Τι αλλάζει στην ασφάλιση των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών

Νέα υπηρεσία του ΕΦΚΑ για να δηλωθούν, αναδρομικά, οι ημέρες ασφάλισης μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε Ανώνυμες Εταιρείες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Πώς θα υπολογιστούν οι ημέρες ασφάλισης.

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Πρόκειται για τις εισφορές που αφορούν τις αμοιβές που λαμβάνουν λόγω της ιδιότητας του μέλους ΔΣ και δεν σχετίζονται με τυχόν παροχή εξαρτημένης εργασίας. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που αποσαφηνίζει πως η εν λόγω διαδικασία ήδη εφαρμόζεται από το 2020 και μετά και τώρα επεκτείνεται αναδρομικά και στο 2017.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας, θα μπορούν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι να καταχωρίσουν τις όποιες μεταβολές προκύπτουν για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) που αφορούν την περίοδο από την 1.1.2017 έως και τις 30.11.2022.

Η σχετική διαδικτυακή διαδρομή είναι (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/ Εργοδότες/«Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης Μελών Δ.Σ., ως προς τις Ημέρες Ασφάλισης») και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν χρήση των κωδικών πρόσβασης, που ήδη διαθέτουν για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου.

Μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αναζητήσει, να ανακτήσει ή να τροποποιήσει συγκεκριμένες εγγραφές της ΑΠΔ, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2017 – 2022. Ως ποσό ασφαλιστικής εισφοράς θεωρείται εκείνο που αντιστοιχεί στον κλάδο της κύριας σύνταξης (20%), σε σχέση πάντα και με τον μισθό που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος.

Εφόσον, το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβλήθηκε, αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού μισθωτού, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Σε περίπτωση που το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολείπεται του ποσού της εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, ο χρόνος ασφάλισης, κατά μήνα, προκύπτει από το πηλίκον της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς, δια του ποσού εισφοράς, επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

Εάν, τέλος, από τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης προκύπτει αριθμός με δεκαδικό μέρος, τότε το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιείται ως προς το πρώτο δεκαδικό ψηφίο και αυτό ως προς την ακέραιη μονάδα, με τις τιμές 0 έως 4 να στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω και τις τιμές 5 έως 9 προς τα πάνω (π.χ. 17,27 στρογγυλοποιείται σε 17 ημέρες ασφάλισης, ενώ, 17,45 σε 18 ημέρες ασφάλισης).

Προσοχή στις δηλώσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η δυνατότητα τροποποίησης της ασφάλισης μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, παρέχεται στον εργοδότη ανά ασφαλισμένο και εγγραφή της Α.Π.Δ. άπαξ. Συνεπώς, εάν, για οποιονδήποτε λόγο προκύψει ανάγκη, εκ νέου, τροποποίησης εγγραφής, που ήδη τροποποιήθηκε μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, αυτή είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μόνο με υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση - Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών, η οποία θα πρέπει να ελέγξει εάν συντρέχουν οι σχετικοί λόγοι.

Ειδικότερα, μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο εργοδότης μπορεί να αναζητήσει/ανακτήσει και να τροποποιήσει συγκεκριμένες εγγραφές της Α.Π.Δ., χρονικής περιόδου από 01.01.2017 - 30.11.2022, που έχουν οριστικοποιηθεί, ενημερώνοντας τον Λογαριασμό Ασφαλισμένου, αποκλειστικά, με την ένδειξη από Α.Π.Δ.. Επίσης, μπορεί να ελέγξει ότι ο Α.Μ.Κ.Α./Α.Μ.Α. (ασφαλισμένος) για τον οποίο αναζητούνται εγγραφές προς τροποποίηση, κατείχε, για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (μήνα αναφοράς) μία από τις ιδιότητες των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως αυτές είναι καταχωρημένες μέσα στο σύστημα του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v