Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Unicredit: Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αυξάνει την εκτίμηση για την άνοδο του ΑΕΠ, που παραμένει ωστόσο χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις. Τι βλέπει για πληθωρισμό, εταιρικά κέρδη και κατανάλωση.

Unicredit: Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η ιταλική τράπεζα UniCredit αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ σε 1,9% από 1,3% μετά από 2% το 2023, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,7% το 2025.

« Η άνοδος του ΑΕΠ μας αιφνιδίασε θετικά για το πρώτο τρίμηνο, με την αύξηση στο +0,7% σε τριμηνιαία βάση μετά από αύξηση κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στην έντονη συσσώρευση αποθεμάτων και στη σταθερή ανάκαμψη των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, ιδίως των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, μετά από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα μείωσης. Το τελευταίο στοιχείο είναι ενθαρρυντικό, καθώς σηματοδοτεί ότι η ώθηση από τα κεφάλαια του Tαμείου Aνάκαμψης και οι εισροές από τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να παρέχει ώθηση στην ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρίμηνα», εξηγεί ο ιταλικός οίκος.

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση (από 3,2%) τον Μάιο λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό αύξησής του (3,1% σε ετήσια βάση) από τον Οκτώβριο του 2021. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί σε πτωτική πορεία μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της εξομάλυνσης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σταδιακά λόγω επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά εν μέρει τις προηγούμενες μισθολογικές αυξήσεις.

Η UniCredit αναμένει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα επεκταθεί σταθερά, με παρόμοιους όρους με το πέρυσι, χάρη στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός χαλαρώνει, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και η αγορά εργασίας, αν και επιβραδυνόμενη, παραμένει αρκετά ισχυρή. Η υγιής αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.

Η έρευνα για τους δείκτες PMI για τη μεταποίηση, η οποία παραμένει ο πιο αξιόπιστος δείκτης για την αύξηση του ΑΕΠ, δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η δυναμική μπορεί να έχει εξασθενήσει ελαφρώς σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά αγαθά έχει αρχίσει να τροφοδοτεί τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη των υπηρεσιών, πιθανώς λόγω των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις.

Τέλος, ο ιταλικός οίκος αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματος του στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ ήρθε πρώτη αλλά έχασε 5 ποσοστιαίες μονάδες των ψήφων (κέρδισε 28%), ενώ τα ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν περίπου το 20% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική μετατόπιση μέρους του εκλογικού σώματος προς την ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος. Οι κύριες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού για το κόστος ζωής και τις εργασιακές πολιτικές και υποδεικνύουν μια πιθανή αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, καταλήγει ο ιταλικός οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v