Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έργο 66,29 εκατ. για τις επικοινωνίες της Πυροσβεστικής

Σε διαβούλευση το Τεύχος Διακήρυξης από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας σε πανελλήνια βάση θα μεταφέρει φωνή αλλά και δεδομένα. Αφορά τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό,υλικό και λογισμικό.

Έργο 66,29 εκατ. για τις επικοινωνίες της Πυροσβεστικής

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το Τεύχος Διακήρυξης που αφορά τον Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό για το έργο «Σύστημα Ασύρματης Επικοινωνίας για το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Nat-CHAMM)». Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και από το Ε.Π. «Πολιτική Προστασία 2021-2027» ενώ η συνολική εκτιμώμενη αξία σύμβασης ξεπερνά τα 66,29 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί ο σχεδιασμός, η προμήθεια, εγκατάσταση και υποστήριξη, ενός «Ασφαλούς Ψηφιακού Ολοκληρωμένου Συγκαναλικού Ραδιοσυστήματος Επικοινωνίας, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΨΟΣΡΕΠΣ)» για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών σε όλη την επικράτεια.

Το σύστημα θα προσφέρει συνδυασμένες υπηρεσίες φωνής και δεδομένων καθώς και την δυνατότητα δημιουργίας τοπικού δικτύου και διαύλου αναμετάδοσης μέσω της αμεσότροπης λειτουργίας μεταξύ των τερματικών. Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του συστήματος θα είναι η ποιότητα, η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία, η ασφάλεια και η επεκτασιμότητα.

Το σύστημα αποτελείται από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, υλικό και λογισμικό, το οποίο θα παρέχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση (φωνής κατά προτεραιότητα και δεδομένων) και θα επιτρέπει μεμονωμένες ή ομαδικές κλήσεις σε χώρους συμβάντων καθώς και αμφίδρομη επικοινωνία των χρηστών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος σε Κεντρικό (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Κέντρο Δεδομένων του ΠΣ στο Μοσχάτο Αττικής, Περιφερειακό (13 Περιφερειακά Κέντρα - ΠΕΚΕ), και Τοπικό επίπεδο (Πυροσβεστικές Υπηρεσίες/ Σταθμοί - ΠΥ).

Αναγκαιότητα υλοποίησης

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται επιτακτική η βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ..) αλλά και τεχνολογικές καταστροφές. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ιδιαίτερα σημαντικός αποδεικνύεται ο συντονισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων. Η ανταλλαγή πληροφορίας και η δημιουργία κοινής επιχειρησιακής εικόνας τόσο σε Κέντρα Ελέγχου (εθνικά, περιφερειακά, τοπικά) όσο και στο πεδίο του συμβάντος με ταυτόχρονη άντληση σωστής, πλήρους και άμεσης πληροφόρησης από τα ίδια τα σημεία στα οποία υπάρχει κίνδυνος, αποτελούν κρίσιμη πληροφορία που θα πρέπει να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για την χάραξη της στρατηγικής άμεσης αντιμετώπισής του.

Με βάση όλα τα ανωτέρω κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισής τους.

Σκοπός και στόχοι του έργου

Σκοπός του  έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακών επικοινωνιών και εφαρμογών λογισμικού για τη διαχείριση συμβάντων του Π.Σ. σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαραίτητη η απόκτηση ενός ψηφιακού συστήματος ραδιοεπικοινωνιών, το οποίο αφενός καλύπτει με υψηλή αξιοπιστία και ανθεκτικότητα τις επικοινωνίες φωνής (Push-to-Talk) όλων των επιχειρησιακών δυνάμεων και αφετέρου έχει τη δυνατότητα μεταφοράς σημαντικών δεδομένων.

Το σύστημα αυτό, θα παρέχει στο Πυροσβεστικό Σώμα ένα ενοποιημένο περιβάλλον ψηφιακών επικοινωνιών που θα επιτρέψει να παράσχει τις υπηρεσίες του προς το κοινωνικό σύνολο με αποτελεσματικότερο, ασφαλέστερο και πιο συντονισμένο τρόπο.

Το έργο-σύμφωνα με το Τεύχος Διακήρυξης- κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς:

  1.  Προάγει και ενισχύει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Πολιτική Προστασία σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο).
  2. Εξασφαλίζει την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Π.Σ. και της Γ.Γ.Π.Π. σε θέματα υποστήριξης των Φορέων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών μέσω αξιοποίησης ΤΠΕ και ειδικότερα μέσω ενός αξιόπιστου συστήματος επικοινωνιών και των εφαρμογών τους.
  3. Επιτρέπει την Κοινή Επίγνωση Κατάστασης μέσω ανταλλαγής πληροφοριών συμβάντων, πόρων και των αντίστοιχων τηλεματικών δεδομένων τους (ακριβής εντοπισμός θέσης οχημάτων και προσωπικού.
  4. Αποτελεί υπόδειγμα εκτέλεσης έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία και επίτευξης οικονομιών κλίμακας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v