Ασφαλιστικό: Ισχυρά ονόματα της αγοράς τάσσονται υπέρ των τριών πυλώνων

Τι δήλωσαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Νούνη για τα Επαγγελματικά Ταμεία οι Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Φίλιππας, Σταύρος Θωμαδάκης και Κυριάκος Σαμπατακάκης.

Ασφαλιστικό: Ισχυρά ονόματα της αγοράς τάσσονται υπέρ των τριών πυλώνων

Η παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου (του Χρήστου Νούνη με τίτλο «Το οικοσύστημα της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα») έγινε η αφορμή προκειμένου άτομα από τον κυβερνητικό, τον πανεπιστημιακό και τον επιχειρηματικό κόσμο να τονίσουν τη σημασία της ύπαρξης ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, να δώσουν έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της αποταμίευσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης ύπαρξης ενός συνταξιοδοτικού συστήματος τριών πυλώνων, καθώς μόνο το αναδιανεμητικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα (δημογραφικό ζήτημα, ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για αξιοπρεπή διαβίωση κατά την τρίτη ηλικία). Εκφράστηκε επίσης με θετικό τρόπο στη συμβολή τόσο του ΤΕΚΑ, όσο και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, η εποπτεία των οποίων θα περάσει αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σχεδιάστηκε σε άλλες εποχές και πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον ενσωματώσει στοιχεία κεφαλαιοποίησης. «Δυστυχώς στην Ελλάδα, τόσο ο δεύτερος, όσο και ο τρίτος πυλώνας είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένοι συγκριτικά με την Ευρώπη, καθώς αθροιστικά αντιστοιχούν μόλις στο 5,7% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πλέον βιώσιμο, αλλά παρά τις τόσες περικοπές που έγιναν κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο κρατικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να χρηματοδοτεί περίπου το 50% των καταβαλλόμενων συντάξεων, με κανένα άλλο κράτος να μην καταβάλει τόσο υψηλό ποσοστό.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θεώρησε ως τομή την ίδρυση του ΤΕΚΑ και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο του 2023 για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης όπου καθιερώθηκαν τα πολυεργοδοτικά ταμεία. Ωστόσο, αναγνώρισε τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη φορολόγησή τους: «Θεωρήσαμε πως δεν ήταν δίκαιη η απουσία οποιασδήποτε φορολόγησης, πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών και τέλος πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ΤΕΑ από ορισμένους ως μέσον φοροδιαφυγής».

Ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας τόνισε πως η Πολιτεία θα πρέπει να θεσμοθετήσει φορολογικά κίνητρα όχι μόνο υπέρ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και υπέρ των άλλων μορφών συστηματικής αποταμίευσης όπως η ιδιωτική ασφάλιση, τα αμοιβαία κεφάλαια, κ.λπ. Αποτελεί μεγάλη υπόθεση η στροφή του κόσμου προς την αποταμίευση, όχι γιατί μόνο περιορίζει την ανασφάλεια των πολιτών, αλλά και γιατί αλλάζει την ίδια τη δομή του ΑΕΠ και καθιστά περισσότερο παραγωγική οικονομία, η οποία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση.

Ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης (και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), θεώρησε ιδιαίτερα χρήσιμο για την οικονομία το δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα (αλληλουχία αποταμίευσης-κεφαλαιοποίησης-επένδυσης), περιγράφοντάς τον στην Ελλάδα ως έναν «πολλά υποσχόμενο νάνο» (λόγω του μικρού μεγέθους που έχει σήμερα).

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Hellas), αναφέρθηκε στα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία του από την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, εστιάζοντας στην ικανοποίηση των εργαζομένων που πλέον έχουν την ικανότητα να αποταμιεύουν, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή τέτοιων εργαλείων στην υπόθεση του brain gain, δηλαδή της επιστροφής Ελλήνων εργαζομένων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου Χρήστο Νούνη, «η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί έναν εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης, που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας», προσθέτοντας πως αναμένει από την Πολιτεία επιπλέον κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v