Με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο το τελευταίο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών η αγορά θα λάβει μια καλή «πρώτη γεύση» σε ότι αφορά μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.
Αναμφίβολα, η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη μέσα στο Σεπτέμβριο είναι η πρώτη -και «πολυδιαφημισμένη»- ηλεκτρονική διασταύρωση από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των οχημάτων εκείνων που είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Από την ηλεκτρονική αυτή διασταύρωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες:
- Πρώτον, αναμένουν πως πολλοί οδηγοί θα σπεύσουν τον Αύγουστο (ή ενδεχομένως και κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου) να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου. Έστω και αν η παραγωγή αυτή αναμένεται να κατευθυνθεί σε χαμηλού ύψους συμβόλαια, αναμένεται να τονώσει ως ένα βαθμό τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ θα αποφέρει και έμμεσα οφέλη, όπως η άμβλυνση των προβλημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθώς και η αποφυγή των προβλημάτων των νομοταγών οδηγών που εμπλέκονται σε τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα και
- δεύτερον, να διαπιστώσουν τον αριθμό των όποιων ανασφάλιστων οχημάτων θα προκύψει μετά τον έλεγχο και τα οποία πιθανότατα θα ασφαλιστούν στη συνέχεια.
Πέραν όμως από τον κλάδο των οχημάτων, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα για το κατά πόσο τα συμβόλαια κατοικίας θα προσαρμοστούν προκειμένου να δικαιούνται οι κάτοχοί της έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για το πόσο θετικά θα επιδράσει στην αγορά η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω του 2% και γενικότερα για το υπάρχει ευαισθητοποίηση των νοικοκυριών στο να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, μετά και το πλήθος των πυρκαγιών του καλοκαιριού, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτής της Αττικής.
Ήδη, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προβάλλουν -όπως πράττουν σε κάθε τέτοια περίπτωση- το πόσο γρήγορα και με συνέπεια ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των πελατών τους, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι θα λάβουν από τα κρατικά ταμεία -με σημαντική χρονική καθυστέρηση- κάποια ενίσχυση που θα καλύπτει μικρό ποσοστό των συνολικών απωλειών τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η όποια αυξημένη ζήτηση θα είναι σαφώς περιορισμένη, λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης πάρα πολλών Ελλήνων ότι «ζημιές και ατυχήματα θα συμβαίνουν πάντοτε στους άλλους και ποτέ στους ίδιους».
Αντίθετα, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούν πως το ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα από μια ευρύτερη σύμπραξη της ιδιωτικής ασφάλισης με την Πολιτεία και για το λόγο αυτό περιμένουν με ενδιαφέρον τυχόν σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε κατά την επικείμενη συζήτηση του θέματος των πυρκαγιών στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου, είτε στην ομιλία του (και της συνέντευξης τύπου που θα ακολουθήσει) στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Τέλος, με ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ασφαλιστικό κλάδο τόσο το δρομολογούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου Νο2» (δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας), όπως και τις προσπάθειες των τραπεζών να αυξήσουν τα ποσά των χορηγήσεών τους στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων. Και αυτό, γιατί μέσω και των δύο αυτών κινήσεων, αποκτώνται σπίτια που είναι αναγκαστικά ασφαλισμένα.