Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρική διασύνδεση: 50%-50% το γεωπολιτικό ρίσκο για να κλείσει το deal

Η αλλαγή στο σκέλος του γεωπολιτικού κινδύνου, για να αποδεχθεί τη συμφωνία η Κύπρος. Τι προβλέπει το νέο κείμενο της συμφωνίας που έστειλε χθες η Αθήνα στη Λευκωσία. Η παρέμβαση του Ισραήλ.

Ηλεκτρική διασύνδεση: 50%-50% το γεωπολιτικό ρίσκο για να κλείσει το deal

Σε μια σημαντική αλλαγή των αρχικών όρων, που στόχο έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς, φαίνεται ότι έχει προχωρήσει η Αθήνα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση. Το νέο μάλιστα αυτό κείμενο βρίσκεται από την Τρίτη στα χέρια της κυπριακής πλευράς, η οποία και το εξετάζει για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ακριβώς για να αμβλυνθούν οι φόβοι της κυπριακής πλευράς ότι σε περίπτωση ανωτέρας βίας και εμπλοκής του έργου, οι κύπριοι καταναλωτές θα επωμιστούν εκείνοι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ των μέχρι τότε δαπανών, η αναλογία έχει επιμεριστεί ισόποσα. Αντί για τον συμφωνημένο από παλαιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση, 63% οι κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, και 37% οι Ελληνες, το γεωπολιτικό ρίσκο κατανέμεται πλέον 50%-50%. Είδηση που μετέδωσε η «Καθημερινή της Κύπρου» και επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αίρεται μια ανησυχία της κυπριακής κυβέρνησης που δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος υπογραφής μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας οι κύπριοι καταναλωτές θα καλούνταν να σηκώσουν εκείνοι το κύριο βάρος των αποζημιώσεων για ένα έργο που δεν θα γίνονταν. Είναι μια εξέλιξη που κινείται στην κατεύθυνση των δηλώσεων Γεραπετρίτη, ο οποίος συστηματικά το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να καθησυχάσει τις γεωπολιτικές ανησυχίες της Λευκωσίας.

Στα υπόλοιπα βασικά σημεία του νέου πάντα κείμενου παραμένει ο συμφωνημένος τρόπος ανάκτησης του κόστους του έργου, ύψους 125 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, καθώς επίσης η κυπριακή πλευρά φέρεται να δέχεται να συμμετάσχει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως δείχνουν, δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στο υπουργικό να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια η ΡΑΕΚ να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά ζητήματα που εκκρεμούν.

Η στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται και από τη σημερινή παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει «κορυφαία προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ» το έργο. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v