Τέλος η επιδότηση στους λογαριασμούς.

Ρεύμα: Πού «κλειδώνουν» τα τιμολόγια τον Οκτώβρη

Στα επίπεδα των 15 λεπτών αναμένεται να διαμορφωθούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τα πράσινα τιμολόγια για τον Οκτώβρη, που ανακοινώνουν αύριο οι πάροχοι, χωρίς πλέον να συνοδεύονται από επιδότηση.

Σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών, δηλαδή των ΔΕΗ, Protergia και ΗΡΩΝ, η τιμή αναμένεται να «κλειδώσει» πάνω από τα 15 λεπτά, ενώ το αρμόδιο υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει ενίσχυση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ποντάροντας στην πτωτική τάση των χρηματιστηρίων ενέργειας αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης λόγω φθινοπώρου.

Στο βασικό σενάριο, η μέση τιμή ρεύματος για τον Οκτώβρη θα διαμορφωθεί, χωρίς επιδότηση, εκεί που ήταν και τον Σεπτέμβρη με την επιδότηση, δηλαδή στα 15,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Και για να συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι η ΔEΗ θα προβεί σε μια ελαφριά μείωση στο δικό της πράσινο τιμολόγιο, ρίχνοντας το κάτω από τα επίπεδα των 15,94 λεπτών που είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα.

Σημειωτέον ότι οι δύο άλλοι μεγάλοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ, έχουν ανακοινώσει ότι τα διατηρούν σταθερό, στα 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά κάθε μια από τις παραμέτρους του μήνα που φεύγει, συνηγορεί υπέρ μιας συγκράτησης ή και μείωσης των τιμολογίων για τον Οκτώβρη, χωρίς σε καμία περίπτωση να αναμένονται οι μεγάλες εκπτώσεις των προηγούμενων μηνών.

Η μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβρη κλείνει στα 112,35 ευρώ η μεγαβατώρα, (από 129 ευρώ τον Αύγουστο), δηλαδή χαμηλότερα κατά 13%, βοηθούμενη και από τη κατανάλωση που ήταν 30% μικρότερη του προηγούμενου μήνα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβρη, αφού το φθινόπωρο η ζήτηση είναι πάντα μειωμένη.

Τυχαίο δεν είναι ότι σήμερα, η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα θα κινείται στα 65,6 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε για εργάσιμη μέρα από την περασμένη άνοιξη.

Η αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών, η χαμηλή κατανάλωση που σημαίνει λογαριασμοί με λιγότερες κιλοβατώρες, αλλά και το γεγονός ότι τυχόν νέος γύρος επιδοτήσεων στο ρεύμα θα απαιτούσε εκ νέου φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή, είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην ανακοινώσει επιδοτήσεις. Τα 1,4 λεπτά η κιλοβατώρα που έδωσε για το Σεπτέμβριο κόστισαν 20 εκατ. ευρώ και το σχετικό ταμείο έχει αδειάσει.

Η ήπια πάντως εικόνα των αγορών στην ευρύτερη γειτονιά μας δεν δικαιολογεί εφησυχασμό, καθώς, πέραν της μειωμένης κατανάλωσης που είναι συγκυριακός λόγος, οι δομικές αιτίες που εκτίναξαν τις τιμές τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή έλλειμμα ισχύος, τεχνάσματα που φράζουν τις διασυνδέσεις της Κεντρικής Ευρώπης με τις ανατολικοευρωπαϊκές σε συνθήκες υψηλής ζήτησης από την Ουκρανία, δεν έχουν εκλείψει.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες η κοινή επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με την οποία οι τρεις χώρες θα ζητούν να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές, εξαιτίας των ενεργειακών τειχών που έχουν υψωθεί μεταξύ της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να τεθεί το θέμα επί τάπητος και στην επόμενη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, και θα παρευρεθεί ο Θ. Σκυλακάκης. Ο πήχης μπαίνει χαμηλά, κρίνοντας και από την πρόσφατη τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν στην επιστολή Μητσοτάκη, μέσω της οποίας ο Πρωθυπουργός ζητούσε μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ρεύματος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Στην απάντησή της, η κα Φον ντερ Λάιεν αναγνώριζε την ανάγκη για καλύτερες διασυνδέσεις εντός της ΕΕ και των γειτόνων της, ωστόσο ανέφερε ότι «οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά μικρό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v