Στήριξη της απασχόλησης με τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας περιλαμβάνει το πλέγμα δράσεων που φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η πρόθεσή της να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και στόχο την υπογραφή ενός νέου «κοινωνικού συμφώνου εργασίας».
Εχθές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η νέα ηγεσία ανέπτυξε αναλυτικά τις προτεραιότητές της, σε ένα υπουργείο που παράγει συνεχώς ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Βέβαια η συγκυρία φαίνεται πως ευνοεί την κ. Κεραμέως αλλά και τον υφυπουργό Εργασίας Κώστα Καραγκούνη, καθώς αφενός πολλά από τα «καυτά» θέματα έχουν πλέον ωριμάσει, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας, ή και έχουν αποφασιστεί, όπως η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με την αρχή να γίνεται το 2025, αφετέρου, υπάρχει δηλωμένη η πολιτική πρόθεση να προχωρήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για παράδειγμα η αύξηση των εισοδημάτων, ώστε ο μέσος μισθός να φθάσει το 2027 τα 1.500 ευρώ ή η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Με τη συμβολή άλλωστε του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και του Γενικού Γραμματέα Νίκου Μηλαπίδη, υπάρχουν ήδη έτοιμες εισηγήσεις για δύσκολα ασφαλιστικά θέματα, όπως η εφαρμογή του νέου, ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, η αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η επερχόμενη αύξηση των συντάξεων αλλά και η καλύτερη λειτουργία και η επιχειρησιακή ενίσχυση του ΤΕΚΑ.
Σε αυτά, προστίθεται και η έκτακτη επιχορήγηση των συνταξιούχων, που θα δοθεί όπως και τα προηγούμενα έτη σε όσους δεν θα λάβουν αυξήσεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, μια «πάρα πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση» όπως χαρακτηριστικά είπε, αποκαλύπτοντας ότι το μέτρο έχει κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεραμέως έχει ζητήσει την καταγραφή όλων των αντιδράσεων, των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστούν, παράλληλα με τα ειδικά αιτήματα των επιμέρους κλάδων.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, θα συνεχιστούν, όπως έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές χθες, και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά εργασίας, για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Κεντρικό ρόλο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αναφέρθηκε και χθες, διαδραματίζει η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου στα 1.500 ευρώ, έως το τέλος της τετραετίας. Λίγο πριν το τέλος του τρέχοντος έτους άλλωστε, το υπουργείο θα πρέπει να έχει καταρτίσει νομοθετική παρέμβαση - κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Ο στόχος για δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας συνδυάζεται άμεσα με την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, πρωτίστως των γυναικών, των νέων, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Ήδη, περισσότεροι από 170.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ότι απασχολούνται, μετά την ψήφιση της κατάργησης του «πέναλτι» της τάξης του 30% στις συντάξεις.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, όλες οι πολιτικές στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανάπτυξη της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ήδη ολοκληρώνεται το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση κατά μισή μονάδα θα γίνει τον επόμενο χρόνο, με το δημοσιονομικό κόστος να έχει ήδη υπολογιστεί σε 247 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το κόστος θα ανέλθει σε 540 εκατ. ευρώ, καθώς η δεύτερη δόση της μείωσης, που θα εφαρμοστεί το 2027, έχει προϋπολογιστεί σε 293 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κυρίαρχα σενάρια είναι η πρώτη μείωση να αφορά αποκλειστικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για την πραγματική αύξηση των μισθών.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, η κ. Κεραμέως, όπως ανέλυσε και στον πρωθυπουργό, αναζητεί λύσεις μέσα από την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου. «Οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από τον διάλογο» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «έχει έρθει η ώρα να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας». Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, η νέα υπουργός συνάντησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ενώ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει συναντηθεί και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν και αφορούν τα εργασιακά είναι το νέο πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η αναδιάρθρωση του επιδόματος ανεργίας, τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ.
Στο πεδίο των ασφαλιστικών, ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης, όπως και αλλαγές στο εργόσημο αλλά και στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη αναμόρφωσης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ώστε να μειωθεί η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του «1555».