Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιλογές για αποταμίευση όταν πέφτουν τα επιτόκια

Σε ποια επίπεδα αναμένεται ότι θα κινηθούν τους επόμενους μήνες τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι πρώτες κινήσεις των επενδυτών και τα δεδομένα για έντοκα γραμμάτια και μακροπρόθεσμα Α/Κ. Η επιλογή των εταιρικών ομολόγων.

Οι επιλογές για αποταμίευση όταν πέφτουν τα επιτόκια

Δραστικές αλλαγές στο περιβάλλον που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αποταμιευτές θα προκύψουν το επόμενο δεκαπεντάμηνο από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού που βρίσκονται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, με τη FED και την ΕΚΤ να έχουν ήδη προχωρήσει φέτος σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι έως το τέλος 2025 (και αφού έχουν μεσολαβήσει και νέες κινήσεις μέσα στη φετινή χρονιά) τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα έχουν προσγειωθεί γύρω στο 2% (από 3,5% που είναι σήμερα) και τα αμερικανικά στο 3%.

Πώς όμως όλα αυτά θα «μεταφραστούν» για τους Έλληνες αποταμιευτές;

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια πρώτη επίδραση θα είναι η συνέχιση της πτώσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών, τα οποία θα υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο του 1% μέσα στη φετινή χρονιά και σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα το 2025.

Με βάση τους ίδιους κύκλους, θα δούμε πιθανότατα το επόμενο εξάμηνο και μια υποχώρηση στις προσδοκώμενες αποδόσεις τόσο των νέων (κρατικών και εταιρικών) ομολόγων, όσο και των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (Target Maturity).

Ωστόσο, η διαφορά της προσδοκώμενης απόδοσης των συγκεκριμένων Αμοιβαίων Κεφαλαίων από αυτή των (τότε) δωδεκάμηνων προθεσμιακών καταθέσεων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερη από αυτή που υπάρχει σήμερα. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα σημάνει ότι τα Ομολογιακά Αμοιβαία Target Maturity δεν θα αποτελέσουν απλά μια «μόδα», αλλά μια επενδυτική επιλογή χαμηλού ή μεσαίου ρίσκου που θα μας συνοδεύει για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα (τουλάχιστον για όσο οι τράπεζες διαθέτουν τόσο χαμηλούς δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις).

Τέλος, μια σημαντική διαφοροποίηση που αναμένεται να παρατηρηθεί -πιο έντονα μέσα στο 2025- είναι η στροφή των αποταμιευτών σε επιλογές μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και μια μερική μετατόπιση από τα κρατικά προς τα εταιρικά ομόλογα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει και για νέες εκδόσεις μέσα από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζικής ΑΕΔΑΚ: «Πιστεύω ότι μέσα στο 2025 η καμπύλη των ομολόγων θα αρχίσει να κανονικοποιείται και έτσι η προσφερόμενη απόδοσή τους θα ανεβαίνει όσο περισσότερο διευρύνεται η διάρκεια της επένδυσης. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των επιτοκίων, αλλά και της επίδρασης που θα έχει αυτή στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή, αυτή την περίοδο οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι σχετικά υψηλές επειδή η αγορά φοβάται το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη, πέραν της Γερμανίας. Η δραστική μείωση όμως των επιτοκίων το επόμενο 15μηνο είναι αρκετά πιθανό να ξυπνήσει την ευρωπαϊκή οικονομία από το λήθαργο και τη στασιμότητα.

Άρα λοιπόν, ο αποταμιευτής ο οποίος θα επιθυμεί να καρπώνεται «αξιοπρεπείς» αποδόσεις θα αναγκαστεί να διευρύνει το χρονικό ορίζοντα της επένδυσής του, συγκρίνοντας τις εναλλακτικές επιλογές που θα έχει τότε. Ας μην ξεχνάμε πως τα τραπεζικά επιτόκια θα είναι πενιχρά και ότι η απόδοση των ΕΓΕΔ έχει ήδη κυλήσει αρκετά κάτω από το 3% και φαίνεται πως έπεται και συνέχεια.

Επίσης, δεν θα με εξέπληττε καθόλου και μια στροφή των αποταμιευτών από τα κρατικά προς τα εταιρικά ομόλογα. Αν για παράδειγμα οι 10ετούς διάρκειας ελληνικοί κρατικοί τίτλοι προσφέρουν σήμερα απόδοση (yield) γύρω στο 3,20%, είναι πολύ πιθανόν πως το συγκεκριμένο νούμερο θα βρεθεί κάτω από το 2,5% σε 15 μήνες από σήμερα. Άρα λοιπόν, αν ένας αποταμιευτής θα επιθυμεί μια καλύτερη απόδοση, θα πρέπει να στραφεί προς τα τραπεζικά και προς τα εταιρικά ομόλογα, ή σε προϊόντα (π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια) που επενδύουν σε αυτά».

Προφανώς, η μείωση των επιτοκίων επηρεάζει θετικά την πορεία των τιμών των μετοχών και των ακινήτων, όταν οι υπόλοιποι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v