Τουρισμός: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της φετινής σεζόν

Αύξηση καταγράφουν το α’ εξάμηνο αεροπορικές και οδικές αφίξεις. Η εικόνα ανά προορισμό. Μικρή πτώση σε Μύκονο, Σαντορίνη. Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων με 1 εκατ. κλίνες Airbnb.

Τουρισμός: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της φετινής σεζόν

Άνω των 13,7 εκατ. διαμορφώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ εξάμηνο του έτους, αριθμός που παραπέμπει σε διψήφιο ποσοστό ανόδου που κινείται πέριξ του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2023, όταν και είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα περισσότεροι από 12,4 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό. Τα νούμερα αυτά θέτουν τις βάσεις για τα νέα υψηλά του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος, ωστόσο, για την ώρα έχει σκαμπανεβάσματα ανά περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και τους μεθοριακούς σταθμούς, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκαν 9,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις από αέρος, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 9,6% σε σχέση με τα 8,9 εκατ. του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, καταγράφηκαν 4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 3,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,7% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το 2019, οι αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες σε ποσοστό σχεδόν 20%, ενώ οι οδικές, έχοντας κλείσει πλέον την ψαλίδα συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα, κινούνται στα επίπεδα των 4 εκατ. με οριακή μείωση σε ποσοστό 0,5%.

Σε μηνιαία βάση, πάντως, ο Ιούνιος κατέγραψε άνοδο 5,6% σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με το 2023 και αντίστοιχη αύξηση 14,5% ως προς τις οδικές αφίξεις συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Από αέρος

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινούνται με δύο ταχύτητες, ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή. Πιο αναλυτικά, το α’ εξάμηνο του έτους, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 3,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε ετήσια βάση. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις με άνοδο 5,3%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 8,6% και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι διεθνείς αφίξεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 8,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις και στο αεροδρόμιο της Ρόδου με αύξηση 12,4%, ενώ και η Κως βρέθηκε στο συν 6,1%.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 633 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +48 χιλ./+8,2% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου καταγράφηκαν 327 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +21 χιλ./+6,9%. Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς κατέγραψε αύξηση κατά +2 χιλ./+1,8% με 116 χιλ. αφίξεις ενώ η αύξηση στο αεροδρόμιο του Ακτίου ανήλθε σε +6 χιλ./+5,0% με 126 χιλ. αφίξεις. Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφηκε άνοδος 10% και σε εκείνο του Αράξου σημειώθηκε αύξηση 4,2%. Σε θετικό έδαφος, στο 11,9%, κινήθηκαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ στο συν 6,3% βρέθηκε η Σάμος. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης 44,9%.

Στους χαμένους του α’ εξαμήνου συμπεριελήφθησαν τα αεροδρόμια των δύο premium νησιωτικών προορισμών της χώρας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, με πτώση 5,% και 1,1% αντίστοιχα. Πτώση 2% σημειώθηκε και στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, με την Καβάλα να υστερεί σε ποσοστό 3,8%.

Οδικός τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών παρουσίασε αύξηση. Μείωση κατέγραψε μόνο ο σταθμός της Κρυσταλλοπηγής κατά -17,0%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές κατά +115 χιλ./+33,5% σημειώθηκε στο σταθμό των Κήπων με 457 χιλ. αφίξεις και η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +136,1%/+47 χιλ. στο σταθμό του Κυπρίνου με 81 χιλ. αφίξεις. Οι περισσότερες οδικές αφίξεις καταγράφηκαν στον σταθμό των Ευζώνων (926 χιλ.) με την αύξηση να ανέρχεται σε +103 χιλ./+12,5%.

Ως προς τις αγορές, οι αφίξεις από Αλβανία κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 3,9% σε ετήσια βάση, με εκείνες από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία να ενισχύονται κατά 16,7%, 12,2% και 40,6% αντίστοιχα.

Η εικόνα των Airbnb

Συνεχής είναι, βάσει των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων το 2024, τάση που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 20.000 μονάδες κάθε μήνα, με τον αριθμό των καταλυμάτων τον Ιούνιο να ανέρχεται στα 224.860 έναντι 204.578 έναν χρόνο πριν.

Σε επίπεδο προσφερόμενων κλινών, ο αριθμός τους πλησίασε το 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.

Αναφορικά με την πληρότητα των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο 2024 παραπέμπει σε μια σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών, γεγονός που υποδηλώνει ενίσχυση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά.

Το β’ τρίμηνο του 2024, πάντως, καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%), ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%).
Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ενισχύθηκε στο 30% έναντι 26% το 2023. Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον περσινό Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v