Στον τρόπο με τον οποίο η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας μιας κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου: «Η Επιχειρούσα Κοινωνία» των Αθανασίου Παπανδρόπουλου (φωτ.) και Κώστα Χριστίδη. Ενα βιβλίο για το οποίο μίλησαν επίσης ο καθηγητής Οικονομίας Γ. Μέργος, η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού και ο πρόεδρος του Hellenic American University Λεωνίδας -Φοίβος Κόσκος, με συντονιστή τον Δημήτρη Βέργαδο, διευθυντή Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης του ΣΕΒ.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για γόνιμη σκέψη και θρυαλλίδα για προβληματισμό, μέσα από τη σφαιρική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση των συγγραφέων.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι, «Η Επιχειρούσα Κοινωνία» αποτελεί ένα νέο και επίκαιρο σύγγραμμα, μέσα από το οποίο μπορούμε να εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:
· 1ον: Η επιχείρηση ως ένα ζωντανό, δυναμικό, πλουτοπαραγωγικό κύτταρο της κοινωνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ζωτικότερων οικονομικών λειτουργιών και προϋπόθεση ανόδου και προόδου της κοινωνίας.
· 2ον: Η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι δημιουργική, τεχνολογικά έξυπνη και πολιτιστικά ευαίσθητη. Έχει αυξημένη ευθύνη, που η ίδια η θέση της απαιτεί από αυτήν, την αξιοκρατία, τη δημιουργική πρωτοβουλία, την επαγγελματική συνείδηση, τον σχεδιασμό, την έμπνευση, όλους τους παράγοντες που συνθέτουν την εταιρική διακυβέρνηση.
· 3ον: Χρέος του συνειδητού επιχειρηματία είναι να φροντίζει, σε μία κοινωνία, η παραγωγή οικονομικού κεφαλαίου να συμβαδίζει με τον σχηματισμό και αντίστοιχου κοινωνικού κεφαλαίου.
· 4ον: Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, με τον άνθρωπο όμως στο επίκεντρο. Άνθρωπος – πολίτης – επιχειρηματίας, που θα γνωρίζει την ιστορία του, θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες που του κληροδότησαν οι πρόγονοί του, θα χρησιμοποιεί πάντα πυξίδα για τον προσανατολισμό του, θα λειτουργεί με σωφροσύνη, σύνεση και προνοητικότητα.
Από την πλευρά του ο Γ. Μέργος, αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόσωπο του επιχειρείν και είπε ότι το βιβλίο αποτελεί ανοικτό παράθυρο στο μελλον. Το ρόλο της επιχείρησης στην ανάπτυξη της καινοτομίας τόνισε η Μαρία Ακριβού, λέγοντας επίσης ότι καιρός είναι η καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας να μπεί και στα σχολεία όπως αυτό παρατηρείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τον Λεωνίδα -Φοίβο Κόσκο, η «επιχειρούσα κοινωνία» συνιστά αίτημα των καιρών και υπό αυτή την έννοια, θα έπρεπε να αποτελεί μεταρρυθμιστική προτεραιότητα, πράγμα που δεν είναι προφανές στην παρούσα ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος ο Δημ.Βέργαδος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ στο επίπεδο της καινοτομίας, της τεχνητή νοημοσύνης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.